Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het Voorstel van wet van de leden Duivesteijn, Biesheuvel, Hofstra en Van 't Riet houdende wijziging van het Voorstel van wet van de leden Duivesteijn, Biesheuvel, Hofstra en Van 't Riet houdende nieuwe regels over het toekennen van bijdragen aan lagere inkomensgroepen ten behoeve van het verkrijgen en kunnen blijven bewonen van een eigen woning (Wet bevordering eigenwoningbezit) (27071), en over:

- de motie-Van Zijl c.s. over beperking van risico's (27071, nr. 10);

- de motie-Van Gent over voorlichting over de effecten van de wet (27071, nr. 11).

(Zie vergadering van 22 juni 2000.)

Artikel I, aanhef, en de onderdelen A en B worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Gent (stuk nr. 8).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Van Gent (stuk nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Onderdeel C wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen D t/m K worden zonder stemming aangenomen.

Artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel II en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring.

De heer Poppe (SP):

Voorzitter! De SP-fractie zal tegen de novelle stemmen, om dezelfde reden als waarom zij tegen het oorspronkelijke voorstel heeft gestemd. Het principe van de koopsubsidie is prima, maar de wet werkt zo uit dat vormen van maatschappelijk gebonden eigendom, zeg maar beschermd kopen, moeilijk zo niet onmogelijk worden. Dat vinden wij zowel vanuit het belang van het risico voor de koper met een laag inkomen, als vanuit het algemeen belang van de sociale huisvesting op de langere termijn ongewenst. De indieners hebben in de novelle dit probleem niet opgelost. Het amendement dat opnieuw beoogde dit te regelen, in lijn met een eerder amendement van de SP-fractie, is "weer" niet aangenomen. Daarom steunen wij het wetsvoorstel niet.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik neem aan, dat de initiatiefnemers ook dit wetsvoorstel gaarne in de Eerste Kamer zullen willen verdedigen.

In stemming komt de motie-Van Zijl c.s. (27071, nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Gent (27071, nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven