Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Wet op de loonbelasting 1964, de Wet inkomstenbelasting 2001, de Wet op de vennootschapsbelasting 1969, de Wet arbeid en zorg en van enige andere wetten (Wet aanpassing fiscale behandeling VUT/prepensioen en introductie levensloopregeling) (29760), en over:

- de motie-Bussemaker c.s. over een nader onderzoek naar de keuzevrijheid over de ingangsdatum van pensioen (29760, nr. 45);

- de motie-Bussemaker/Verburg over een regeling voor verlofsparen voor zelfstandigen (29760, nr. 46);

- de motie-Bussemaker c.s. over een regeling voor fiscale faciliëring van het aanbieden van kredietmogelijkheden (29760, nr. 47);

- de motie-Verburg over een voorziening voor de levensloopregeling voor bepaalde periodes (29760, nr. 48);

- de motie Bibi de Vries c.s. over het gebruik van opgebouwde pensioenrechten (29760, nr. 49);

- de motie-Vendrik c.s. over een nieuwe emancipatie-effectrapportage over het gewijzigde wetsvoorstel VPL (29760, nr. 50).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Eerder vandaag is tijdens de algemene beraadslaging het amendement-Bibi de Vries/Verburg op stuk nr. 36 door de regering overgenomen.

Het amendement-Bakker (stuk nr. 24) is ingetrokken.

Artikel I, aanhef, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Rouvoet c.s. (stuk nr. 25, I-A).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 25 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel A wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen B t/m F worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-De Wit c.s. (stuk nr. 40).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de LPF voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Onderdeel G wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen H t/m N worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Koomen (stuk nr. 42, I) tot het invoegen van een nieuw onderdeel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de SGP tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 42 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

De onderdelen Na t/m S worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Vendrik c.s. (stuk nr. 30, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 30 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Onderdeel T, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Vendrik c.s. (stuk nr. 30, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel U, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Vendrik c.s. (stuk nr. 30, II), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen V t/m X worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Depla c.s. (stuk nr. 44, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de overige op stuk nr. 44 voorkomende gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel II, aanhef, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Verburg/Depla (stuk nr. 51, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement de overige op stuk nr. 51 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel A, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Verburg/Depla (stuk nr. 51, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel B wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel C, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Verburg/Depla (stuk nr. 51, II), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Vlies (stuk nr. 31).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Van der Vlies (stuk nr. 32, A).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 32 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Bibi de Vries (stuk nr. 33, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de VVD en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 33 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Vendrik (stuk nr. 29, I-A).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 29 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Bussemaker/De Wit (stuk nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Onderdeel D wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen Da t/m Dca worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel Dd, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Koomen (stuk nr. 42, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel E wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel F, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Verburg/Depla (stuk nr. 51, III), wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel II wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel III, aanhef, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Bussemaker c.s. (stuk nr. 27, I) tot het invoegen van nieuwe onderdelen.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 27 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Onderdeel A wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Bussemaker c.s. (stuk nr. 17, A).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 17 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Vendrik c.s. (stuk nr. 23, I-A).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 23 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel B wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel C wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Bussemaker c.s. (stuk nr. 43, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, het CDA en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 43 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Onderdeel D, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Bussemaker c.s. (stuk nr. 43, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen Da t/m F worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel III wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Door de aanneming van het amendement-Bussemaker c.s. (stuk nr. 43, II), is artikel IV vervallen.

De artikelen V en VA worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Rouvoet c.s. (stuk nr. 26) tot het invoegen van een nieuw artikel VB.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-De Wit c.s. (stuk nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel VI wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen VII en VIII worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-De Wit c.s. (stuk nr. 28) tot het invoegen van een nieuw artikel VIIIA.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, het CDA en de LPF voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Artikel IX, aanhef, en onderdeel A worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Bussemaker c.s. (stuk nr. 14, A).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 14 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Onderdeel B wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel C wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel IX wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen X t/m XII worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Verburg/Bibi de Vries (stuk nr. 41) tot het invoegen van een nieuw artikel XIIA.

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

De artikelen XIII en XIV en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Bussemaker (PvdA):

Mijnheer de voorzitter. Wij hadden en hebben kritiek op het wetsvoorstel inzake VUT/prepensioen en levensloopregeling. Wij constateren dat de regering in het debat niet duidelijk heeft kunnen maken wat nu precies de resultaten van dit wetsvoorstel zullen zijn voor de toename van arbeidsparticipatie. Wij zijn van mening dat via convenantsafspraken met sociale partners meer concrete resultaten geboekt hadden kunnen worden. Wij constateren ook dat de effecten voor de mogelijkheden om werk met zorg, scholing en andere taken te combineren, onduidelijk zijn. Ze waren nihil, ze zijn verbeterd, maar aanpassingen zijn zeker, ook in de toekomst, wenselijk.

