De voorzitter:

Ingekomen is een brief van het lid Crone waarvan ik slechts de hoogtepunten zal voorlezen. U allen kent Ferd, maar de brief wordt vanzelfsprekend aan u ter beschikking gesteld.

"Allerbeste collega's, geachte voorzitter,

Boven deze brief staat 'Leeuwarden', een markant teken van mijn vertrek uit de Tweede Kamer en mijn nieuwe toekomst, persoonlijk en wat betreft mijn werk. (...) Toch is het nog steeds met pijn in het hart dat ik afscheid neem, met ingang van 20 november a.s., van de Tweede Kamer. Ik heb mij van de eerste tot de laatste seconde, en het waren er vele (...miljard...) bij 'ons' thuis gevoeld.

  • Dat geldt in de eerste plaats voor alle medewerkers. Van de bodes, griffiers en ander Kamerpersoneel, tot fractiemedewerkers, we zijn een groot bedrijf, maar ook dicht bij elkaar. Zonder jullie persoonlijke aandacht had ik het niet zo lang volgehouden. Ik dank jullie daarvoor allen zeer van harte.

  • En ik bewaar aan het werken met collega-Kamerleden van de vele fracties die ik heb meegemaakt in de 13,5 jaar, eveneens de beste herinneringen. Hou deze collegialiteit hoog in jullie vaandel, want politieke strijd hoeft niet in persoonlijke tegenstellingen te ontaarden. Ik hoor al te vaak dat het de indruk van gekissebis en geruzie wekt. Ik vond het wel meevallen, maar ik onderken de veranderingen die hebben plaatsgevonden. Het is het politieke bedrijf zelf dat het evenwicht tussen het inhoudelijke debat en het politieke steekspel moet bewaken. Het spel is belangrijk en ik ben er ook zelf een liefhebber van, maar het moet wel ergens over gaan. Het spel mag de inhoud niet overschaduwen. Ook al is het soms verleidelijk, want het spel trekt meer publieke aandacht, en het kan een kortetermijnsucces opleveren. Daartegenover zijn de inhoud en werkelijkheid moeilijker, en vergen meer onzichtbare arbeid en zijn moeilijker over het voetlicht te brengen. Als je over de inhoud strijdt, moet je wel eens compromissen sluiten, wat sommigen wel verwarren met slappe knieën. Echter, het langetermijnresultaat en vertrouwen van de burgers in de politiek zijn er wel mee gediend.

  • VoorzitterAls Kamerlid voel ik me rijk met de vele debatten die ik heb mogen voeren over een grote variëteit aan onderwerpen. Mijn hart heeft veelal gelegen bij moderne vraagstukken van duurzaamheid. (...) Het is in dit verband dat ik de beste herinneringen bewaar aan het initiatief in 1995 tot het houden van een enquête naar de wetenschappelijke onzekerheden van klimaatveranderingen door het broeikaseffect. Dat onderzoek leerde dat ook in 1995 de wetenschappelijke twijfel al veel geringer was dan de politiek toen nog dacht, en dat snel handelen geboden is. De Kamer, van de Voorzitter tot vele medewerkers, liet zien dat zo'n onderzoek snel en op hoog niveau kan worden uitgevoerd. En het gaf de politieke versnelling aan het draagvlak om in actie te komen, bijvoorbeeld door vergroening van de belastingen. Het was voor mij enerverend om in Kyoto mee te maken dat het bijdroeg aan een sterke Nederlandse positie in internationale onderhandelingen. Maar ik heb ook meegemaakt dat zonder politiek onderhoud het beleid en de internationale positie kunnen verzwakken.

  • Mijn brief wordt al te lang (...) Dus ik vermeld korter dat ik met veel plezier het gevecht heb gevoerd tegen eenzijdige marktwerking en privatisering. Veel is verloren, maar met enige trots kijk ik terug op de besluiten om de energienetwerken niet te privatiseren, evenmin als NS, waterbedrijven en nu ook Schiphol. Nu moet de politiek bewijzen dat het overheidsfalen kleiner is dan het marktfalen, want ook hier zijn er geen simpele oplossingen.

  • Ten slotte dank ik zowel de PvdA-collega's als de andere fracties dat jullie altijd zo aardig voor mij als financieel woordvoerder van mijn fractie waren. Ik weet dat dit slechts voor een klein beetje was omdat je de penningmeester nu eenmaal altijd te vriend moet houden, maar vooral vanwege de inhoud, wederzijds respect en gezelligheid.

  • Ik zal dit allemaal moeten missen, maar in Leeuwarden krijg ik er veel voor terug. Ik hoop jullie dan ook nog veel te zien in de prachtige stad en provincie en in de mooiste burgemeesterskamer van Nederland (objectief feit). En ik nodig alle fracties uit hun fractieweekend in Leeuwarden te komen houden, apart of gezamenlijk.

Met hartelijke groeten,

Ferd Crone"

(applaus)

De voorzitter:

Geachte medeleden, beste Ferd, vandaag is toch echt het moment gekomen dat wij afscheid nemen van Ferd Crone: een echte oudgediende. Hij zal het Binnenhof inruilen voor Leeuwarden.

