Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van het Wetboek van Strafvordering ter verruiming van strafrechtelijke mogelijkheden tot handhaving van de openbare orde met het oog op grootschalige ordeverstoringen (26825).

(Zie vergadering van 22 februari 2000.)

De aanhef van artikel I, de onderdelen A t/m D en de aanhef van onderdeel E worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Nicolaï c.s. (stuk nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Santi/Scheltema-de Nie (stuk nr. 17, IA).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, het GPV en de RPF voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 17 voorkomende gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Punt 1 van onderdeel E, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Nicolaï (stuk nr. 14) en het gewijzigde amendement-Santi/Scheltema-de Nie (stuk nr. 17, IA), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik stel vast, dat door de aanneming van het gewijzigde amendement-Santi/Scheltema-de Nie (stuk nr. 17, IB) twee nieuwe punten zijn ingevoegd.

Punt 2, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Santi/Scheltema-de Nie (stuk nr. 17, IC), wordt zonder stemming aangenomen.

Punt 3, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Santi/Scheltema-de Nie (stuk nr. 17, ID), wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde onderdeel E wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel F, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Santi/Scheltema-de Nie (stuk nr. 17, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel G wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen IA en II en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Scheltema-de Nie (D66):

Voorzitter! D66 had aanvankelijk forse reserves tegen het voorstel tot verruiming van de mogelijkheden tot strafrechtelijke ophouding. Door het debat zijn wij er evenwel van overtuigd geraakt dat er redenen zijn om in het belang van de handhaving van de openbare orde bij grootschalige ordeverstoringen de bestaande inverzekeringstellingsprocedure iets te verruimen en tegelijkertijd zorgvuldiger te maken. Zeker nu de reikwijdte van het voorstel ingevolge enkele mede door D66 ingediende amendementen tot een naar ons oordeel aanvaardbare proportie wordt teruggebracht, zullen wij voor het wetsvoorstel stemmen. Wij verwachten dat het hierdoor beter mogelijk wordt individuele relschoppers die strafbare feiten begaan, op verantwoorde wijze gedurende een aantal dagen hun vrijheid te benemen, hierbij echter wel de grondbeginselen van ons rechtssysteem intact latend. Zo kan de handhaving van de openbare orde bij grootschalige ordeverstoring naar ons oordeel goed worden gediend.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Naar boven