Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor donderdag a.s. bij het begin van de vergadering te behandelen de brief van het Presidium inzake wijziging van het Reglement voor de openbaarmaking van het verslag van het verhandelde in de vergaderingen der Staten-Generaal (27904).

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de PvdA-fractie benoem ik in:

  • - de vaste commissie voor Economische Zaken het lid Molenaar tot plv. lid in de bestaande vacature;

  • - de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid het lid Dijsselbloem tot plv. lid in plaats van het lid Wagenaar.

Het woord is aan de heer Middel.

De heer Middel (PvdA):

Mevrouw de voorzitter. In plaats van mondelinge vragen dan maar bij de regeling van werkzaamheden: zoals wij allen weten, is de voetbalcompetitie enkele weken geleden weer begonnen en hebben wij inmiddels al weer de nodige resultaten kunnen zien. Eigenlijk waren wij er min of meer aan gewend dat zich supporters noemende hooligans, voetbalvandalen, elkaar de hersens in sloegen of vernielingen aanrichtten. Nu is er een nieuwe trend zichtbaar, zoals enkele weken geleden in Arnhem en afgelopen zondag in Enschede, namelijk dat zich supporters noemende figuren ouders met kinderen aanvallen in voetbalstadions, terwijl voetbalclubs er alles aan doen om de stadions zo te vernieuwen dat het naar voetbal gaan weer aantrekkelijk wordt voor grote groepen mensen. De PvdA-fractie is van mening dat daar binnen de kortste keren echt een eind aan moet komen.

De voorzitter:

Ik neem aan, dat u daar een brief over wilt?

De heer Middel (PvdA):

Ik wil de minister van Justitie dan ook vragen om de Kamer op zeer korte termijn een brief te doen toekomen. VoorzitterIk zal de vragen niet herhalen, maar in ieder geval moet de brief wel gaan over het volgende. In het kader van de voorbereiding van Euro 2000 hebben wij met elkaar een instrumentarium vastgesteld ter preventie van en zo nodig handhaving in geval van supportersgeweld, zoals bestuurlijk en strafvorderlijk ophouden in geval van openbare geweldpleging. De vraag is waarom die instrumenten niet kunnen worden toegepast op lokaal niveau bij voetbalwedstrijden als er sprake is van ordeverstoringen door hooligans of dreigingen daarvan. Ik doe dit verzoek mede namens collega Rijpstra van de VVD.

Ik wil de minister van Justitie ook vragen om in de brief in te gaan op de mogelijkheid die wij graag zouden willen zien, namelijk dat zich supporters noemende vandalen niet meer in staat worden gesteld om naar uitwedstrijden af te reizen. Zo zou bijvoorbeeld tegen Ajaxieden moeten worden gezegd dat ze in Amsterdam moeten blijven en in Enschede niets te zoeken hebben.

De voorzitter:

Het is heel duidelijk, mijnheer Middel!

De heer Middel (PvdA):

Daar ben ik heel blij om, mevrouw de voorzitter.

De heer Atsma (CDA):

Mevrouw de voorzitter. In aanvulling op de opmerkingen van de heer Middel wil ik de minister vragen, een inhoudelijke reactie te geven op de mogelijkheid om een wettelijke meldplicht voor de controle op stadionverboden in te voeren.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven