Aan de orde is de behandeling van:

de brief inzake de evaluatie van de Tijdelijke Commissie Subsidiariteitstoets (30953, nr. 3).

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Ten Broeke (VVD):

Voorzitter. De VVD-fractie zal voor het evaluatierapport stemmen en dus ook voor de aanbevelingen. Wij spreken onze waardering uit voor het werk van de commissie. Daarbij willen wij het niet laten. De controlefunctie van de Kamer op de Europese regelgeving vergt een veel intensievere aanpak. De Tweede Kamer moet hierin naar onze mening het voortouw nemen. In het rapport steken wij de hand al in eigen boezem over onze eigen betrokkenheid. Iedereen heeft nu de mond vol van het begrip subsidiariteit, ook in het kader van een nieuw Europees verdrag. De VVD-fractie is van mening dat de retoriek moet worden gematcht met echte voorstellen. Mijn fractie heeft daarover ideeën, met name over onze mogelijkheden daarbij als medewetgever en mandaatgever. Wij zullen in samenspraak met de voorzitter van de tijdelijke gemengde commissie Subsidiariteitstoets, de voorzitter van de vaste commissie Europese Zaken en de Kamervoorzitter op korte termijn bepalen hoe wij deze ideeën verder kunnen ontwikkelen.

De heer Blom (PvdA):

Voorzitter. Ik zal u niet langer in onduidelijkheid laten; ook de fractie van de PvdA zal voor dit voorstel stemmen. Toch willen wij daaraan ook iets verbinden. In het licht van de discussie over het nieuwe Europese verdrag is het toetsen van de subsidiariteit voor de Kamer uiteraard heel belangrijk geworden, zeker voor de Tweede Kamer. Er wordt nu voorgesteld om van de tijdelijke commissie een vaste commissie te maken, bestaande uit leden van de Eerste en de Tweede Kamer. Mijn fractie vindt dat het voortouw bij de discussie over de subsidiariteit bij de Tweede Kamer dient te liggen. De Tweede Kamer zal dan ook te allen tijde de voorzitter van deze commissie moeten leveren.

De voorzitter:

Ik stel voor om, conform de Voorzitteraanbeveling van de tijdelijke commissie, de parlementaire subsidiariteitstoets voort te zetten en de commissie Subsidiariteitstoets op permanente basis in te stellen. Voorts stel ik voor om in te stemmen met de inhoud van het evaluatierapport van de tijdelijke commissie, inclusief de aanbevelingen.

Aldus wordt besloten.

De vergadering wordt enkele minuten geschorst.

Naar boven