37ste vergadering

Dinsdag 16 december 1997

14.00 uur

Voorzitter: Bukman

Tegenwoordig zijn 145 leden, te weten:

Adelmund, Aiking-van Wageningen, Apostolou, Van Ardenne-van der Hoeven, Assen, Augusteijn-Esser, Bakker, Beinema, Van den Berg, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Blaauw, Blauw, Van Blerck-Woerdman, Bolkestein, Van den Bos, Van Boxtel, Bremmer, Bukman, M.M. van der Burg, V.A.M. van der Burg, Van de Camp, Cherribi, De Cloe, Cornielje, Crone, Dankers, Van Dijke, Dijksma, Dittrich, Van den Doel, Doelman-Pel, Duivesteijn, Essers, Feenstra, Fermina, Gabor, Van Gelder, Van Gijzel, Giskes, De Graaf, De Haan, Van Heemskerck Pillis-Duvekot, Van Heemst, Heeringa, Van der Heijden, Hendriks, Hessing, Hillen, Hoekema, Van der Hoeven, Hofstra, Van Hoof, Hoogervorst, De Hoop Scheffer, Ten Hoopen, Huys, Janmaat, Jeekel, A. de Jong, G. de Jong, Jorritsma-van Oosten, Kalsbeek-Jasperse, H.G.J. Kamp, M.M.H. Kamp, Keur, Klein Molekamp, Koekkoek, Koenders, De Koning, Korthals, Lambrechts, Lansink, Leers, Liemburg, Lilipaly, Van der Linden, Luchtenveld, Marijnissen, Mateman, Meijer, Meyer, Middel, Van Middelkoop, Mulder-van Dam, Van Nieuwenhoven, Nijpels-Hezemans, Noorman-den Uyl, Oedayraj Singh Varma, Oudkerk, Van Oven, Passtoors, Van der Ploeg, Poppe, Rabbae, Rehwinkel, Reitsma, Remkes, Van Rey, Van 't Riet, Rijpstra, Roethof, Rosenmöller, Rouvoet, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schutte, Schuurman, Sipkes, Smits, Soutendijk-van Appeldoorn, Stellingwerf, Sterk, Van der Stoel, Swildens-Rozendaal, Terpstra, Valk, Ter Veer, Te Veldhuis, Verbugt, Versnel-Schmitz, Visser-van Doorn, Vliegenthart, Van der Vlies, Van Vliet, H. Vos, M.B. Vos, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, B.M. de Vries, J.M. de Vries, Wagenaar, Wallage, Van Walsem, Van Waning, Weisglas, Wessels, Van Wingerden, Witteveen-Hevinga, Wolters, Woltjer, Ybema, Van Zijl, Zijlstra en Van Zuijlen,

en de heren Voorhoeve, minister van Defensie, Van Aartsen, minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, mevrouw Borst-Eilers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de heren Pronk, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, en Patijn, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken.

De voorzitter:

Waarde collega's. Dit weekend bereikte ons het bericht van het overlijden van ons medelid de heer Cor Zonneveld op de leeftijd van 43 jaar. De heer Zonneveld was lid van onze Kamer sedert 17 mei 1994. Hij hield zich onder meer bezig met de overheidsfinanciën, als woordvoerder bij de algemene financiële beschouwingen. Ook was hij intensief betrokken bij de behandeling van de Vestigingswet detailhandel. Tevens nam hij deel aan een van de debatten over de situatie bij Fokker. Behalve lid van onze Kamer was de heer Zonneveld ook lid van de gemeenteraad van Schiedam.

Hij was reeds enkele maanden afwezig, vanwege de fatale ziekte waaraan hij leed. Nu hij van ons is heengegaan, wens ik allen die hem na stonden, de kracht om dit verlies te dragen.

Ik verzoek u om enkele ogenblikken stilte om hem te gedenken.

(De aanwezigen nemen staande enige ogenblikken stilte in acht.)

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

De voorzitter:

Een buitengewoon pijnlijk verzuim van mijn kant, omdat van de zijde van de regering minister Borst aanwezig is, die ook enkele woorden wil spreken. Mijn excuses daarvoor.

Het woord is aan de minister.

Minister Borst-Eilers:

Mijnheer de voorzitter! Over principiële zaken, zoals onze rechtsorde, bestaan in Nederland ernstige verschillen van opvatting, maar het kabinet hecht eraan om juist op een moment als dit zonder onderscheid vast te houden aan de waarden die wij in dit democratisch bestel hoogachten.

Namens het kabinet condoleer ik de familie van de heer Zonneveld met het verlies. Wij wensen al de zijnen kracht toe om dit te dragen.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

De voorzitter:

Ik deel aan de Kamer mede, dat zijn ingekomen berichten van verhindering van de leden:

Verspaget en Verkerk, wegens ziekte;

Verhagen en Leerkes, wegens ziekte, de gehele week.

Deze berichten worden voor kennisgeving aangenomen.

De voorzitter:

De ingekomen stukken staan op een lijst die op de tafel van de griffier ter inzage ligt. VoorzitterOp die lijst heb ik voorstellen gedaan over de wijze van behandeling. Als aan het einde van de vergadering daartegen geen bezwaren zijn ingekomen, neem ik aan dat de Kamer zich met de voorstellen heeft verenigd.

Naar boven