Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Goedkeuring van het op 1 februari 1995 te Straatsburg tot stand gekomen Kaderverdrag inzake de bescherming van nationale minderheden (26389), en over:

- de motie-Van Middelkoop over de Friezen (26389, nr. 6).

(Zie vergadering van 15 maart 2000.)

De voorzitter:

Mij is gevraagd allereerst de motie in stemming te brengen.

In stemming komt de motie-Van Middelkoop (26389, nr. 6).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Wij zijn nu toe aan het wetsvoorstel.

De artikelen 1 en 2 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Van der Staaij (SGP):

Mevrouw de voorzitter! De SGP-fractie staat op zich positief tegenover de intenties van het kaderverdrag waarop de goedkeuringswet ziet. Bescherming van nationale minderheden is in het licht van de ontwikkelingen in Midden- en Oost-Europa een zaak die voluit onze aandacht en steun verdient. We hadden daarom onze steun willen geven aan een goedkeuringswet, indien daarbij in overeenstemming met achtergrond en strekking van het verdrag en in navolging van een aantal andere landen de invulling van het begrip "nationale minderheden" was gericht op etnische minderheden die een langdurige historische band hebben met het territoor waarop zij wonen. De regering heeft het toepassingsbereik echter welbewust verbreed tot de doelgroepen van het integratiebeleid in Nederland. Door de verwerping van de motie-Van Middelkoop heeft de meerderheid van de Kamer die keuze onderschreven. Deze brede uitleg van het begrip "nationale minderheden", die uitdrukkelijk is afgewezen door landen zoals Duitsland en Luxemburg, komt naar onze overtuiging de bescherming van de traditionele minderheden, waar het in dit verdrag om was begonnen, niet ten goede. Bovendien zijn de juridische en beleidsmatige consequenties van dit verdrag voor het nationale integratiebeleid onvoldoende uitgekristalliseerd. Onder deze omstandigheden kan de SGP-fractie helaas geen steun geven aan de goedkeuringswet.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SGP tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Naar boven