Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, hedenmiddag ook te stemmen over de aangehouden motie-Van Gerven (31420, nr. 3).

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de fractie van het CDA heb ik een aantal benoemingen in commissies gedaan:

  • - in de vaste commissie voor Jeugd en Gezin het lid Aasted Madsen-van Stiphout tot plaatsvervangend lid in de bestaande vacature;

  • - in de vaste commissie voor Economische Zaken het lid Aasted Madsen-van Stiphout tot plaatsvervangend lid in de bestaande vacature;

  • - in de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het lid Aasted Madsen-van Stiphout tot lid in de bestaande vacature;

  • - in de vaste commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken het lid Aasted Madsen-van Stiphout tot lid in de bestaande vacature;

  • - in de vaste commissie voor Justitie het lid Aasted Madsen-van Stiphout tot lid in de bestaande vacature.

Het woord is aan de heer Çörüz.

De heer Çörüz (CDA):

Voorzitter. Mede namens de coalitiepartners, de PvdA en de ChristenUnie, verzoek ik om uitstel van de stemmingen over de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens (31145). Wellicht kunnen die stemmingen donderdag plaatsvinden.

De heer De Wit (SP):

Voorzitter. Mogen wij ook vernemen wat de reden is van het gevraagde uitstel?

De heer Çörüz (CDA):

Wij zijn nog in overleg.

Mevrouw Azough (GroenLinks):

Ik heb geen noemenswaardige ontwikkelingen gemerkt de afgelopen tijd. Dus ik ben wel een beetje verbaasd over dit verzoek.

De heer Pechtold (D66):

Er was een enorme druk op de oppositie om dit wetsvoorstel te behandelen. Nu lijkt het even dat het CDA niet helemaal zijn zin krijgt. Volgens mij zit er gewoon achter dat de PvdA nu met de rug recht zit. En dat steunen wij. Dus wij willen graag even wat meer toelichting op de opmerking dat er nog overleg plaatsvindt.

De heer Çörüz (CDA):

Dat "meer toelichting" houdt in dat wij nog meer aan het overleggen zijn. Meer kan ik er niet over zeggen.

De voorzitter:

Ik stel voor, de stemmingen over dit wetsvoorstel van de stemmingslijst van heden af te voeren en om deze stemmingen donderdag te doen plaatsvinden.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Gesthuizen.

Mevrouw Gesthuizen (SP):

Ik verzoek u om het verslag van het algemeen overleg over de bagatelregeling Mededingingswet en het jaarverslag NMa op de agenda te zetten.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit VAO toe te voegen aan de agenda van de volgende week.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Mag het wat rustiger? Ik ga echt niet verder als het niet rustiger is, want ik word bij het nemen van de beslissingen afgeleid door wat u zegt.

Het woord is aan de heer Vendrik.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Ik wil u verzoeken om het verslag van het algemeen overleg over de WTO en de brief internationaal ondernemen op de agenda te zetten, bij voorkeur op de agenda van deze week.

De voorzitter:

Wij zullen ons best doen om dit VAO nog deze week te agenderen.

Het woord is aan de heer Van der Ham.

De heer Van der Ham (D66):

Voorzitter. Vorige week is een cartoonist aangeklaagd, althans, het OM heeft naar aanleiding van een aanklacht actie ondernomen. Dat is natuurlijk het goed recht van het OM, maar dit is gebeurd op een wijze die kwestieus is en die niet alleen bij politieke partijen hier, maar ook daarbuiten veel discussie heeft veroorzaakt. Daarover wil ik graag een spoeddebat houden met de minister van Justitie en de minister van OCW.

De heer Teeven (VVD):

De VVD-fractie steunt dit verzoek.

De heer Bosma (PVV):

De Partij voor de Vrijheid steunt dit evenzeer.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Wij verlenen graag steun aan dit verzoek.

De heer De Wit (SP):

Dat geldt ook voor de SP-fractie.

Mevrouw Verdonk (Verdonk):

En voor de fractie-Verdonk.

De heer Bosma (PVV):

Ik heb mijn steun al uitgesproken, maar ik heb nog een opmerking voor de orde.

De voorzitter:

Wij bekijken eerst of er steun is.

De heer Heerts (PvdA):

Ik steun het verzoek voor een debat met de minister van Justitie. De minister van OCW hoeft daarbij niet aanwezig te zijn omdat een en ander zich bij Justitie afspeelt.

