Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 1998 (25600 X), en over:

- de motie-Sipkes over het horizontaaleffectwapen (25600 X, nr. 26);

- de motie-Sipkes over een nieuwe defensienota (25600 X, nr. 27);

- de motie-Van den Doel/De Koning over een verlofspaarsysteem voor het defensiepersoneel (25600 X, nr. 28);

- de motie-Van den Doel c.s. over een effectievere controle van de zeebuitengrenzen (25600 X, nr. 29).

(Zie vergadering van 11 december 1997.)

De artikelen 1 t/m 4 en de artikelen 01.20 t/m 02.01 van de begrotingsstaat, onderdeel uitgaven en verplichtingen, worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Zijlstra c.s. (stuk nr. 15, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van het CDA tegen dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 15 voorkomende gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Artikel 02.02, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Zijlstra (stuk nr. 15, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 03.20 en 03.21 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 03.22, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Zijlstra (stuk nr. 15, II), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 04.20 en 04.21 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 04.22, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Zijlstra (stuk nr. 15, III), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 05.20 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 05.22, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Zijlstra (stuk nr. 15, IV), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 06.20 t/m 09.03 worden zonder stemming aangenomen.

De gewijzigde begrotingsstaat, onderdeel uitgaven en verplichtingen, de begrotingsstaat, onderdeel ontvangsten, de begrotingsstaat, onderdeel agentschappen, en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

De aanwezige leden van de fractie van GroenLinks wordt aantekening verleend, dat zij geacht wensen te worden tegen alle onderdelen die te maken hebben met kernwapens te hebben gestemd.

De heer Hillen (CDA):

Voorzitter! De CDA-fractie heeft zich vergist bij de stemming over het gewijzigde amendement-Zijlstra c.s. (stuk nr. 15), dat zij zelf heeft medeondertekend. Zij steunt dat van harte.

De voorzitter:

Waarvan akte.

In stemming komt de motie-Sipkes (25600-X, nr. 26).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de groep-Nijpels en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Sipkes (25600-X, nr. 27).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie is verworpen met dezelfde stemverhouding als de vorige.

In stemming komt de motie-Van den Doel/De Koning (25600-X, nr. 28).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van den Doel c.s. (25600-X, nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van GroenLinks tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

De heer Van Boxtel (D66):

Voorzitter! Volgens mij zijn bij de stemming over de motie-Stellingwerf/Van der Vlies (25321, nr. 11) de stemmen van D66 vóór gerekend, maar wij hebben niet voor die motie gestemd.

De voorzitter:

Dit zal worden opgenomen in de Handelingen.

De vergadering wordt enkele minuten geschorst.

Naar boven