Geachte heer Crone, beste Ferd, sinds mei 1994 bent u lid van de Tweede Kamer. Ondanks uw jonge leeftijd bent u toch echt een oudgediende in de Kamer. Na de heren Van der Vlies en Van de Camp staat u op een gedeelde derde plaats op onze anciënniteitslijst. Door uw vertrek maakt u het magische aantal van 5000 Kamerdagen net niet vol. U vervulde niet alleen talrijke functies binnen uw fractie en de partij, maar u bent vooral bekend, en bij sommigen berucht, als energiewoordvoerder en algemeen financieel woordvoerder namens de fractie van de PvdA. U was bijvoorbeeld voorzitter van de vaste commissie voor Financiën. Dat is opvallend te noemen, omdat uw loopbaan zich voor uw Kamerlidmaatschap vooral afspeelde op milieugebied. Uw grote interesse in het milieubeleid bleek ook in de Kamer op het moment dat u het initiatief nam tot het Kameronderzoek naar de klimaatverandering en het broeikaseffect. U werd zelfs tot ondervoorzitter van de tijdelijke commissie gekozen.

Er zijn voor u duidelijke grenzen. Dat bleek toen het weekblad Panorama uw afvalbak leeghaalde om uw milieugedrag te beoordelen. U sprak van vuilnisbakjournalistiek.

Volgens u heeft het milieu geen stem, tenzij de politiek het die geeft. In het Friesch Dagblad konden wij lezen dat u enkele milieuplannen voor Leeuwarden in petto heeft: de gemeente CO2-neutraal, alle auto's van de gemeente op aardgas en de nieuwe burgemeester gaat zelf op de fiets.

U staat bekend als een toegankelijk Kamerlid met een uitstekend netwerk. De mobiele nummers van alle ministers en topambtenaren staan in uw telefoon. "Die zal ik zeker gebruiken om de zaak van Leeuwarden en Friesland in Den Haag te bepleiten." Beste medeleden, u bent gewaarschuwd!

U bent van veel markten thuis en u typeert uzelf het liefst als een marktsocialist. Het is duidelijk dat u zich in de politiek thuis voelt als een vis in het water, maar u gaat toch het liefst nat tijdens een partijtje waterpolo.

Binnen de PvdA was u jarenlang het aanspreekpunt voor de energiesector. Vooral bij de behandeling van de Wet onafhankelijk netbeheer – in de wandelgangen sprak men over de splitsingswet – moest u het weten. Behalve een gedreven controleur van de regering, heeft u zich echt een medewetgever getoond. Uw naam is verbonden aan maar liefst drie initiatiefwetsvoorstellen: één over de toegankelijkheid en de bereikbaarheid van basisbetaaldiensten, zoals banken en postagentschappen, één samen met uw fractiegenoot Van Dam over de beperking van de ongewenste stilzwijgende verlenging van lidmaatschappen, abonnementen en overige overeenkomsten en één samen met mevrouw Dezentjé Hamming ten behoeve van de rechtsbescherming van belastingplichtigen bij controlehandelingen van de fiscus.

Uw lidmaatschap van de Commissie van in- en uitgeleide op Prinsjesdag 2004 zult u zich nog goed herinneren. U hebt, door per ongeluk op de sleep van prinses Máxima te gaan staan, alle kranten gehaald.

Beste Ferd, wij wensen je heel veel plezier, aanstaande donderdag, tijdens een bijzondere raadsvergadering in de grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden, waar je beëdiging en installatie tot burgemeester van de mooie stad Leeuwarden zal plaatsvinden door commissaris van de Koningin Nijpels van de provincie Fryslân. Uiteraard wensen wij je ook heel veel succes toe in je nieuwe functie.

Het is mij een groot genoegen dat ik de Kamer kan meedelen dat het Hare Majesteit de Koningin heeft behaagd om het lid Crone te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

(applaus)

De voorzitter:

Ik verzoek het lid Crone naar voren te komen en zich voor het spreekgestoelte op te stellen, zodat ik hem de versierselen kan opspelden die behoren bij deze benoeming. Ik verzoek de leden mij toe te staan om, zonder te schorsen, daartoe tijdens de vergadering enige tijd mijn stoel te verlaten.

(De voorzitter speldt de heer Crone de versierselen, horend bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, op.)

De voorzitter:

Namens de Kamer feliciteer ik je van harte en wens je nogmaals het beste in je nieuwe functie.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mee dat de volgende leden zich hebben afgemeld:

Jager en Gesthuizen;

Van Dijken, de gehele week;

Pechtold, wegens het bijwonen van de uitvaartplechtigheid van de heer Nuis.

Deze mededeling wordt voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

Ontvangen is een bericht van het overlijden op 8 november jongstleden van het oud-lid van de Tweede Kamer de heer A. Nuis. De heer Nuis was lid van de Kamer voor de fractie van D66 van 10 juni 1981 tot 21 augustus 1998. Namens de Kamer heb ik een bericht van deelneming aan de familie gezonden.

Op de tafel van de griffier ligt een lijst van ingekomen stukken. Op die lijst staan voorstellen voor de behandeling van deze stukken. Als voor het einde van de vergadering daartegen geen bezwaar is gemaakt, neem ik aan dat daarmee wordt ingestemd.

Naar boven