De heer Van der Ham (D66):

Voorzitter. Ik ben blij met de steun voor een spoeddebat. Ik weet niet of er meer steun is voor het niet uitnodigen van de minister van OCW. Ik vind het wel dienstig om hem erbij te hebben omdat hij over cultuur gaat. Er zou zelfs overwogen kunnen worden om de minister van Binnenlandse Zaken erbij te betrekken. Dat zou het verbreden.

De heer Bosma (PVV):

De minister van OCW gaat over de artistieke vrijheid en moet absoluut bij dat debat aanwezig zijn. Het is een spoeddebat. Normaliter houdt dat in dat er per spreker twee minuten spreektijd is. Het gaat echter om zeer fundamentele zaken. Ik stel daarom voor om per ingezette politieman één minuut spreektijd toe te staan, maar vooruit, een compromis, vier minuten.

De voorzitter:

Dat gaan wij anders doen.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Voorzitter. De minister van Justitie gaat over de strafwet. Daar is in dit geval sprake van. Ik meen dat wij het met de minister van Justitie moeten kunnen afhandelen, want daar hebben wij een appeltje mee te schillen. Daarbij moeten wij wat ruimere spreektijden kunnen hebben. Wij zouden er een gewoon debat van kunnen maken. Dat zou mijn voorkeur hebben.

De voorzitter:

Ik leg dan meteen maar het voorstel in het midden om een spreektijd van vier minuten toe te staan. Mijnheer Van der Ham, kunt u aangeven welke ministers u bij dit debat wilt hebben? De ministers van OCW en van Justitie?

De heer Van der Ham (D66):

De ministers van OCW en van Justitie.

De voorzitter:

Als wij het daarbij houden, zijn er twee ministers bij het debat aanwezig. Ik stel verder voor, vier minuten spreektijd te hanteren. Dat is toch een mooie ruimte.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik laat de Kamer nader weten wanneer het debat wordt gehouden. Wij doen ons best om u allen gelukkig te maken, zoals u weet.

Het woord is aan de heer Blok.

De heer Blok (VVD):

Voorzitter. De VVD-fractie wil graag een spoeddebat over de antwoorden die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zojuist in het vragenuur heeft gegeven over de Wajong. Ik zeg hier onmiddellijk bij dat ik eigenlijk gehoopt had dat dit niet nodig zou zijn, omdat hij in het vragenuur aangekondigd zou hebben nog deze week met een duidelijke brief te komen. Nu dat niet is gebeurd, maar de minister wel een aantal antwoorden heeft gegeven die juist aanleiding geven tot een uitgebreider debat, heeft mijn fractie behoefte aan een spoeddebat.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

De fractie van GroenLinks steunt dit verzoek.

De heer Ulenbelt (SP):

De SP-fractie steunt dit verzoek ook. Ik zou het debat graag voor aanstaande vrijdag willen houden.

Mevrouw Koşer Kaya (D66):

Voorzitter. Ook ik wil mijn steun betuigen.

De voorzitter:

Wij zullen proberen om het debat later deze week te houden, met spreektijden van drie minuten.

Het woord is aan mevrouw Van Velzen.

Mevrouw Van Velzen (SP):

Voorzitter. Ik zou u willen vragen om het verslag van het algemeen overleg over clustermunitie op de agenda van deze week te zetten. Ik zou daar ook graag zo spoedig mogelijk, in ieder geval deze week, over willen stemmen.

De voorzitter:

Wij zullen het VAO deze week houden en donderdag stemmen over de ingediende moties.

Het woord is aan de heer Madlener, die twee verzoeken heeft.

De heer Madlener (PVV):

Voorzitter. Mijn eerste verzoek betreft de hoge olieprijzen en de daaruit voortvloeiende hoge benzineprijzen. Wij hebben zojuist in De Telegraaf kunnen lezen dat de benzineprijs misschien wel de € 2 gaat overstijgen. Ik vind dat ernstig en stel voor om daarover een spoeddebat te houden, gelet op de belangrijke gevolgen die dit heeft voor onze burgers.

De voorzitter:

Ik stel vast dat u geen steun krijgt.

De heer Madlener (PVV):

Dan zou ik een brief willen vragen aan de regering, waarin zij alle inkomsten die verband houden met de hoge olieprijzen – dus de extra inkomsten die de overheid daardoor krijgt, zoals de btw, de aardgasbaten et cetera – op een rijtje zet, zodat wij die binnenkort bij een debat kunnen betrekken.

De heer De Krom (VVD):

Voorzitter. De VVD-fractie steunt het verzoek om een brief. Die brief ontvangen wij graag op tijd, in ieder geval ruim voor de Voorjaarsnota.

De voorzitter:

Ik stel voor dat wij het stenogram van dit gedeelte van de vergadering zullen doorgeleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is nogmaals aan de heer Madlener.

De heer Madlener (PVV):

Voorzitter. Mijn tweede verzoek betreft het houden van een spoeddebat over het onzalige plan van het Amsterdamse gemeentebestuur om oudere auto's te weren en mensen met een kleine beurs onevenredig te treffen. Dat is een mooi voorbeeld van elitair socialisme zoals het niet moet.

De heer De Krom (VVD):

Voorzitter. Wat mij betreft, kan het niet snel genoeg, maar wij hebben al afgesproken dat wij hier met de minister van Verkeer en Waterstaat over zullen spreken voordat er in de gemeenteraad van Amsterdam over wordt gesproken. Bovendien liggen er nog steeds onbeantwoorde vragen van mijzelf van 12 februari. Zolang die vragen niet zijn beantwoord, heeft zo'n spoeddebat niet zo veel zin. Ik zou dus willen voorstellen om gewoon vast te houden aan de afspraak die wij hebben gemaakt.

De heer Koopmans (CDA):

Voorzitter. Het is heel goed om in de Kamer te spreken over dat wat dommige plan van Amsterdam, maar dan in het geplande algemeen overleg van 19 juni.

De voorzitter:

U hebt niet de steun van 30 Kamerleden voor een spoeddebat, mijnheer Madlener.

De heer Madlener (PVV):

Dan blijven wij helaas nog wat langer in onzekerheid.

De voorzitter:

Het stenogram van dit gedeelte van de vergadering zal worden doorgeleid naar het kabinet.

Het woord is aan de heer Jansen.

De heer Jansen (SP):

Voorzitter. De SP-fractie zou willen verzoeken om voor 18.30 uur een afschrift te krijgen van de brief van de Europese Commissie aan de secretaris-generaal van de NAVO over de AWACS-problematiek. Dat tijdstip hangt samen met het algemeen overleg dat dan begint.

De voorzitter:

U wilt dus met spoed een brief. Het stenogram van dit gedeelte van de vergadering zal worden doorgeleid naar het kabinet.

Het woord is aan de heer Atsma.

De heer Atsma (CDA):

Voorzitter. Gisteren stond in De Telegraaf en een aantal andere dagbladen het bericht dat de Nederlandse Aardoliemaatschappij kleine olievelden weer in productie wil nemen. Volgende week is er een algemeen overleg over de evaluatie van de Mijnbouwwet. De CDA-fractie zou van de minister van Economische Zaken en de staatssecretaris van Financiën graag een brief willen krijgen, waarin wordt ingegaan op het potentieel aan kleine velden dat wellicht nog te exploiteren valt. Dat geldt zowel voor olie als voor gas. Tegelijkertijd zouden wij van het ministerie van Financiën willen vernemen welke aanvullende instrumenten wellicht nodig of mogelijk zijn om exploitatie mogelijk te maken. Wij ontvangen die informatie graag uiterlijk volgende week dinsdag, omdat woensdag een overleg over dit punt zal worden gehouden.

De voorzitter:

Het stenogram van dit gedeelte van de vergadering zal worden doorgeleid naar het kabinet.

Het woord is aan mevrouw Schippers.

Mevrouw Schippers (VVD):

Voorzitter. Ik wil u verzoeken om de stemming over de Wet uitbreiding bestuurlijke handhaving volksgezondheidswetgeving (31122) uit te stellen.

De voorzitter:

Tot wanneer?

Mevrouw Schippers (VVD):

Wat mij betreft met een paar dagen. Wij hebben gisteravond de brief gekregen en ik heb die nog niet goed kunnen bestuderen.

De voorzitter:

Donderdag zou dus kunnen?

Mevrouw Schippers (VVD):

Wat mij betreft wel.

De heer Jan de Vries (CDA):

Voorzitter. Dat geldt wat ons betreft ook voor de moties die bij de behandeling van dit wetsvoorstel zijn ingediend.

