Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen en enige andere wetten (30337), en over:

- de motie-Noorman-den Uyl over een notitie over de effecten van de aanpassing van het toetsingsinkomen (30337, nr. 10);

- de motie-Omtzigt/Noorman-den Uyl over een operationale definitie van het begrip "gezamenlijke huishouding" in de Awir (30337, nr. 11);

- de motie-Omtzigt/Noorman-den Uyl over de afloop van de huurtoeslag en het koppelen van bestanden bij het inlichtingenbureau (30337, nr. 12).

(Zie vergadering van 22 november 2005.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Omtzigt (CDA):

Voorzitter. De CDA-fractie had een aantal technische vragen over de exacte vaststelling van de huurtoeslag en de hoogte van het minimuminkomensijkpunt. De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer heeft deze vragen vanmorgen beantwoord. Nu verandert er iets in de Wet op de huurtoeslag, waardoor de huurtoeslag voortaan afhangt van het huidige inkomen en niet meer van het vroegere inkomen. De minister moet de inflatie van de komende anderhalf jaar dus schatten. Zij is daar bijzonder optimistisch over. Wij hopen dat haar optimisme terecht blijkt te zijn en dat wij een lage inflatie hebben. Mocht de inflatie hoger uitvallen, dan is de grens niet genoeg naar boven bijgesteld. Wij komen hierop terug, zodra de uitkomst van de inflatie van de komende anderhalf jaar bekend is.

Mevrouw Noorman-den Uyl (PvdA):

Voorzitter. In de eerste plaats wil ik namens de PvdA-fractie aansluiten bij de opmerkingen van de heer Omtzigt over de huurtoeslag, de ontwikkeling en het inflatiepercentage, omdat pas op een later moment duidelijk wordt wat het effect hiervan op de huurtoeslagen is. Ten tweede merk ik op dat ik een amendement heb ingediend over de uitvoering van de motie-Crone, die de Tweede Kamer heeft aanvaard. Daarin staat dat het van belang is dat de kinderkorting en de ouderenkorting worden overgeheveld naar de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen. Het door mij ingediende amendement maakt duidelijk dat dit niet pas per 1 januari 2008 hoeft te gebeuren, maar ook per 1 januari 2007 achteraf uitgekeerd, kan. Bij het debat zei staatssecretaris Wijn dat hij het voornemen had om de motie-Crone op stuk nr. 52 uit te voeren en dat hij begin volgend jaar met een notitie zal komen. Dat wacht ik graag af. Om die reden trek ik mijn amendement op dit moment in.

De voorzitter:

Het amendement-Noorman-den Uyl (stuk nr. 8, I en II) is ingetrokken.

De artikelen I t/m XIV en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Noorman-den Uyl (30337, nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Omtzigt/Noorman-den Uyl (30337, nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Omtzigt/Noorman-den Uyl (30337, nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD en de heer Wilders tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

Naar boven