Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel op verzoek van enkele woordvoerders voor, de voor hedenmiddag geagendeerde stemmingen in verband met de Wet studiefinanciering 2000 uit te stellen. Dat zijn de punten 8 en 9 van de agenda.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Visser-van Doorn.

Mevrouw Visser-van Doorn (CDA):

Wij hebben een algemeen overleg gevoerd over Monumentenzorg en ik verzoek u het verslag daarvan op de plenaire agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Heeft dit haast?

Mevrouw Visser-van Doorn (CDA):

Niet echt.

De voorzitter:

Dus het zou volgende week kunnen?

Mevrouw Visser-van Doorn (CDA):

Dat is uitstekend.

De voorzitter:

Ik zal hiertoe op een later tijdstip een voorstel doen.

Het woord is aan de heer Van der Steenhoven.

De heer Van der Steenhoven (Groenlinks):

Mevrouw de voorzitter! Gisteren heeft minister Netelenbos een akkoord gesloten met België over de reactivering van de IJzeren Rijn door het natuurgebied de Meinweg in Limburg. Als wij de kranten mogen geloven, weet de minister al wat er uit de MER-studie gaat komen, namelijk dat er vijftien treinen door het Meinweggebied zouden mogen rijden. Wij willen graag van de minister een brief ontvangen met informatie over dat akkoord. Wij willen precies weten wat de strekking is en hoe het zich verhoudt tot de moties die daar in de Kamer over zijn ingediend. Daarnaast zouden wij graag van de minister willen weten hoe zij reageert op een brief van de provincie Brabant, waarin staat dat een motie die door de Kamer is aangenomen over de IJzeren Rijn niet uitgevoerd wordt.

Mevrouw Verbugt (VVD):

Voorzitter! De VVD-fractie was voornemens om via de procedurevergadering van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat informatie te vragen over de afspraken die gisteren zijn gemaakt. Dus ook bij mijn fractie bestaat de behoefte om daarover geïnformeerd te worden. In dat verband kan ik het verzoek om de brief steunen.

De voorzitter:

Het is niet meer de gewoonte om het te melden als een Kamerlid het eens is met een voorstel. Als het voorstel niet wordt tegengesproken, ga ik er automatisch van uit dat er overeenstemming bestaat.

De heer Feenstra (PvdA):

Ik wilde de heer Van der Steenhoven niet tegenspreken, maar hem wel aanvullen op één punt. Ik heb begrepen dat gevraagd is of het wel mogelijk is binnen de termijn van een jaar een MER op te stellen. Ik zou graag willen dat bij het verzoek om informatie de vraag wordt inbegrepen of aan die eis in redelijkheid kan worden voldaan.

Mevrouw Giskes (D66):

Ik wil graag weten of er op enigerlei wijze al afspraken zijn gemaakt over wat er na het verschijnen van de MER gaat gebeuren.

De voorzitter:

Ik neem aan dat de heer Van der Steenhoven tegen al deze verzoeken geen bezwaar heeft.

De heer Van der Steenhoven (GroenLinks):

Nee, voorzitter.

De heer Leers (CDA):

Voorzitter! Ik wil bevestigen dat de procedurevergadering een beter moment is om die informatie te verkrijgen, omdat daar de verschillende meningen nog geformuleerd kunnen worden. Naar aanleiding daarvan kunnen de vragen aan de minister geformuleerd worden.

De voorzitter:

Er is mij gemeld dat er deze week geen procedurevergadering voorzien was. Wij hebben een afspraak met elkaar gemaakt, dat dit een reden kan zijn om het wel bij de regeling van werkzaamheden te regelen. In alle andere gevallen heeft de heer Leers volstrekt gelijk. Er is ook niets op tegen om de informatie via een procedurevergadering te verkrijgen, maar dan moet erin voorzien zijn dat dit binnen een week kan.

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Verhagen.

De heer Verhagen (CDA):

Mevrouw de voorzitter! Ik had aangekondigd mondelinge vragen te stellen over de discussie die ontstaan is over het aantal asielzoekers dat minimaal gevestigd zou moeten zijn in een asielzoekerscentrum. Bij nader inzien zou ik daar graag de staatssecretaris op korte termijn over willen interpelleren, mede gelet op de uitspraken van de coördinator van de Centrale opvang asielzoekers, die stelt dat het mandaat van de COA niet toestaat dat er onder de minimumgrens van 400 asielzoekers per AZC gekomen mag worden en mede met het oog op de commotie in met name Friese gemeenten.

De voorzitter:

Ik ga ervan uit dat we aan dit interpellatieverzoek voldoen. Ik verzoek iedereen er rekening mee te houden dat ik dadelijk zal voorstellen om dit debat nog hedenmiddag te voeren. Dit zal omstreeks een uur of vier zijn. U kunt daar dan allen rekening mee houden. Een spoeddebat is een spoeddebat!

De heer Verhagen (CDA):

Ik ben blij dat ik zo op mijn wenken word bediend, mevrouw de voorzitter!

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Augusteijn-Esser.

Mevrouw Augusteijn-Esser (D66):

Voorzitter! Ik verzoek u het Voorzitterverslag van het algemeen overleg van vorige week over CITES op de agenda van de Kamer te zetten voor vandaag of morgen, zodat er over een eventuele motie die daar kan worden ingediend, nog deze week gestemd kan worden in verband met de Milieuraad van aanstaande donderdag, waar dit agendapunt aan de orde is.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit te doen na de interpellatie vanmiddag. Als u vindt dat er vóór donderdag gestemd moet worden, dan kan dat alleen morgenmiddag bij de regeling van werkzaamheden. Dan weet iedereen dat meteen. Dat scheelt fractiesecretarissen een hoop werk.

Aldus wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Karimi.

Mevrouw Karimi (GroenLinks):

Voorzitter! Ik wil u vragen om het verslag van het algemeen overleg van vorige week over de toetreding van Foster parents tot het medefinancieringsprogramma op de agenda te zetten.

De voorzitter:

Heeft dat haast, mevrouw Karimi?

Mevrouw Karimi (GroenLinks):

Nee, het kan ook volgende week.

De voorzitter:

Ik zal daarover dan op een later tijdstip een voorstel doen.

Naar boven