De voorzitter:

Dan gaan wij dat zo doen.

Het woord is aan de heer Graus.

De heer Graus (PVV):

Voorzitter. Er was gisteravond een uitzending van TROS EénVandaag. Daarin was een verschrikkelijke manier van jagen, "trophee hunting" ofwel trofeejacht, te zien. Daarbij geldt als enige criterium "veel geld" en niet "schietvaardigheid". Je zag dieren gewoon creperen van de pijn, omdat alleen de ruggenwervel was geraakt. Vervolgens waren de foto's belangrijker dan het dier, dat minutenlang lag te creperen. Jaarlijks doen ongeveer 5000 Nederlanders hieraan mee via Nederlandse bemiddelingsbureaus, die dit allemaal regelen. Ook de rol van het WNF verdient aandacht.

De voorzitter:

Wat stelt u voor?

De heer Graus (PVV):

Ik wil hierover een spoeddebat aanvragen.

Mevrouw Ouwehand (PvdD):

De PvdD-fractie steunt het verzoek van de heer Graus.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Het lijkt mij verstandig om de minister eerst te vragen, een brief naar de Kamer te sturen waarin de minister opheldering geeft. Vervolgens kunnen wij nagaan wat wij verder moeten doen.

Mevrouw Jacobi (PvdA):

Wij stellen ook voor, de minister eerst om een brief te vragen en daarover vervolgens een overleg te houden.

Mevrouw Snijder-Hazelhoff (VVD):

Voor ons geldt hetzelfde.

De voorzitter:

Mijnheer Graus, u heeft steun voor een brief. Na ommekomst kunt u dan nagaan of er nog aanleiding is voor een debat.

De heer Graus (PVV):

Ik vind dat jammer, want ondertussen worden de dieren afgeschoten. Er is sprake van onnodig dierenleed. Daarom vroeg ik ook een spoeddebat aan. Ik ben nu genoodzaakt om de brief af te wachten.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram van dit gedeelte van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Ik hecht eraan dat wij die brief dan wel eind deze week ontvangen. De heer Graus heeft namelijk wel een punt: het is walgelijk wat er gebeurt.

De voorzitter:

Wij zullen ook dit gedeelte van het stenogram snel onder de aandacht van het kabinet brengen.

Het woord is aan de heer Ten Broeke.

De heer Ten Broeke (VVD):

Voorzitter. Minister Bos heeft gisteren op ons verzoek een brief gestuurd over de stand van zaken met betrekking tot de tijdelijke exploitatie van Vliegveld Twente. Daaruit blijkt dat er geen sprake is van vooruitgang. Wel zal er minstens een halfjaar uitstel zijn. De Kamer wil per direct openstelling voor de commerciële luchtvaart, maar er wordt een interim-aanbesteding voorbereid. De vraag is of dat nodig was en of dat niet gemeld moest worden aan de marktpartijen die door de minister zijn uitgedaagd om met een bod te komen.

De voorzitter:

Wat stelt u voor?

De heer Ten Broeke (VVD):

Die marktpartijen dreigen hun bod nu in te trekken. Daarom stel ik voor, per direct een spoeddebat te houden. De VVD-fractie wil chartervluchten en geen uitvluchten van deze regering.

De heer Haverkamp (CDA):

Terecht geeft de heer Ten Broeke aan dat wij zelf om die brief hebben gevraagd. Graag hadden wij in de vaste commissie voor Financiën over de brief gesproken. Mijn fractie hecht namelijk aan een second opinion van ons BOR. Ik verzoek de voorzitter daarom, te wachten met het plannen van het spoeddebat totdat wij over het rapport van de Tweede Kamerorganisatie beschikken.

De heer Brinkman (PVV):

De fractie van de PVV-fractie steunt Vliegveld Twente en dus ook dit voorstel van de heer Ten Broeke.

De heer Tang (PvdA):

Ik vind dat er meer vragen worden gesteld dan dat er aanleiding is voor discussie. Het voorstel van de heer Haverkamp om het BOR om een rapport te vragen, lijkt mij goed.

De heer Duyvendak (GroenLinks):

Het wordt nooit iets met de commerciële luchtvaart in Twente. Wij hebben dan ook geen behoefte aan een debat.

De voorzitter:

Mijnheer Ten Broeke, wilt u reageren op het voorstel van de heer Haverkamp?

