Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg van heden over de voortgang in de WTO/Diensten.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Voorzitter. Ik volsta met het indienen van één motie. Er is het nodige gewisseld vanochtend. In de motie wordt voorgesteld dat wij meer tijd krijgen om ons te beraden over de definitieve positie van de Europese Commissie en de Nederlandse regering als het gaat om het WTO/GATT-traject.

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat de tijdsspanne waarbinnen het Nederlandse parlement een politiek oordeel zal moeten vellen over de inzet van de Europese Unie inzake GATT/WTO bijzonder kort is;

van mening dat meer tijd geboden is, mede gelet op de complexiteit van het gehele dossier;

verzoekt de regering, zo spoedig mogelijk en met ambitie in overleg te treden met de Europese Commissie en andere lidstaten teneinde te bewerkstelligen dat meer tijd genomen kan worden door de nationale parlementen en verzoekt de regering voorts, de Kamer daarover snel te informeren,

en gaat over tot de orde van dag.

De voorzitter:

Deze motie is voorgesteld door de leden Vendrik, Koenders en Van Bommel. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 55(25074).

De heer Vendrik (GroenLinks):

Laat ik er ter ondersteuning van deze motie nog aan toevoegen dat deze kwestie niet alleen het Nederlandse parlement raakt. Wij weten dat het ook speelt in andere lidstaten, waar de nationale parlementen met hetzelfde probleem zitten en ook voortdurend klagen dat zij óf te weinig inzicht hebben in het lopende onderhandelingsproces dan wel te weinig tijd hebben om in de fases die daarvoor beschikbaar zijn een oordeel te vellen over wat hun nationale regeringen doen c.q. wat de Europese Commissie doet.

Staatssecretaris Wijn:

Voorzitter. De motie sluit aan op het onderwerp dat hedenmorgen uitgebreid gewisseld is. Ik moet u zeggen dat de tijdspanne die wij nu hebben voorliggen, afgesproken is in de Europese Unie. Die tijdsspanne is ook afgesproken om ervoor te zorgen dat de EU tijdig haar reactie kan indienen bij de WTO. Wel wil ik het onderwerp agendering in Europa aan de orde te stellen. Verder kan ik niet gaan. De termijnen zijn afgesproken en daaraan kun je nu weinig meer doen. Ik zal de opmerking van de heer Vendrik dus betrekken bij de bespreking van volgende onderwerpen en wil dan proberen meer tijd te creëren. Zou je echter nu op één onderdeel vertraging krijgen, dan ontstaat die ook bij een groot aantal andere onderwerpen. We komen hierover nog te spreken en de Kamer krijgt het standpunt van de regering te horen. Dan hebben de leden de gelegenheid hierover iets te zeggen. Vanochtend, maar ook eerder heb ik de nodige mededelingen gedaan. Verder staan op de website van de Europese Unie de onderwerpen die aan de orde zijn. Van het aangegeven tijdpad kan ik niet meer afwijken en daarom moet ik aanneming van de motie ontraden. Wel zeg ik toe dat ik in Europa de vraag zal stellen hoeveel tijd de nationale parlementen voor bespreking van een onderwerp krijgen. Vanochtend hebben wij ons gefocust op de tijd die wij hebben om NGO's te consulteren, maar waarschijnlijk heeft de heer Vendrik ook te weinig tijd om bedrijven te consulteren. Aan die consultatie moet eveneens aandacht worden besteed. Ik neem dus nota van het feit dat de Kamer niet gelukkig is met deze termijnen. Ik kan mij daar iets bij voorstellen. In Europa zal ik de kwestie agenderen om iets dergelijks in de toekomst te voorkomen.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Voorzitter. Als dit de toezegging van de staatssecretaris is, begrijp ik niet waarom hij aanneming van de motie ontraadt. Ik begrijp wel dat hij mij en mijn collega's niet zomaar kan toezeggen dat de termijnen verlengd worden. Ik weet ook dat een tijdpad is afgesproken. Wij signaleren echter met de staatssecretaris dat transparantie in het Doha-proces betekent dat de nationale parlementen op de daarvoor geschikte momenten voldoende tijd moeten hebben om met de informatie die hun ter beschikking staat iets te doen. De staatssecretaris maakt terecht het probleem groter. Van hem moet ik namelijk niet alleen met de NGO's praten, maar ook met de bedrijven. Dat doe ik graag. Dit is een toezegging, maar laat de staatssecretaris dan aanneming van de motie niet ontraden. Laten wij met kracht en ambitie, zoals het dictum vraagt, dit probleem in Europa aan de orde stellen. Nogmaals, niet alleen wij hebben last van dit probleem, maar alle Europese lidstaten die zijn betrokken bij het Doha-proces klagen over het feit dat transparantie een mooi woord is, maar dat de praktijk helaas nog ver achterblijft bij de gewenste situatie.

Staatssecretaris Wijn:

Voorzitter. Nu wij elkaar toch zo uitgebreid complimenteren: het doet mij deugt dat de fractie van GroenLinks ook het bedrijfsleven voor consultatie wil benaderen. De heer Vendrik sprak over andere Europese landen. Veel Europese landen hebben met elkaar gemeen dat de Rijn door hun land stroomt. Het gezegde bij sommige gevallen is: het is water door de Rijn. Ik vrees dat het tijdpad bij dit onderwerp water door de Rijn is. Bij de bespreking van volgende onderwerpen zal ik de problematiek in Europa aan de orde stellen. Dat betekent dat ik mijn oordeel over de motie gestand doe. Het signaal heb ik ontvangen en ik zal het in Europa bespreken bij de behandeling van volgende onderwerpen, maar ik kan nu aan het raamwerk van diverse WTO-onderwerpen niets meer veranderen. Voor dat raamwerk zijn afspraken gemaakt en is bepaald wie wanneer met wat komt.

De beraadslaging wordt gesloten.

De voorzitter:

Ik stel voor, over de ingediende motie om kwart voor twee te stemmen.

Daartoe wordt besloten.

De vergadering wordt van 12.25 uur tot 13.45 uur geschorst.

De voorzitter:

De ingekomen stukken staan op een lijst die op de tafel van de griffier ter inzage ligt. Op die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.

Naar boven