Met name door het sociaal akkoord zijn substantiële verbeteringen aangebracht in toegankelijkheid en gebruik van de regeling. De amendementen die zijn aangenomen, hebben het wetsvoorstel verder verbeterd, onder andere door een ouderschapsverlofkorting structureel in te voeren, de mogelijkheid te scheppen om tijdsparen om te zetten in geld, de spaar-vut in te voeren, de stamrechtvrijstelling te behouden en door de relatie met de WWB. Naar verwachting zal via een motie de regeling ook nog uitgebreid worden naar zelfstandigen en ZZP'ers. Alles overwegend, is het wetsvoorstel zo veel verbeterd dat mijn fractie voor zal stemmen. Daarbij willen wij wel aantekenen dat wij geen verantwoordelijkheid nemen voor de invoering, omdat de gestelde invoeringstermijnen volgens ons niet haalbaar zijn.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Voorzitter. Bij het wetsvoorstel VPL, waar wij nu over stemmen, gelden voor GroenLinks de volgende afwegingen. De regering beoogt met het wetsvoorstel een hogere arbeidsparticipatie van ouderen te bereiken. Hét doel waar het gehele politieke en maatschappelijke debat rond VUT en prepensioen verleden jaar mee is begonnen. Volgens mijn fractie heeft de regering gedurende de schriftelijke en mondelinge behandeling van dit wetsvoorstel echter nergens weten aan te tonen dat dit wetsvoorstel dat doel ook bevordert, behoudens aanname van het amendement op stuk nr. 30, dat ik heb ingediend. Ook het Centraal Planbureau kan geen enkel effect op de arbeidsparticipatie van ouderen aan het oorspronkelijke wetsvoorstel verbinden. Dat is een onthutsende constatering. Verder leidt dit wetsvoorstel er toe dat het bestaande stelsel van voorzieningen voor vervroegde uittreding en ouderdomspensioen overhoop wordt gehaald. Dat is een zeer omvangrijke operatie die schril afsteekt bij het totale gebrek aan arbeidsparticipatie-effecten van dit wetsvoorstel.

Over de uitvoerbaarheid van dit wetsvoorstel per 1 januari 2006 bestaan bij mijn fractie grote twijfels. Wij wensen geen verantwoordelijkheid te nemen voor een invoeringstraject, waarin een grote gok wordt genomen met bestaande en toekomstige voorzieningen van miljoenen Nederlandse werknemers. Tevens weegt het voor de fractie van GroenLinks zwaar dat bij de verkiezingen van 2002 en 2003 de kiezer niet is geïnformeerd over dit wetsvoorstel. Wij, noch andere partijen, hebben de kiezer dit in het vooruitzicht gesteld.

Het enige lichtpuntje, de uitbouw van de huidige verlofspaarregeling tot een levensloopregeling – een maatregel die wij steunen – weegt onvoldoende zwaar om dit wetsvoorstel te steunen. Ook van deze levensloopregeling is nog steeds onduidelijk of de beoogde emancipatie-effecten – ook daar was het allemaal om te doen – bereikt worden. Derhalve stemmen wij tegen.

De heer De Wit (SP):

Mijnheer de voorzitter. Mijn fractie constateert dat het wetsvoorstel waar wij nu over stemmen, verbetering inhoudt ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel van de regering. Die verbetering is wat mijn fractie betreft een duidelijk gevolg van het sociaal akkoord en de daaraan voorafgaande acties in het land. Wij constateren vervolgens dat de solidariteit die in de huidige prepensioenregelingen zit, ontbreekt in de voorgestelde levensloopregeling. Verder stellen wij vast dat een aantal voor mijn fractie cruciale amendementen, die beoogden verbetering van het wetsvoorstel te bewerkstelligen, niet zijn aangenomen door de Kamer. Ik denk dan in het bijzonder aan het amendement dat beoogt daadwerkelijk uitvoering te geven aan de Kamerbreed gesteunde motie-Herben over de 40 jaar en de slijtende beroepen. De thans overblijvende regeling is voor mijn fractie ontoereikend en daarom zullen wij tegen dit wetsvoorstel stemmen.

In stemming komt het gewijzigde wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en de LPF voor dit gewijzigde wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

De motie-Bibi de Vries c.s. (29760, nr. 49) is in die zin gewijzigd dat het dictum thans luidt:

"verzoekt de regering om te bewerkstelligen dat opgebouwde prepensioenrechten slechts gebruikt kunnen worden voor pensioen of levensloopregeling,".

Deze gewijzigde motie is voorgesteld door de leden Bibi de Vries, Verburg en Depla. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 53 (29760).

In stemming komt de motie-Bussemaker c.s. (29760, nr. 45).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Mevrouw Bussemaker (PvdA):

Hoe gaat de regering deze motie uitvoeren? Ik heb nu al begrepen dat de minister in de wandelgangen een andere uitleg aan de motie geeft dan ik als indiener.

De voorzitter:

Mij blijkt dat de minister daar in een later stadium schriftelijk op wil reageren.

In stemming komt de motie-Bussemaker/Verburg (29760, nr. 46).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, het CDA, de ChristenUnie en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Bussemaker c.s. (29760, nr. 47).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Verburg (29760, nr. 48).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Bibi de Vries c.s. (29760, nr. 53).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van D66 tegen deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Vendrik c.s. (29760, nr. 50).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven