Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2002 (28000 X),

- over:

- de gewijzigde motie-Van Ardenne-van der Hoeven/Albayrak over vrouwen bij defensie (28000 X, nr. 15, was 10);

- de motie-Zijlstra c.s. over dubbele nationaliteit (28000 X, nr. 11);

- de gewijzigde motie-Van den Doel/Zijlstra over een draaginsigne voor veteranen (28000 X, nr. 16, was 12);

- de motie-Van den Doel c.s. over het reservistenbeleid (28000 X, nr. 13);

- de motie-Van Bommel over luchtmachtbasis Volkel (28000 X, nr. 14).

(Zie vergadering van 31 oktober 2001.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Harrewijn (GroenLinks):

Voorzitter. De GroenLinksfractie bepaalt haar stemgedrag bij de Defensiebegroting aan de hand van een aantal criteria. De voornaamste zijn de rol van de Nederlandse krijgsmacht bij vredesmissies en de ombouw van de krijgsmacht in een richting die optimale deelname aan dat soort missies in het belang van de internationale rechtsorde mogelijk maakt. De GroenLinksfractie zal met de grootst mogelijke meerderheid voor de Defensiebegroting stemmen, omdat zij constateert dat er sprake is van een voortgaande intensieve inzet van de krijgsmacht bij vredesmissies en van een gestage ombouw van de krijgsmacht in de door haar gewenste richting, zij het dat dit wel wat sneller en radicaler mag. Eén lid van mijn fractie acht de mate van ombouw van het leger dermate onvoldoende dat hij daarom tegen de begroting zal stemmen.

De gehele fractie wil de aantekening tegen die onderdelen van de begroting gestemd te hebben die verband houden met kernwapentaken.

De artikelen 1 t/m 6, de begrotingsstaten en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, met uitzondering van het lid Pitstra, de PvdA, D66, de VVD, het CDA, de ChristenUnie en de SGP voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en die van de SP-fractie en het lid Pitstra ertegen, zodat het is aangenomen.

De aanwezige leden van de fractie van GroenLinks wordt aantekening verleend dat zij geacht wensen te worden tegen die onderdelen te hebben gestemd die verband houden met kernwapentaken.

Op verzoek van de indiener stel ik voor, de motie-Van Bommel op stuk nr. 14 aan te houden.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de gewijzigde motie-Van Ardenne-van der Hoeven/Albayrak (28000-X, nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en het CDA voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Zijlstra c.s. (28000-X, nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de SGP tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Van den Doel/Zijlstra (28000-X, nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze gewijzigde motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van den Doel c.s. (28000-X, nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezig leden van de fractie van de SP tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

Naar boven