De heer Ten Broeke (VVD):

Als het BOR-rapport snel beschikbaar is en het mogelijk is, begin volgende week een spoeddebat te voeren, lijkt mij dat acceptabel.

De voorzitter:

Ik stel voor om in de loop van volgende week een spoeddebat te houden met een spreektijd van drie minuten. Wij zullen ons inspannen om ervoor te zorgen dat het BOR-rapport voor dat moment bij de Kamer is.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Halsema.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Voorzitter. Ik verzoek de voorzitter om de stemming over de moties die zijn ingediend bij het debat over de misstanden in de kinderopvang aan te houden tot aanstaande donderdag in verband met wijziging van mijn motie.

De voorzitter:

Ik meen dat wij nu nog maar één stemming over hebben. Daarmee zeg ik echter niets. Wij zullen die stemming van de lijst afvoeren.

Het woord is aan mevrouw Peters.

Mevrouw Peters (GroenLinks):

Ik vraag een spoeddebat aan over de uitspraken van minister Plasterk als minister voor Cultuur, dat de Raad voor Cultuur zijn werk moet overdoen. Het gerucht gaat dat hij deze week nog de Raad voor Cultuur nader advies zal vragen, terwijl die raad nu al heeft laten weten, het beleid van de minister niet ongewijzigd te kunnen uitvoeren. Vandaar de spoedeisendheid van het debat. Ik wil daarover nog deze week met de minister debatteren.

De heer Van der Ham (D66):

Ik steun het verzoek. Ik vind het wel van belang dat wij, voordat het spoeddebat gehouden wordt, een korte brief van de minister krijgen over de inzet waarmee hij de Raad voor Cultuur op pad wil sturen.

De voorzitter:

U steunt het debat ook zonder de brief?

De heer Van der Ham (D66):

Altijd!

De voorzitter:

Zo ver zou ik niet gaan als ik u was.

De heer Van Leeuwen (SP):

Ook de SP-fractie steunt dit verzoek. Mocht de adviesaanvraag van de minister al richting Raad voor Cultuur zijn gegaan, dan ontvang ik graag een afschrift voorafgaande aan het debat.

De heer Ten Broeke (VVD):

Steun van de VVD-fractie, met of zonder brief.

De voorzitter:

Dan is er voldoende steun voor een spoeddebat. Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet. Spreektijden drie minuten.

Mevrouw Peters (GroenLinks):

Dank u wel.

De voorzitter:

Kan dat debat misschien vanavond al worden gehouden? Ik gooi het maar in het midden. Ik laat het u weten.

Het woord is aan mevrouw Timmer.

Mevrouw Timmer (PvdA):

Voorzitter. Er zijn op 2 april door de collega's Boekestijn, Brinkman en Van Raak vragen gesteld over De Groene Draeck. Op 15 april heb ik ook vragen gesteld. Al deze vragen zijn tot op de dag van vandaag niet beantwoord. Ik rappelleer dus.

De voorzitter:

Het stenogram van dit gedeelte van de vergadering wordt onder de aandacht van het kabinet gebracht.

Het woord is aan mevrouw Wiegman.

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie):

Ik wil mijn schriftelijke vragen over kraamzorg graag morgen voor 12.00 uur beantwoord zien. De antwoorden kunnen dan betrokken worden bij het spoeddebat dat om 14.00 uur plaatsvindt.

De voorzitter:

Wij zullen dit stenogram onder de aandacht brengen van het kabinet.

Het woord is aan mijnheer Van der Ham.

De heer Van der Ham (D66):

Voorzitter. Vorige week heb ik een brief gevraagd van de minister van Justitie en de minister van Financiën, de vicepremier, over de brief over godslastering. Die brief is verschenen en is vervolgens van het net gehaald. Toen is er toch door de vicepremier op gereageerd. Ik rappelleer. Ik wil de brief nog deze week ontvangen.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram onder de aandacht brengen van het kabinet.

Het woord is aan mevrouw Van Velzen.

Mevrouw Van Velzen (SP):

Voorzitter. Ik krijg melding van het personeel van tbs-kliniek Oldenkotte dat er voor aanstaande vrijdag een nieuwe opname gepland staat. Dat wijkt duidelijk af van wat de staatssecretaris zo-even meldde over een de facto opnamestop. Ik wil graag een schriftelijke reactie, als het even kan vandaag nog.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram met spoed doorgeleiden naar het kabinet.

Naar boven