Noot 1 (zie blz. 4215)

Interpellatievragen van het lidNawijn (LPF) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inzake het Dr. Jansenziekenhuis te Emmeloord.

1

Herinnert u zich de door de Kamer breed aangenomen moties-Jukema c.s. en -Buijs c.s. over het Dr. Jansenziekenhuis te Emmeloord?1

2

Herinnert u zich uw brief d.d. 26 september 20032, waarin u schrijft dat voor de beschikbaarheidstoeslag totaal 32 miljoen euro beschikbaar is voor kleine ziekenhuizen waaronder het ziekenhuis te Emmeloord, zodat 7 x 24 uurs spoedeisende zorg is gewaarborgd?

3

Herinnert u zich het overleg van 27 november 20033 waarin u toezegt dat de door u voorgestelde regeling gunstig is voor Emmeloord dat meer dan 2 miljoen euro ontvangt en de kans krijgt om er wat van te maken?

4

Kent u de brief d.d. 9 mei 2003 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg aan de Raad van Bestuur van de IJsselmeerziekenhuizen, waarin wordt geschreven dat uit een oogpunt van kwalitatief goede zorgverlening in de regio de opening van de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) noodzakelijk te achten, en dat zij er hooguit begrip voor kan opbrengen dat er onder interne en externe druk toe is overgegaan toch te realiseren?

5

Kende u de inhoud van deze brief toen u op 27 november 2003 de toezegging aan de Kamer deed dat er 2 miljoen euro ter beschikking komt voor de 7 x 24 uurs SEH-afdeling speciaal voor het ziekenhuis in Emmeloord? Zo ja, wat is zijn afweging geweest om toch deze toezegging te doen?

6

Kent u de inhoud van de brief d.d. 16 maart 2004 van het gemeentebestuur van Urk waarin wordt geschreven dat na 7 maanden de maatregelen ter ontmanteling van de locatie Emmeloord nog veel verder gaan dan de gemeente ooit had gevreesd?

7

Weet u dat van de interne geneeskunde en kindergeneeskunde alle klinische functies zijn verplaatst naar de locatie Lelystad, terwijl in het Plan van Aanpak nog wordt vermeld dat op belde locaties sprake zou moeten zijn van een planbaar laag risico klinische chirurgie en interne geneeskunde?

8

Weet u dat medewerkers, artsen en specialisten die jarenlang verbonden zijn aan het ziekenhuis worden ontslagen, en dat zelfs een medewerker die 40 jaar in het ziekenhuis heeft gewerkt vorige week door de politie de toegang tot het ziekenhuis is ontzegd?

9

Wilt u aangeven in hoeverre nu door u nog wordt vastgehouden aan het Plan van Aanpak en uw toezegging aan de Kamer?

10

Waarom heeft u de Kamer niet eerder op de hoogte gesteld van de ontmanteling van het ziekenhuis te Emmeloord?

11

Waarom gaat u in antwoord op mijn eerdere Kamervragen4 in het geheel niet in op de totale ontmanteling van het ziekenhuis te Emmeloord en het niet nakomen van uw toezegging over de SEH-afdeling?

12

Vindt u niet dat u de gehele Kamer en de bevolking in de Noordoostpolder en Urk volledig op het verkeerde been heeft gezet door uw toezegging aan de Kamer?

13

Wanneer bent u van plan in te grijpen bij de IJsselmeerziekenhuizen en de Raad van Toezicht en de interim-manager (maandsalaris 46 000 euro) naar huis te sturen?

14

Waarom bent u niet bereid het ziekenhuis te Emmeloord te verkopen aan het ziekenhuisconsortium dat zich heeft gemeld, nu de Raad van Toezicht en de interim-manager aansturen op de ontmanteling van het ziekenhuis te Emmeloord?

15

Hoe is uw houding te rijmen met uw uitspraken in het televisieprogramma NOVA van afgelopen week, waarbij u aangeeft voorstander te zijn van privatisering van ziekenhuizen?

16

Laat u de beslissing omtrent privatisering van een ziekenhuis in de toekomst over aan de Raden van Toezicht c.q. de Raden van Bestuur van ziekenhuizen, of ziet u daar ook een eigen rol in?

17

Wat moet de bevolking van de Noordoostpolder en van Urk denken over de wijze waarop zowel politiek als bestuurlijk is geopereerd met betrekking tot het ziekenhuis in Emmeloord?

1 Kamerstukken 27 295, nr. 44 en 28 600-XVI, nr. 139.

2 Kamerstuk 27 295, nr. 56, blz. 5.

3 Kamerstuk 27 295, 29 247, nr. 62, blz. 10.

4 Kamerstuk 27 295, nr. 55.

Naar boven