Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over de verkiezing van een voorzitter, te weten:

- de motie-Kant over onderzoek naar het wegnemen van praktische bezwaren bij vervulling van het Kamervoorzitterschap door een lid van een kleine fractie (28738, nr. 5);

- de motie-Hamer over concrete voorstellen voor vernieuwing van de werkwijze van de Kamer (28738, nr. 6).

(Zie vergadering van 4 februari 2003.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Eerdmans (LPF):

Voorzitter. Ik wil graag een stemverklaring namens mijn fractie afleggen over de motie van mevrouw Hamer. Daarin wordt het presidium van de Tweede Kamer gevraagd om te komen met concrete voorstellen voor verandering van de werkwijze van de Tweede Kamer. Die concrete voorstellen zijn helaas al eerder geformuleerd. Het presidium heeft zich in oktober vorig jaar een vrijdagmiddaglang gebogen over voorstellen om te komen tot verbetering van de werkwijze van de Tweede Kamer. Het is dus mosterd na de maaltijd om daarom nog eens te vragen.

Mijn fractie is van mening dat het nu juist gaat om de vraag wat u zou willen veranderen en wat wij zouden willen veranderen in deze Kamer om te komen tot vernieuwing. Individuele leden van deze Kamer kunnen wellicht met briljante vondsten komen om de werkwijze te verbeteren. Dus in plaats van de ambtelijke dienst van de voorzitter opnieuw aan het werk te zetten, lijkt het ons veel beter dat de fracties zelf met voorstellen komen. De LPF-fractie zal volgende week aan de heer Weisglas een voorstel aanbieden voor een pakket maatregelen om tot die verbetering te komen. Misschien is het een nuttige suggestie om het krokusreces te gebruiken om u te laten uitdagen door onze plannen en na het reces met een reactie te komen.

Mijn fractie zal dus tegen de motie van mevrouw Hamer stemmen.

De heer Blok (VVD):

Voorzitter. Ik wil namens mijn fractie een stemverklaring afleggen over de moties op de stukken nrs. 5 en 6. Wij zullen de motie op stuk nr. 5 van mevrouw Kant over de positie van de voorzitter steunen, omdat wij het een goede zaak vinden dat het gevraagde onderzoek wordt uitgevoerd. Dit impliceert echter niet dat wij ook op voorhand voorstander zijn van de uitbreiding van de Kamer met een lid. Wij staan neutraal tegenover de uitkomst van dit onderzoek.

De VVD-fractie zal tegen de motie-Hamer op stuk nr. 6 stemmen. Wij vinden het goed om voorstellen over de vernieuwing van de werkwijze van de Kamer te behandelen, maar die zijn al gedaan zoals de heer Eerdmans al zei. Het gaat nu om de implementatie. Daarom vinden wij de motie overbodig.

De voorzitter:

Ik doe in één zin iets wat tegen de orde in is. De voorstellen van het Presidium zijn namelijk niet al gedaan, maar zullen worden gedaan. Dat heb ik vorige week gezegd. Ik bied mijn excuses aan voor het feit dat ik iets zeg temidden van de stemverklaringen, want dat is tegen de regels.

Mevrouw Hamer (PvdA):

Voorzitter. Ook ik wilde een stemverklaring afleggen inzake de motie over de Kamervoorzitter op stuk nr. 5. Het is bekend dat mijn fractie een zeer groot voorstander is van de open verkiezingen. Wij vinden dan ook dat alle partijen en fracties daaraan moeten kunnen meedoen. Vandaar dat wij moties waarin wordt verzocht om een onderzoek naar oplossingen voor problemen daaromtrent, zullen ondersteunen. Ook mijn fractie ziet de oplossing die in de motie is verwoord niet als de enige. Wij hebben bij die oplossing nog de nodige kanttekeningen, maar zullen het onderzoek te zijner tijd op zijn merites beoordelen.

In stemming komt de motie-Kant (28738, nr. 5).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA met uitzondering van de heer De Vries, D66, de VVD en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Hamer (28738, nr. 6).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven