Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor om bij het debat van hedenmiddag over de monitoring van de teruggekeerde Iraanse asielzoekers als volgt tewerk te gaan. Zoals ik vorige week al heb geïndiceerd, stel ik voor om een eerste termijn te houden met maximumspreektijden van 5 minuten. De tweede termijn zal vervolgens uitsluitend bedoeld zijn om eventuele moties in te dienen. Dat is niet gebruikelijk bij een debat over een VAO, maar omdat de minister van Buitenlandse Zaken bij dit debat aanwezig is, terwijl hij in het AO niet aanwezig was, heb ik tot dit voorstel besloten.

Aldus wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de vaste commissie voor Justitie en de algemene commissie voor Europese Zaken stel ik voor, de wens te kennen te geven dat de bij brief van 31 oktober overgelegde ontwerpbesluiten Uitvoerend Comité Schengen (19326, nr. 180) de uitdrukkelijke instemming van de Kamer behoeven.

De heer Van den Doel (VVD):

Voorzitter! Ik stel voor dat die brief in de procedurevergadering wordt behandeld, omdat mijn fractie daar in ieder geval overleg over wil.

De voorzitter:

Dat zit in mijn formulering begrepen. Ik heb namelijk gezegd dat de uitdrukkelijke instemming van de Kamer nodig is. Dan komt het automatisch in procedure.

De heer Van den Doel (VVD):

Prima, dan is elk misverstand weggenomen.

De voorzitter:

Ook dat misverstand was er niet.

Overeenkomstig het voorstel van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de PvdA-fractie benoem ik in de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid het lid A. de Jong tot plv. lid in plaats van het lid Sterk.

Het woord is aan de heer Poppe.

De heer Poppe (SP):

Voorzitter! Tijdens de interpellatie over de pensioenregeling voor Europarlementariërs is door veel partijen ook gesproken over de riante onkostenvergoeding. Ik heb een voorstel gedaan inzake het korten op de schadeloosstelling van europarlementariërs en daartoe ook een motie ingediend. Helaas, maar wel begrijpelijk, is de minister-president nauwelijks ingegaan op vragen over de onkostenvergoeding. Hij gaf aan dat hij op een aantal punten overvraagd was, bijvoorbeeld omdat de minister van Binnenlandse Zaken daar eigenlijk over gaat.

Omdat wij tijdens het debat niet van gedachten hebben kunnen wisselen over het voorstel, wil ik mijn motie (25707, nr. 3) intrekken en in plaats daarvan de minister van Binnenlandse Zaken om een brief vragen, waarin hij ingaat op eventuele mogelijkheden voor het korten op de schadeloosstelling van europarlementariërs. De staatssecretaris van Financiën had mij tijdens het debat toegezegd om de volgende dag een brief te sturen met het antwoord op de vraag of europarlementariërs gelijktijdig wachtgeld en een Nederlands pensioen, dat ingaat op 60-jarige leeftijd, kunnen ontvangen. Die brief is nog niet binnen. Ik zie die vraag dan ook graag beantwoord in de brief van de minister van Binnenlandse Zaken.

De voorzitter:

De heer Poppe heeft zijn motie (25707, nr. 3) ingetrokken. Deze kan dus van de stemmingslijst worden afgevoerd.

De heer Poppe verzoekt aanvullende informatie van de kant van het kabinet.

Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Vos.

De heer Vos (PvdA):

Voorzitter! Ik wil u namens de vaste commissie voor Economische Zaken verzoeken het verslag van het algemeen overleg over duurzame energie op de agenda van de Kamer te plaatsen.

De voorzitter:

Dat wordt dan een tweeminutendebatje, een VAO. Ik neem aan dat daar geen bezwaar tegen bestaat. Dan zullen wij daarvoor een passend tijdstip proberen te vinden.

De heer Vos (PvdA):

Ik vind alles goed!

Aldus wordt besloten.

Naar boven