Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, donderdag aanstaande bij het begin van de vergadering te behandelen:

  • - de brief van het Presidium inzake het ontslag van een plaatsvervangend griffier (27839);

  • - de brief van het Presidium inzake een onderzoek naar light rail projecten (27837).

Op verzoek van enkele fracties stel ik voor, de stemmingen over het Voorstel van wet van het lid Van de Camp tot wijziging van de Gemeentewet en de Wet wapens en munitie in verband met de bestrijding van wapengeweld (26865), punt 14 van de agenda, tot donderdag uit te stellen.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Klein Molekamp.

De heer Klein Molekamp (VVD):

Voorzitter. Vanmorgen bereikten ons nog gewijzigde moties van de heer Herrebrugh behorend bij het notaoverleg over het waterbeleid. Een van die moties heeft betrekking op een quick scan voor allerlei bestaande bouwplannen. Hoewel het overleg met de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft plaatsgevonden, lijken mij deze gewijzigde moties bij uitstek onder de verantwoordelijkheid van de minister van VROM te vallen. Mijn verzoek is of de minister van VROM commentaar op deze gewijzigde moties (27625, nrs. 3 en 4 gewijzigd) zou willen geven. Ik verzoek tevens, de stemmingen uit te stellen totdat het antwoord van de minister van VROM er is.

De voorzitter:

U wilt dat commentaar per brief ontvangen? Een heropening is niet nodig?

De heer Klein Molekamp (VVD):

Zoals het er nu uitziet, kan het per brief. Ik vermoed dat ik u daar meer plezier mee doe dan met een heropening.

De voorzitter:

Het plezier zou ook geheel aan uw kant kunnen zijn. Dat moet u nooit uitsluiten.

Ik stel voor, overeenkomstig het verzoek van de heer Klein Molekamp te besluiten.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Van Gent.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter. Afgelopen vrijdag werden wij opgeschrikt door een ANP-bericht over een dreigende sluiting van een dak- en thuislozenvoorziening in Roermond. Die sluiting heeft te maken met arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Ik zou minister Borst willen vragen, hierover een brief te schrijven.

De voorzitter:

Heeft dat grote haast, mevrouw Van Gent? Wilt u eventueel nog op die brief kunnen reageren voordat de Kamer met reces gaat?

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Het is goed dat u mij even helpt. Ik zou die brief het liefst per omgaande ontvangen, maar het is altijd goed als er even over wordt nagedacht.

De voorzitter:

Laten wij afspreken dat die brief er morgen voor 12 uur moet zijn.

Ik stel voor, dit gedeelte van het stenogram door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Geluk.

De heer Geluk (VVD):

Voorzitter. Ik vraag u, het verslag van het algemeen overleg over het bestrijdingsmiddel chloorthalonil op de plenaire agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Ik zal de Kamer daar op een later moment een voorstel over doen. Ik denk dat het morgen zal worden.

Het woord is aan de heer Van der Steenhoven.

De heer Van der Steenhoven (GroenLinks):

Voorzitter. Ik vraag u, het verslag van het algemeen overleg over het kabinetsstandpunt kilometerheffing op de plenaire agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Ook daarover zal ik de Kamer op een later moment een voorstel doen.

Het woord is aan de heer Rabbae.

De heer Rabbae (GroenLinks):

Voorzitter. Wij hebben vorige week een overleg gevoerd over het schoolzwemmen. Mijn fractie, daarin gesteund door een aantal andere fracties, hecht eraan om deze week een VAO daarover te houden, zo mogelijk a.s. donderdag, teneinde een uitspraak van de Kamer te vragen.

De voorzitter:

Ik zal de Kamer daarover op een later moment een voorstel doen.

Het woord is aan de heer Van Oven.

De heer Van Oven (PvdA):

Voorzitter. Kennelijk is in de Algemene Raad van de Europese Unie afgesproken om op 13 juli een ingelaste JBZ-raad te houden over de rellen in Göteborg. Het zal sowieso moeilijk voor de Kamer zijn om die raad met de minister voor te bereiden. Ik vraag dan ook of wij uiterlijk morgenochtend de stukken voor die ingelaste raad kunnen krijgen, opdat wij kunnen nagaan wat wij daarmee zouden moeten doen.

De heer Verhagen (CDA):

Voorzitter. Ik steun dit verzoek, onder de voorwaarde dat er sprake zal zijn van bindende besluiten, want anders komt het instemmingsrecht van de Kamer nog ter discussie te staan.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit deel van het stenogram door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Rouvoet.

De heer Rouvoet (ChristenUnie):

Voorzitter. Vorige week dinsdag heeft de vaste commissie voor Justitie een algemeen overleg gehouden over het landen- en asielbeleid. Ik verzoek u, het verslag van dat overleg op de plenaire agenda te zetten voor een korte afronding.

De voorzitter:

Ik zal de Kamer daarover op een later moment een voorstel doen.

Het woord is aan de heer Van der Vlies.

De heer Van der Vlies (SGP):

Mevrouw de voorzitter. Op 26 april jl. is het LEI-rapport over vestigingssteun voor bedrijfsopvolgers in de agrarische sector aan de Kamer aangeboden, als bouwsteen bij de ontwikkeling van een beleid naar aanleiding van een door mij ingediende en door de Kamer vorig jaar aanvaarde motie. In de aanbiedingsbrief bij die nota kondigde de minister aan voor de zomer verdere stappen te zetten. In een algemeen overleg op 14 juni jl. zei de minister en passant dat de verzoeken voor de verdeling van de Europese POP-gelden, dus de gelden voor de plattelandsontwikkeling, al zijn ingediend en dat daarin de vestigingssteun voor jonge boeren nog niet is meegenomen. Ik wil daar graag nog voor het zomerreces met de minister over spreken, omdat na het reces de termijnen zijn verlopen om mee te kunnen doen bij de volgende ronde van Europese gelden. Daarom doe ik via u het verzoek aan de regering om vóór donderdag a.s. om 12.00 uur een brief hierover te zenden, opdat deze nog onderdeel kan zijn van het in de loop van die middag daarover te voeren algemeen overleg met de minister over de Landbouwraad.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit deel van het stenogram door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven