Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Gemeentelijke herindeling van West-Overijssel (26657), en over:

- de motie-Barth/Hoekema over binnengemeentelijke decentralisatie (26657, nr. 20).

(Zie vergadering van 23 februari 2000.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Van der Hoeven (CDA):

Mevrouw de voorzitter! Met uw goedvinden zal mijn stemverklaring zowel gaan over de amendementen als over het wetsvoorstel als zodanig, zodat alles in één keer aan de orde kan komen.

Gisteren heeft de Kamer gedebatteerd over het herindelingsvoorstel West-Overijssel. Bij de beoordeling van dat wetsvoorstel heeft de CDA-fractie drie criteria gehanteerd.

  • 1. Zijn er knelpunten en is herindeling daarvoor de oplossing of is er een andere oplossing denkbaar en wenselijk?

  • 2. Is er sprake van meerwaarde?

  • 3. Komt de herindeling van onderop?

Die beoordelingscriteria zal het CDA ook bij volgende voorstellen aanleggen. Elk voorstel verdient het om op zijn eigen merites te worden beoordeeld.

De CDA-fractie betreurt het zeer dat de minister niet of nauwelijks op onze argumenten is ingegaan en alleen zijn eigen opvattingen nogmaals heeft geëtaleerd. Het wetsvoorstel voldoet op een aantal punten aan onze criteria en zeker na aanname van het amendement over een zelfstandig Ommen is dat het geval. Een aantal gemeenten wil verder, burgers, ondernemers en bestuurders wachten op duidelijkheid.

Op een aantal punten voldoet het wetsvoorstel niet. De grenscorrecties rondom Zwolle kunnen niet op onze instemming rekenen. Wij zullen het amendement van de heer Van den Berg op stuk nr. 10 dan ook steunen. Brederwiede, IJsselham en Steenwijk, daar zijn knelpunten, maar behoud van zelfstandigheid gekoppeld aan een experiment over samenwerking was beter. De Noordoostgemeente levert meer problemen op dan zij oplost en ook bij Avereest past naar onze mening beter de status van zelfstandigheid. Raalte en Heino voegen weinig aan elkaar toe. Het CDA zal het desbetreffende amendement van de heer Van den Berg ook steunen.

Voorzitter! Alles afwegende, zal de CDA-fractie voor dit wetsvoorstel stemmen, met als belangrijkste argument dat een respectabel aantal gemeenten van onderop deze herindeling wensen en invullen. Wij stemmen vóór onder de uitdrukkelijke aantekening dat de fractie geacht wil worden te hebben tegengestemd tegen die onderdelen die betrekking hebben op de kop van Overijssel, Raalte, Heino en Avereest.

De voorzitter:

Het lukt mevrouw Van der Hoeven beter om u allemaal stil te krijgen dan het mij lukt vanavond moet ik heel eerlijk zeggen.

De aanhef van artikel 1 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van den Berg (stuk nr. 12, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.Voorzitter

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 12 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van den Berg (stuk nr. 14, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 14 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van der Hoeven (stuk nr. 16, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA en de SGP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 16 voorkomende gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Balemans c.s. (stuk nr. 17, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de VVD, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 17 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van den Berg/Van der Hoeven (stuk nr. 18, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 18 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 1, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Balemans (stuk nr. 17, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 2, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Balemans (stuk nr. 17, II), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 3 en 4 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 5, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Balemans (stuk nr. 17, III), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 6 en 7 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 8, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Balemans (stuk nr. 17, IV), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 9, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Balemans (stuk nr. 17, V), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 10 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Hoeven (stuk nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Artikel 10a, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van der Hoeven (stuk nr. 15), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 11 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Hoeven (stuk nr. 7).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Van den Berg (stuk nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Van den Berg (stuk nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

De kaart, zoals die is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Balemans (stuk nr. 17, VI), wordt zonder stemming aangenomen.

De beweegreden wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, het CDA, het GPV en de RPF voor het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt de motie-Barth/Hoekema (26657, nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, D66 en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat wederom de stemmen staken. Wij zullen ook over deze motie in een volgende vergadering opnieuw moeten stemmen.

Naar boven