Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 1997-1998 | nr. 37, pagina 2935-2937 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 1997-1998 | nr. 37, pagina 2935-2937 |
Regeling van werkzaamheden
De voorzitter:
Ik stel voor, vast te stellen dat, voorzover het deze Kamer betreft, instemming is verkregen met de ontwerpbesluiten Uitvoerend Comité Schengen toegezonden bij brief 19326, nr. 181.
Ik stel voor, stuk 19326, nr. 181, voor kennisgeving aan te nemen.
Ik stel op verzoek van de PvdA-fractie voor, de stemmingen in verband met de verdragen kinderbescherming (agendapunten 9, 10 en 11) uit te stellen tot donderdag.
In verband met de gang van zaken tijdens de komende dagen vraag ik de leden rekening te houden met verschuivingen in de agenda. Er zijn debatten die wellicht langer duren dan voorzien, en er zijn debatten die wellicht minder lang duren dan voorzien. Wij moeten elke minuut die beschikbaar is, gebruiken om onze werkzaamheden donderdag op een redelijke tijd te beëindigen. De leden moeten er dus rekening mee houden dat er op korte termijn een wijziging in de agenda kan komen. Uiteraard zullen wij zo snel mogelijk hierover berichten.
Ik stel voor, het debat over de brief in verband met de MID-archieven van de agenda af te voeren, aangezien inmiddels over dit onderwerp een algemeen overleg is geagendeerd.
Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.
De voorzitter:
Op verzoek van de D66-fractie benoem ik in:
- de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken het lid Wessels tot lid in plaats van het lid De Graaf;
- de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer het lid Wessels tot plv. lid in plaats van het lid De Graaf;
- de vaste commissie voor Justitie het lid Van Boxtel tot lid in plaats van het lid De Graaf en het lid Wessels tot plv. lid in plaats van het lid Van Boxtel;
- de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport het lid Wessels tot lid in plaats van het lid Versnel-Schmitz;
- de algemene commissie voor Europese Zaken het lid Wessels tot plv. lid in plaats van het lid De Graaf;
- de commissie voor de Werkwijze der Kamer het lid Van Vliet tot plv. lid in plaats van het lid De Graaf;
- de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad het lid Wessels tot lid in plaats van het lid De Graaf;
- het Presidium het lid Van Boxtel tot plv. lid in de bestaande vacature;
- de vaste commissie voor de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten het lid De Graaf tot lid in de bestaande vacature.
Het woord is aan de heer Weisglas.
De heer Weisglas (VVD):
Voorzitter! Voor woensdagmiddag en woensdagavond staat het debat over de Europese Raad geagendeerd. Mede namens de woordvoerders van het CDA, de Partij van de Arbeid en D66 stel ik u voor, de spreektijden wat minder ruim te maken. Een dergelijk voorstel wordt niet vaak gedaan, geloof ik. Door de spreektijden voor deze vier fracties bijvoorbeeld op tien minuten te zetten, kan wat tijd worden vrijgemaakt voor de agenda. Wellicht kan het debat over de Europese Raad dan worden beperkt tot de woensdagmiddag.
De voorzitter:
Dit leidt tot de conclusie dat het debat over de Europese top tot de debatten behoort die vermoedelijk minder lang duren dan voorzien. Dat is buitengewoon welkom. Ik volg graag uw suggestie, waardoor de woensdagavond mogelijkerwijs vrijvalt. Die kan nodig zijn wanneer het debat over de herstructurering van de varkenshouderij op een later moment moet worden voortgezet in het geval wij vandaag niet klaarkomen.
Mevrouw Sipkes (GroenLinks):
Deze mogelijkheid is gekoppeld aan vermindering van de spreektijden. Niemand heeft mij daar iets over gevraagd en ik weet niet of u dat voorstel wilt overnemen. Ook met de huidige spreektijden leek mij de middag voldoende.
De voorzitter:
Ik heb de suggestie van collega Weisglas, gedaan namens de vier grote fracties, verwelkomd. Hij stelde voor, kortere spreektijden aan te houden dan waren voorzien, dus om van een kwartier terug te vallen op tien minuten of iets van dien aard. Naar mij blijkt, gaat de Kamer daarmee akkoord.
Het woord is aan de heer Marijnissen.
De heer Marijnissen (SP):
Mijnheer de voorzitter! De Registratiekamer heeft op 10 december van dit jaar een uitvoerige brief geschreven aan het Centraal bestuur voor de arbeidsvoorziening. VoorzitterIn deze brief uit de Registratiekamer ernstige kritiek op de arbeidsbureaus, de sociale diensten en de uitzendbureaus omdat zij aan ongepermitteerde uitwisseling van gegevens doen. Al bij brief van juni van dit jaar heeft de Registratiekamer deze wat zij "ongenormeerde uitwisseling van gegevens" noemt, veroordeeld. Ik krijg graag een brief van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarin hij op deze kritiek ingaat. Ik verneem in die brief ook graag wat hij van plan is te gaan doen aan deze wantoestanden, want zo mag het wel genoemd worden.
De voorzitter:
Ik stel voor, het stenografisch verslag van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.
Daartoe wordt besloten.
De voorzitter:
Het woord is aan mevrouw Sipkes.
Mevrouw Sipkes (GroenLinks):
Voorzitter! Gisteren is het voorlopige advies van de commissie-In 't Veld over Schiphol gepresenteerd. Een van de elementen uit dit advies is de aanbeveling om reeds in 1998 te komen tot een verhoging van de start- en landingsgelden voor lawaaiige vliegtuigen. De minister van Verkeer en Waterstaat moet voor 1 juni nog het gebruiksplan 1998 en daarbij ook de tarieven voor 1998 goedkeuren. Daarom zouden wij graag uiterlijk morgen een brief van de minister ontvangen, waarin zij uitlegt of zij inderdaad bij het vast- stellen van de start- en landingstarieven voor 1998 de aanbeveling van de commissie zal volgen. Wij hopen die brief morgen te ontvangen, zodat wij eventueel deze week de Kamer nog een uitspraak kunnen voorleggen.
De heer Te Veldhuis (VVD):
Wij hadden in de procedurevergadering van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat afgesproken om eerst die brief af te wachten en vervolgens daarover een algemeen overleg te voeren omdat dit niet per se voor 1 januari besloten behoeft te worden. Ik denk dat het verstandiger is om dit punt iets ruimer op te zetten dan dat wij kort door de bocht op de laatste dag nog wat moties aan de Kamer voorleggen.
Mevrouw Van 't Riet (D66):
Voorzitter! Wij hebben zojuist in de procedurevergadering besloten om dit punt nu niet te agenderen als algemeen overleg. Morgen hebben wij er weer een procedurevergadering over.
Mevrouw Sipkes (GroenLinks):
Voorzitter! Uit onze informatie en uit de aanbeveling blijkt dat voor 1 januari onder andere over die start- en landingsgelden besloten moet worden. Nu kunnen wij wel in de procedurevergadering beslissen om te wachten op een AO en op wat er daarna gebeurt, maar misschien zijn wij dan gewoon te laat. Vandaar dat ik mijn verzoek wil handhaven. Ik zeg niet dat wij een Kameruitspraak willen, maar wat is erop tegen om aan de minister te vragen nu alvast de brief te sturen?
De voorzitter:
Ik stel voor, het stenografisch verslag van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, en vervolgens de commissie te vragen om na ontvangst van een reactie in een procedurevergadering te bepalen wat er verder mee gedaan moet worden.
Mevrouw Van 't Riet (D66):
Voorzitter! Het lijkt mij beter om morgen gewoon in een procedurevergadering daarover met alle partijen te praten en niet nu al om een brief te vragen.
De voorzitter:
Dat impliceert mijn voorstel.
Aldus wordt besloten.
De voorzitter:
Het woord is aan de heer Terpstra.
De heer Terpstra (CDA):
Voorzitter! De staatssecretaris van Financiën heeft vorige week zijn belastingplan gepubliceerd. Daarover zijn goede afspraken gemaakt. Daardoor heeft de staatssecretaris het naar mijn idee in de komende weken wat minder druk. Voor een deel gunnen wij hem die rust ook zeer, maar daarnaast willen wij hem herinneren aan zijn belofte een nota naar de Kamer te sturen over de fiscale behandeling van vrijwilligerswerk. Nu blijkt uit het Eindhovens Dagblad van 16 december dat veel vrijwilligersorganisaties problemen hebben met de BTW, de vennootschapsbelasting en de successierechten. Ik wil de staatssecretaris dan ook herinneren aan zijn toezegging om die nota te zenden en ik wil hem vragen om dit begin volgend jaar te doen.
De voorzitter:
Ik stel voor, het stenografisch verslag van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.
Daartoe wordt besloten.
De voorzitter:
Het woord is aan de heer Van Oven.
De heer Van Oven (PvdA):
Voorzitter! Tijdens een algemeen overleg van de algemene commissie voor Europese Zaken en de vaste commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken op 23 oktober heeft de staatssecretaris voor Europese Zaken toegezegd dat ons voor 1 december een notitie zou bereiken over de positionering van de Nederlandse Antillen en Aruba tegen de achtergrond van Europese ontwikkelingen, althans dat alle mogelijke moeite gedaan zou worden om die notitie hier te krijgen. Dat is blijkbaar niet gelukt. Omdat de vaste commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken graag kort na het reces over die notitie zou willen spreken, verzoekt zij de regering om haar op de kortst mogelijke termijn die notitie alsnog te doen toekomen.
De voorzitter:
Ik stel voor, het stenografisch verslag van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.
Daartoe wordt besloten.
De voorzitter:
Het woord is wederom aan de heer Van Oven.
De heer Van Oven (PvdA):
Met het oog op de voortzetting van de behandeling van het wetsvoorstel Wijziging van de Vreemdelingenwet aanstaande donderdag plenair in de Tweede Kamer, zou de fractie van de Partij van de Arbeid het bijzonder op prijs stellen als zij voor die tijd de beschikking kan krijgen over het verslag van de JBZ-raad van 4 december 1997 en het verslag van het Uitvoerend Comité Schengen van 15 december 1997. Voorzover die verslagen nog niet in formele zin beschikbaar zijn, dan zouden wij graag het verslag van de Nederlandse regering daarover ontvangen.
De voorzitter:
Ik stel voor, het stenografisch verslag van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.
Daartoe wordt besloten.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-19971998-2935-2937.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.