Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda van volgende week:

  • - het debat over de Nederlandse bijdrage aan ISAF na 1 augustus 2008, met spreektijden van 10 minuten per fractie;

  • - het debat over de Staat van de Europese Unie, met spreektijden van 10 minuten voor het CDA, de PvdA, de SP en de VVD, 7 minuten voor de PVV, de ChristenUnie en GroenLinks, 5 minuten voor D66, de Partij voor de Dieren en de SGP, 2 minuten voor mevrouw Verdonk en 5 minuten voor de europarlementariërs;

  • - het debat over het verslag van de Europese Top met spreektijden van 10 minuten voor het CDA, de PvdA, de SP en de VVD, 7 minuten voor de PVV, de ChristenUnie en GroenLinks, 5 minuten voor D66, de Partij voor de Dieren en de SGP en 2 minuten voor mevrouw Verdonk;

  • - het debat over de Najaarsnota 2007 (31290) met spreektijden van 10 minuten voor het CDA, de PvdA, de SP en de VVD, 7 minuten voor de PVV, de ChristenUnie en GroenLinks, 5 minuten voor D66, de Partij voor de Dieren en de SGP en 2 minuten voor mevrouw Verdonk.

Tevens stel ik voor, aanstaande dinsdag te stemmen over de Scheldeverdragen (30862, 30863, 30864, 30866 en 30867).

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Ik benoem in de Tijdelijke gemengde commissie subsidiariteitstoets het Eerste Kamerlid Elzinga tot lid en de Eerste Kamerleden Westerveld, Schaap, Peters en Laurier tot plaatsvervangend lid.

Het woord is aan de heer Dibi.

De heer Dibi (GroenLinks):

Voorzitter. Tot mijn grote verbazing vernam ik vandaag via de media dat de politie van plan is, volgend jaar niet langer van de aanpak van discriminatie een prioriteit te maken. Zij wil die uit de prestatiecontracten halen. Volgens mij zou zij het uitdelen van boetes daar uit moeten halen. Gezien de gevallen van antisemitisme, homofobie, islamfobie, leeftijdsdiscriminatie en allerlei andere voorbeelden kan het niet waar zijn dat de aanpak van discriminatie geen prioriteit meer krijgt. Ik verzoek daarom om een spoeddebat met minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en met minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie.

De heer Knops (CDA):

Volgens mijn fractie is een spoeddebat op dit moment absoluut niet noodzakelijk. Ik kan mij voorstellen dat de regering wordt verzocht om hier per brief een reactie op te geven. Wij buitelen hier bijna over de spoeddebatten. Ik zie de spoedeisendheid van dit onderwerp in het geheel niet.

De heer Pechtold (D66):

Ik ben ook geschrokken en wil het voorstel van GroenLinks wel steunen.

Mevrouw Kuiken (PvdA):

De Partij van de Arbeid vindt dit uiteraard een zeer, zeer belangrijk onderwerp. Zij kiest er echter voor, de minister om een brief te vragen. Wij kunnen daarna altijd het debat nog aangaan.

De heer Van der Vlies (SGP):

Ook in de ogen van de SGP-fractie wordt hier een belangrijke kwestie aangesneden. Mij lijkt het evenwel het beste om eerst om een brief te vragen en daarna na te gaan op welke wijze de brief in procedure wordt genomen.

De heer Slob (ChristenUnie):

Ik sluit mij hier namens de fractie van de ChristenUnie bij aan.

De heer De Wit (SP):

Dat doet de SP-fractie ook.

De voorzitter:

Ik stel vast dat op dit moment niet het vereiste aantal van 30 leden voor het door de heer Dibi gevraagde spoeddebat is. Ik constateer dat er wel een ruime meerderheid is voor het vragen van een brief aan het kabinet.

De heer Dibi (GroenLinks):

Daar zal ik mij dan ook maar bij aansluiten. Het is niet anders. Ik krijg de brief het liefst voor volgende week dinsdag.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven