Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Ziekenfondswet in verband met het invoeren van een no-claimteruggaaf voor verzekerden die geen of weinig gebruik hebben gemaakt van zorg waarop ingevolge die wet aanspraak bestaat (29483),

- over:

- de motie-Heemskerk c.s. over rapportage over de gevolgen van de invoering van de regeling (29483, nr. 24).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Rouvoet (ChristenUnie):

Voorzitter. Namens de fractie van de ChristenUnie heb ik onze opvattingen over het wetsvoorstel en het beginsel van no claim in eerste en tweede termijn in alle helderheid gegeven. Eigen risico's zijn voor ons in een bepaalde vorm bespreekbaar, maar niet deze no claim, bovenop de maatregelen van het afgelopen jaar, zonder dat chronisch zieken, gehandicapten en ouderen met een grote zorgbehoefte worden uitgezonderd. Dat betekent dat mijn fractie tegen het wetsvoorstel zal stemmen.

Wij zullen stemmen voor de amendementen, die verzachtingen inhouden op het principe van de no-claimteruggaaf en de systematiek die hierbij wordt ingevoerd. Dat geldt voor alle amendementen, dus wij zullen voor die amendementen stemmen.

Aan één amendement besteed ik in deze stemverklaring aparte aandacht, namelijk het amendement-Buijs c.s. Daarin wordt hetzelfde gevraagd als in het amendement-Kant, waarbij de huisarts uit de no-claimregeling wordt gehaald. Mijn fractie heeft moeite met de dekking van dat amendement, aangegeven in de toelichting. Er staat tegenover dat het amendement een uitvoering is van de motie die mijn naam draagt, waarin gepleit wordt voor een drempelloze toegang tot de huisarts. Dat stelde ons voor een lastige afweging. Wij laten het belang van de poortwachtersfunctie van de huisarts zwaarder wegen en zullen bij de begroting van Volksgezondheid, waar het onderwerp zeker terugkomt, verder met elkaar moeten spreken over de dekking.

Uiteraard stemt mijn fractie ook voor het amendement van mevrouw Kant op stuk nr. 21. Mocht dat amendement het niet halen, wat niet helemaal onwaarschijnlijk is, dan zullen wij voor het identieke amendement-Buijs c.s. stemmen, met de aantekening dat wij bezwaar hebben tegen de dekking die in de toelichting staat.

Mevrouw Kant (SP):

Voorzitter. Het zal niemand verbazen dat mijn fractie tegen het wetsvoorstel zal stemmen. Ik zal dat uitleggen in één zin. Ik heb in het debat onze bezwaren uitvoerig toegelicht. Ik kan nu volstaan met een zin. Wij stemmen tegen het wetsvoorstel omdat ziek gaat betalen voor gezond. Daarom zeggen wij: No claim? No way!

Er is al gezegd dat er een alternatief is voor het amendement van de heer Buijs. Wij zijn heel blij dat er een voorstel ligt om de no claim in ieder geval niet in te voeren voor de huisarts. Maar wij hebben grote problemen met de dekking ervan, want aan de ene kant wordt de huisarts wel uit de no-claimregeling gehaald, terwijl aan de andere kant de coalitie zo dom is geweest om nota bene op die zelfde huisartsenzorg te gaan bezuinigen. Dommer kan het bijna niet, vandaar dat wij tegen het amendement-Buijs en vóór het andere amendement zullen stemmen. Dat andere amendement laat ook de huisarts buiten de regeling, maar het heeft een betere dekking.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Voorzitter. Er wordt in het amendement-Buijs c.s. geregeld dat de huisarts buiten de no-claimregeling wordt geplaatst. Dat is goed. Er wordt ook in geregeld dat de huisarts dit moet gaan betalen: bezuinigingen, oplopende tekorten en een teruglopende bereikbaarheid. Dat is niet goed. In het amendement-Kant wordt hetzelfde geregeld, maar het heeft een goede dekking. Wij zullen dan ook tegen het amendement-Buijs en vóór het amendement-Kant stemmen.

De voorzitter:

Ik teken bij de stemmingen aan dat de heer Lazrak niet aanwezig is.

De aanhef van artikel I en het eerste lid van artikel 18a worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Vlies (stuk nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Het tweede lid wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Kant (stuk nr. 14) tot invoeging van een nieuw lid.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Kant (stuk nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Buijs c.s. (stuk nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de Groep Wilders, D66, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Het derde lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Buijs c.s. (stuk nr. 18), wordt zonder stemming aangenomen.

Het vierde t/m het zesde lid en artikel 18a worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel II wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Halsema c.s. (29483, nr. 22) tot invoeging van een nieuw artikel IIA.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

De artikelen III en IV en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Heemskerk (PvdA):

Voorzitter. Er komt een no-claimregeling die niemand wil, noch in deze Kamer, noch erbuiten. De huisarts is eruit, maar de parel van de gezondheidszorg betaalt zelf voor deze bezuiniging. En hoe lang blijft de huisarts eruit? Er wordt in de aangenomen motie-Weekers gevraagd om een ander plan, want de indieners daarvan willen ook af van deze botte bijl. Waarom doen wij dit allemaal? Met een no-claimregeling boeken wij wellicht een minuscuul besparingseffect op onnodige zorgconsumptie van twee tientjes per ziekenfondsverzekerde. Heel veel burgers hebben dit beleid heel goed begrepen, want deze minister communiceert zeer duidelijk. Voor deze boterzachte besparing gaan gezonde mensen erop vooruit en moeten zieke mensen inleveren. Een stel jonge, gezonde tweeverdieners gaan € 500 minder voor hun ziektekostenverzekering betalen dan bijvoorbeeld twee AOW'ers die wél ziektekosten maken. Ik gun het die tweeverdieners van harte, maar hebben zij dit geld echt harder nodig dan een zieke bejaarde? Het amendement van de volledige oppositie om in ieder geval de chronisch zieken te compenseren ...

De voorzitter:

U hervat nu echt weer het debat, een stemverklaring moet een stemverklaring zijn.

De heer Heemskerk (PvdA):

Voorzitter. Het is helder. Het kan deze minister niets schelen, als hij maar kan bezuinigen op de zorg. Vanavond is de reden hiervan helemaal duidelijk geworden. Met deze no-claimregeling die niemand wil ...

De voorzitter:

Ik moet u het woord ontnemen, want u gaat nu zelfs andere fracties aanspreken. Uw stemgedrag is duidelijk.

De heer Heemskerk (PvdA):

Voorzitter. De fractie van de PvdA zal tegen de no-claimregeling stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de Groep Wilders, D66, de VVD, het CDA en de LPF voor het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt de motie-Heemskerk c.s. (29483, nr. 24).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven