Vragen van het lid Heemskerk aan de staatssecretaris van Financiën over verzwaarde controles WK-pools.

De heer Heemskerk (PvdA):

Voorzitter. Het kabinet was gisteren in het land om te onderzoeken wat er speelt in het land. Ik kan vertellen wat er speelt: het WK voetbal. Velen hebben een pooltje gemaakt. Ook de fractie van de PvdA heeft een pooltje gemaakt. Alle ballen op links; het goede komt vaak van links. Het ging in de eerste wedstrijd heel goed. Arjen Robben op links. Straks komt Van der Vaart er nog in op links. Die linkerkant, dat is de kracht van Nederland. Dat zou in de Kamer ook vaker moeten gebeuren.

Ik sta hier niet voor mijn eigen pooltje, want ik sta stijf onderaan de pool, alhoewel, als Korea nu 0-0 gelijkspeelt tegen Togo, ga ik weer wat omhoog. En als Brazilië nou wint van Kroatië komt ik ook weer wat verder, maar ik denk dat de meeste mensen dat verwachten.

Heel Nederland is bezig met de WK. Het is de nationale lol. Wat las ik nou in het Algemeen Dagblad? De fiscus speurt bij bedrijven naar winnaars van een WK-pool. Zij moeten rekening houden met een aanslag van de fiscus. Een van de ambtenaren van de Belastingdienst zegt in het artikel: wij zullen goed kijken naar de mededelingen op prikborden.

Ik kan u vertellen dat ook in Nieuwspoort, de kroeg in Den Haag waar alle Kamerleden en ook bewindspersonen komen, een pooltje is. € 15 is de inzet. 87 mensen doen eraan mee. Gaat ook daar een ambtenaar van de Belastingdienst extra onderzoek doen?

Ik vraag de staatssecretaris om met deze nationale lol, met zo'n prachtig WK en zo'n goed Nederlands elftal een beetje ontspannen om te gaan. Is dit nou de prioriteit van de Belastingdienst, om daar extra controles op uit te oefenen? Wij praten toch niet over WK-pools van vele tienduizenden euro's, maar over pools van kleine bedragen? Heeft de staatssecretaris echt extra mensen ingezet voor de controle?

Is er niet iets beters te doen? Ik hoorde dat alle jachtboten in Nederland – heel grote, dure schepen – via een U-bocht vaak zonder btw worden gekocht. Daar valt veel meer geld te halen.

Natuurlijk moet iedereen in dit land netjes belasting betalen, maar extra ambtenaren inzetten om de WK-pooltjes op te sporen... Bij een voetbalclub zetten honderd man ieder € 5 in. Gaan wij daar dan extra op controleren?

Staatssecretaris Wijn:

Voorzitter. Het doet mij deugd dat de heer Heemskerk deze vragen op een wat ludieke wijze naar voren brengt. Eerlijk gezegd, begrijp ik dat ook wel. Ik heb afgelopen zondag ook genoten. Ik hoop dat het de heer Heemskerk is opgevallen dat het stadion een zonzijde had en een schaduwzijde en dat de linkervleugel in de tweede helft in de schaduw stond. Dat zie ik politiek ook nog gebeuren.

Niemand zal het de Belastingsdienst verwijten als hij de wet uitvoert. Ik denk ook dat niemand het onze mensen zal verwijten als zij enthousiast hun werk doen. Tegelijkertijd zijn er inderdaad andere prioriteiten. Ik vertrouw er dan ook op dat onze mensen de juiste afwegingen maken, als zij bij een reguliere controle op iets stuiten.

De heer Heemskerk (PvdA):

Dat stelt mij gerust. Nogmaals, alle ballen op links. In onze pool zit iets meer dan € 454, maar de winnaar trakteert. Ik denk dat heel veel mensen denken dat dit niet de prioriteiten zijn van de Belastingdienst. Er zijn veel klachten geweest over onbereikbaarheid of over toeslagen die niet werden uitbetaald. Ik ben blij dat de staatssecretaris nu wat beter weet wat er speelt en zich toelegt op de echt belangrijke zaken in Nederland. Als Nederland de halve finales haalt en Brazilië wereldkampioen wordt, zit er voor mij misschien ook nog wat in het vat.

Naar boven