Aan de orde zijn de stemmingen over drie moties, ingediend tijdens het debat over het asielbeleid, te weten:

- de motie-De Hoop Scheffer over meldpunten op de grens (19637, nr. 420);

- de motie-De Hoop Scheffer over het begeleid uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers (19637, nr. 421);

- de motie-Marijnissen over landen van herkomst die niet bereid zijn hun eigen onderdanen terug te nemen (19637, nr. 422).

(Zie vergadering van 11 maart 1999.)

De heer De Hoop Scheffer (CDA):

Mevrouw de voorzitter! Aangezien wij hopen en ook verwachten dat de staatssecretaris zeer snel met de terugkeernotitie zal komen, wil ik mijn motie op stuk nr. 421 aanhouden.

De voorzitter:

Op verzoek van de heer De Hoop Scheffer stel ik voor, zijn motie (19637, nr. 421) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-De Hoop Scheffer (19637, nr. 420).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Marijnissen (19637, nr. 422).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring achteraf.

Aanpak WAO

De heer Kamp (VVD):

Voorzitter! Ik wil het hebben over de motie op stuk 22187, nr. 82 van de leden Schimmel en Smits over verhoging van het aandeel arbeidsgehandicapten in het arbeidsproces en de motie op stuk 22187, nr. 78 van collega Harrewijn c.s. over de aanpak van bemiddeling etc. bij instroom in de WAO. De VVD-fractie kan zich wat de inhoud betreft vinden in beide moties. Wij stellen vast dat dit ook voor de regering geldt. Over de motie op stuk nr. 78 is gezegd dat zij een ondersteuning is van het beleid en met betrekking tot de motie op stuk nr. 82 is een heldere toezegging gedaan. Daarmee zijn voor de VVD-fracties die moties overbodig. Daarom zijn zij door ons niet gesteund.

Naar boven