Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2001-2002 | nr. 96, pagina 5685-5688 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2001-2002 | nr. 96, pagina 5685-5688 |
Regeling van werkzaamheden
De voorzitter:
Aangezien voor de stukken gedrukt onder de nummers 28417; 28418; 28419; 28424; 28425; 28426; 28427; 28428; 28429; 28432; 28433 (R1722); 28434 (R1723); 28435 (R1724) en 28436 de termijnen zijn verstreken, stel ik voor dat wat deze Kamer betreft, de daarbij ter stilzwijgende goedkeuring overgelegde stukken zijn goedgekeurd. Ik stel voor, deze stukken voor kennisgeving aan te nemen.
Aangezien voor de stukken 23490, nr. 236; 23490, nr. 237; 26482, nr. 7; 26842, nr. 7; 28356; 28363; 28368; 28379; 28422; 28474 en 28491 de termijnen zijn verstreken, stel ik voor, deze stukken voor kennisgeving aan te nemen.
Ik stel voor de stukken 24036, nr. 260; 26534, nr. 4; 27860, nr. 3; 28000-VII, nrs. 62 en 63; 28000-X, nr. 31; 28000-XII, nr. 68; 28000-XIV, nrs. 87 en 88; 28000-A, nr. 34; 28380, nrs. 84 en 91; 28453 en 28454 voor kennisgeving aan te nemen.
Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.
De voorzitter:
Op verzoek van de LPF-fractie benoem ik in de Enquêtecommissie Srebrenica het lid Groenink tot lid in plaats van het lid Wijnschenk.
Op verzoek van de PvdA-fractie benoem ik in:
- de vaste commissie voor Defensie het lid Melkert tot plv. lid in de bestaande vacature;
- de vaste commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken het lid Arib tot plv. lid in de bestaande vacature.
- de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken het lid Van Oven tot lid in plaats van het lid Melkert;
- de vaste commissie voor Economische Zaken het lid Van Oven tot lid in de plaats van het lid Bussemaker;
- de vaste commissie voor Europese Zaken het lid Van Oven tot lid in de bestaande vacature;
- vaste commissie voor Financiën het lid Van Oven tot lid in plaats van het lid Hamer;
- de commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken het lid Van Oven in plaats van het lid Dijksma;
- de commissie voor de Rijksuitgaven het lid Van Oven tot lid in de bestaande vacature;
Voorzitter- de commissie voor de Verzoekschriften het lid Van Oven tot lid in de bestaande vacature,
- de vaste commissie voor Binnen landse Zaken en Koninkrijksrelaties het lid Van Oven tot plv. lid in de bestaande vacature;
- vaste commissie voor Justitie het lid Van Oven tot plv. lid in de bestaande vacature.
Het woord is aan de heer De Graaf.
De heer De Graaf (D66):
Voorzitter. Wij hebben vandaag gesproken over ballonnen en proefballonnen, maar naar mijn mening heeft de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij gisteren een proefzeppelin opgelaten met zijn uitspraken in Denemarken over de onhaalbaarheid van de Nederlandse inzet om de landbouwhervorming te koppelen aan de uitbreiding van de Unie. Het is niet alleen een enorme tactische onderhandelingsblunder en zeer amateuristisch, maar uit zijn uitspraken blijkt ook dat hij inhoudelijk een dergelijke koppeling onwenselijk vindt.
Dat roept een aantal prangende vragen op, zeker in dit stadium van de discussie in Europa over de uitbreiding en de landbouwhervorming. Deze vragen gaan over de coördinatie van het Europees beleid en de duidelijke passages in het regeerakkoord over de standpunten van de Nederlandse regering. Het roept ook de vraag op of de staatssecretaris voor Europese zaken überhaupt nog in staat is, verantwoord te onderhandelen, nadat de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij zijn positie heeft lek geschoten.
Om die reden verzoekt mijn fractie om een spoeddebat te houden, als het kan nog heden, en daarvoor de minister-president, de minister van LNV en de staatssecretaris voor Europese zaken uit te nodigen. Ik heb begrepen dat enkele collega's, onder wie de heer Zalm van de fractie van de VVD, dit verzoek graag ondersteunen.
De voorzitter:
Alvorens het woord te geven aan andere leden, indien daarom wordt gevraagd, doe ik het volgende voorstel naar aanleiding van het verzoek van de heer De Graaf, namelijk om hedenmiddag na afloop van het debat over het VAO over de huursubsidies meteen het gevraagde debat te houden. De spreektijden daarbij zijn vijf minuten per fractie.
De heer Timmermans (PvdA):
Mijn fractie ondersteunt van harte het verzoek van de heer De Graaf en gaat graag akkoord met uw voorstel.
Mevrouw Dijksma (PvdA):
Voorzitter. Mijn fractie hecht eraan, nog vandaag te debatteren over de additionele arbeid.
De voorzitter:
Mijn voorstel is, het debat over het VAO huursubsidies meteen na de stemmingen te houden. Daarna volgt het debat dat zojuist is aangevraagd door de heer De Graaf met de minister-president, de minister van LNV en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Vanavond zullen wij debatteren over de gesubsidieerde arbeid. Dat wil zeggen dat het debat over het wetsvoorstel DNA later deze week aan de orde zal komen.
Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.
De voorzitter:
Het woord is aan mevrouw Bussemaker.
Mevrouw Bussemaker (PvdA):
Voorzitter. Mijn fractie is blij dat er eindelijk een staatssecretaris voor emancipatie- en gezinszaken is gevonden, de heer Khee Liang Phoa. Het is niet het buurmeisje van de heer Hoogendijk geworden, maar wel de schoonvader van de heer Varela. Zo blijft het in de familie, zullen wij maar zeggen.
De langdurige gang van zaken rond deze benoeming heeft veel vragen opgeroepen. Mijn fractie wil graag van de regering een brief ontvangen, waarin verantwoording wordt afgelegd over hetgeen sinds het aftreden van mevrouw Bijlhout is gebeurd om deze positie in het kabinet te bezetten. Wij willen deze brief graag ontvangen van de minister-president en wij vragen hem uit te leggen wat er sinds het aftreden van mevrouw Bijlhout is gebeurd om een kandidaat voor het staatssecretariaat te vinden, waarom mevrouw De Vilder op het laatste moment van een benoeming afzag en waarom het twee weken moest duren voordat zij een gesprek met de minister-president had. Kan de minister-president in die brief ook ingaan op het emancipatiegehalte van het kabinet? Met de benoeming van een man op emancipatiezaken is het toch al dramatisch geringe aantal vrouwen in dit kabinet nog verder afgenomen. Moet een man op deze positie worden gezien als teken van achtergebleven emancipatie?
De voorzitter:
Bij de regeling van werkzaamheden moet u zich tot de procedure beperken.
Mevrouw Bussemaker (PvdA):
Of moet het worden gezien als een opdracht om invulling te geven aan de leus van de minister-president: een echte vent durft pappa te zijn? Ik heb gisteren begrepen dat de heer Phoa ook al heeft aangekondigd dat hij een eigen emancipatienota heeft geschreven: "It takes two to tango". Ik wil graag dat deze nota naar de Kamer wordt gestuurd.
De voorzitter:
Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de minister-president.
Daartoe wordt besloten.
De voorzitter:
Het woord is aan mevrouw Halsema.
Mevrouw Halsema (GroenLinks):
Voorzitter. Volgens Statewatch, een Europese burgerrechtenorganisatie, vinden er geheime besprekingen plaats tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over uitlevering van Europese onderdanen en over vergaande strafrechtelijke samenwerking. Inmiddels schijnt er ook een conceptakkoord te zijn over die samenwerking, dat vrijdag a.s. in aanwezigheid van de Amerikaanse minister Ashcroft in de Europese raad van ministers van justitie wordt bediscussieerd. Morgen vergadert de Tweede Kamer in voorbereiding hierop. Graag zou ik, voorafgaand aan het debat in de Kamer, het geheime conceptakkoord ontvangen, evenals een brief waarin het Nederlandse standpunt over dat akkoord wordt toegelicht en een agenda van het geplande verloop van het gesprek tussen de Europese en de Amerikaanse ministers. Dit verzoek doe ik mede namens het kersverse kamerlid Gerrit-Jan van Oven.
De voorzitter:
U doelt op de vergadering van de vaste commissie voor Justitie. Daarmee geeft u eigenlijk zelf al aan dat u het ook via een procedurevergadering van de commissie had kunnen vragen. Spoedshalve stel ik nu voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.
Daartoe wordt besloten.
Mevrouw Halsema (GroenLinks):
Voorzitter. U geeft precies de reden aan waarom ik het zo heb gedaan. De procedurevergadering van de vaste commissie voor Justitie vindt pas morgenmiddag plaats.
De voorzitter:
Ik heb niet gevraagd of er nog leden wilden reageren op het verzoek van mevrouw Halsema. Ik zie dat de heer Van Haersma Buma dat had willen doen. Ik geef hem alsnog de gelegenheid.
De heer Van Haersma Buma (CDA):
Voorzitter. Ik denk dat het inhoudelijk gezien heel goed is dat wij morgen praten over de hele agenda van de JBZ-raad. Terrorismebestrijding en de onderhandelingen met Amerika over eventuele verdragen staan echter gewoon op de agenda. Dan vind ik het veel beter om dit morgen in het debat te vragen. Ik denk namelijk dat de brief die wij zouden krijgen, niet meer is dan de spreektekst die de minister anders morgen als antwoord zou geven.
Mevrouw Halsema (GroenLinks):
Ik vind dit nodeloos somber over de openheid van het nieuwe kabinet. Ik bezie dat ook vanuit een heel ander perspectief. Er ligt bovendien een conceptakkoord over strafrechtelijke samenwerking. Het lijkt mij dat voordat ministers daarover praten, de Kamer in de gelegenheid moet zijn geweest om dat in te zien.
De voorzitter:
Ik stel voor, het volledige stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.
Daartoe wordt besloten.
De voorzitter:
Het woord is aan de heer Van Heemst.
De heer Van Heemst (PvdA):
Voorzitter. Afgelopen vrijdag heeft de bestuursrechter een uitspraak gedaan over de rechtsgeldigheid van het wijkverbod dat de burgemeester van Rotterdam heeft opgelegd teneinde in een aantal wijken de overlast en de criminaliteit terug te dringen. Kan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ons in een brief zijn reactie geven op die uitspraak? Kan hij daarin uit de doeken doen of hij dat een effectief middel vindt om de overlast en de criminaliteit in een aantal kwetsbare wijken terug te dringen? Wil hij voorts ingaan op de vraag of er nog andere afspraken met de steden gemaakt kunnen worden om met succes de leefbaarheid en de veiligheid in die wijken te ondersteunen? Ook de rechter heeft duidelijk gemaakt dat het wijk- en straatverbod alleen als laatste redmiddel mag worden ingezet, nadat allerlei andere aanpakken zijn beproefd.
De heer De Grave (VVD):
Voorzitter. Waarom kan dit niet in de procedurevergadering van de vaste commissie voor Justitie aan de orde worden gesteld?
De heer Van Heemst (PvdA):
Voorzitter. Ik neem dit mee als een blijk van adhesie aan mijn verzoek en dan is het verzoek...
De heer De Grave (VVD):
Ik vind het verzoek interessant, maar ik zie het graag geagendeerd worden in de procedurevergadering van de vaste commissie voor Justitie.
De heer Van Heemst (PvdA):
Ik ben blij met de adhesie. Het is een urgente kwestie. Ik wil er vandaag bij de regeling van werkzaamheden graag de aandacht van de minister voor vragen.
De heer De Grave (VVD):
Daar hebben wij procedurevergaderingen voor. Ik geloof niet dat het absoluut vandaag moet. De heer Van Heemst kijkt mij aan als of hij het in Keulen hoort donderen, maar wij hebben er vorige week over gesproken. Toen heeft de Kamer gezegd dat de regeling van werkzaamheden echt alleen voor zeer spoedeisende zaken bedoeld is, die ogenblikkelijk moeten worden geagendeerd. Dit is op zich een belangrijk onderwerp. Daar doe ik niets aan af. Ik ben er ook zeer in geïnteresseerd. Toch moet het niet via de plenaire regeling van werkzaamheden lopen, maar via de procedurevergadering van de vaste commissie voor Justitie.
De heer Van Heemst (PvdA):
Ik vind het een urgente kwestie. Wie het debat in de grote steden volgt en ziet wat daar aan de hand is, zal dat ook moeten onderschrijven.
De heer De Grave (VVD):
Alles wat de Kamer aan de orde stelt, is urgent. De vraag is of het bij de algemene regeling van werkzaamheden hoort.
De heer Rietkerk (CDA):
Het is een actueel onderwerp. Donderdag hebben wij de procedurevergadering van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ik denk dat het onderwerp daar thuishoort. Daar kan het prima op de agenda staan.
De heer Van Heemst (PvdA):
Deze twee reacties laten zien dat het verstandig was om het vandaag al aan de orde te stellen, want nu wordt het weer getouwtrek tussen Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ik vind het dringend, ik vind het urgent. De politici, de burgemeesters en de bestuurders in de grote steden...
De voorzitter:
Ik geloof niet dat het de bedoeling van de heren De Grave en Rietkerk was om u nog een keer uw punt inhoudelijk naar voren te laten brengen. Dat hebt u reeds gedaan.
Ik deel wel aan de Kamer mee dat mede naar aanleiding van de gedachtewisseling in de regeling van werkzaamheden van vorige week in het Presidium is besloten dat er op korte termijn zal worden gewerkt aan het verscherpen van de criteria voor het al dan niet toelaten van zaken in de regeling van werkzaamheden, dit ook ter ondersteuning van de voorzitter.
Ik stel voor, dit gedeelte van het stenogram door te geleiden naar het kabinet.
Daartoe wordt besloten.
De voorzitter:
Het woord is aan de heer Crone.
De heer Crone (PvdA):
Voorzitter. Ik verzoek het kabinet namens de PvdA-fractie om de notitie over normen en waarden van de heer Heinsbroek, die zojuist ook in het debat werd aangehaald, naar de Kamer te sturen. Wij hebben de tekst nu wel integraal in de krant gelezen, maar wij zouden hem graag van het kabinet zelf hebben.
De voorzitter:
Ik stel voor, dit gedeelte van het stenogram door te geleiden naar het kabinet.
Daartoe wordt besloten.
De voorzitter:
Dan gaan wij nu stemmen. De minister van Justitie verontschuldigt zich voor de stemmingen in verband met een debat in de Eerste Kamer. De minister van Buitenlandse Zaken excuseert zich voor de stemmingen in verband met zijn verblijf in de Verenigde Staten. De staatssecretaris van Buitenlandse Zaken is wel aanwezig.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20012002-5685-5688.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.