Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Meststoffenwet (24782), en over:

- de motie-Huys c.s. over het voeren van een mineralenboekhouding (24782, nr. 26);

- de motie-Blauw over een verdere regionalisatie van het mestbeleid (24782, nr. 27);

- de gewijzigde motie-Van der Linden over het vaststellen van normen en heffingen na het jaar 2000 op basis van evaluatie (24782, nr. 34);

- de motie-Ter Veer over een correctie voor de diergebonden stikstofverliezen (24782, nr. 29);

- de motie-M.B. Vos over beperking van de ammoniakcorrectie tot de grondloze bedrijven (24782, nr. 30);

- de motie-M.B. Vos over stikstofbinding door vlinderbloemigen en nettomineralisatie op ontwaterde veengronden (24782, nr. 31);

- de motie-M.B. Vos over de afvoerpost akker- en tuinbouwgewassen (24782, nr. 32);

- de motie-M.B. Vos over aanvullend stikstofbeleid voor de droge zandgronden (24782, nr. 33).

(Zie vergadering van 19 februari 1997.)

De voorzitter:

De heer Ter Veer heeft mij medegedeeld dat hij zijn amendement op stuk nr. 18 intrekt.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Van der Linden (CDA):

Voorzitter! De CDA-fractie heeft gekozen voor een verplichte mineralenboekhouding voor alle veehouderijbedrijven en voor een verplichte aanvoerregistratie voor alle akker- en tuinbouwbedrijven. Daarop willen wij alles inzetten; daarmee willen wij ervaring opdoen, gekoppeld aan een nulheffing tot 2000 en de uitvoering van regionale mestplannen met een bonus-malussysteem. De regeringscoalitie en het kabinet hebben de verplichte mineralenboekhouding voor alle veehouderijbedrijven niet overgenomen. Zij kiezen voor verhoging van de GVE-grens van 2 tot 2,5 en voor vrijstelling van kunstmest, met een stelsel van heffingen. Wij maken deze keuze niet, noch gelet op het draagvlak voor dit stelsel als managementinstrument, noch gelet op het milieu. Het stelsel van heffingen heeft bovendien het karakter van een belastingverhoging, zonder dat die van het begin af aan gepaard gaat met een premiestelsel. Ook is er onvoldoende inzicht in de sociaal-economische gevolgen voor deze sector. Het sterkst is de CDA-fractie gekant tegen het na 2000 opnemen van normen in de wet. De minister heeft gesproken van indicatieve normen. Het opnemen van zulke normen is strijdig met de rechtszekerheid; ze behoren thuis in de memorie van toelichting. Die stap weigerde de minister helaas te zetten. Het opnemen van normen in de wet, ook na 2000, is niet gebaseerd op enig onderzoeksresultaat, noch op bevindingen in de praktijk. Het ondermijnt het draagvlak en het legt een hypotheek op de 240 voorbeeldbedrijven en de bedrijven die nu nog niet verplicht zijn tot het bijhouden van een mineralenboekhouding. De bezwaren van onze fractie tegen dit onderdeel van het wetsvoorstel zijn van dien aard dat zij bij verwerping van het amendement op stuk nr. 7 of het amendement op stuk nr. 8 haar stem aan het wetsvoorstel zal onthouden.

De onderdelen A t/m D van artikel I, het begin van onderdeel E en de artikelen 13 t/m 13b worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Linden (stuk nr. 11, IA).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de Unie 55+, het AOV, de CD, de SGP, de RPF en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 11 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 13c wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 13d wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Linden (stuk nr. 7, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het AOV, de CD en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 7 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van der Vlies (stuk nr. 8, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de RPF, het GPV, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD en de SP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 8 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Huys (stuk nr. 15, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, de SP, D66, het GPV, de SGP, de RPF, de VVD, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 15 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel 13e, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Huys (stuk nr. 15, I), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Van Middelkoop/Stellingwerf (stuk nr. 35, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van GroenLinks tegen dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit nader gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 35 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Artikel 13f, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Van Middelkoop/Stellingwerf (stuk nr. 35, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 13g t/m 13k worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 13l, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Huys (stuk nr. 15, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 13m, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Van Middelkoop/Stellingwerf (stuk nr. 35, II), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 13n t/m 13r worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 13s, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Van Middelkoop/Stellingwerf (stuk nr. 35, III), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 13t wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Middelkoop (stuk nr. 13, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het GPV, de RPF, het AOV, de CD de SP en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 13 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Opschrift titel 4 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 13u t/m 13w worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Blauw (stuk nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, D66, de SP, de PvdA en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Artikel 13x, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Blauw c.s. (stuk nr. 21), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 13y wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Middelkoop (stuk nr. 14, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het GPV, de SGP, de RPF, D66, de SP, de groep-Nijpels, de Unie 55+, het AOV en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 14 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 13z wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 13aa en 13ab worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Huys (stuk nr. 16, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de CD tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 16 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Opschrift titel 7, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Huys c.s. (stuk nr. 16, I), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Stellingwerf (stuk nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de RPF, de SGP, het GPV, de SP, het CDA, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 13ac wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het amendement-Huys (stuk nr. 16, II) een artikel 13aca is ingevoegd.

De artikelen 13ad t/m 13ak worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 13al, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Huys c.s. (stuk nr. 16, III), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Huys (stuk nr. 23) tot toevoeging van titel 9 aan onderdeel E.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de SP, D66, het GPV, de RPF, de VVD, de groep-Nijpels, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Het gewijzigde onderdeel E wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen F t/m J worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Blauw (stuk nr. 22).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de RPF, de SGP, het GPV, D66, de PvdA, GroenLinks, de SP, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Onderdeel K, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Blauw c.s. (stuk nr. 22), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen Ka t/m N worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen II t/m IV worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van der Vlies (stuk nr. 12, I) tot invoeging van de artikelen IVa en IVb.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de groep-Nijpels, het CDA en de CD voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 12 voorkomende gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

De artikelen V en VI, de bijlagen A t/m D en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, het GPV, de RPF, de VVD, de groep-Nijpels, het AOV en de Unie 55+ voor het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Op verzoek van mevrouw Vos stel ik voor, haar motie (24782, nr. 33) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-Huys c.s. (24782, nr. 26).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de CD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Blauw (24782, nr. 27).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van D66 tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Van der Linden (24782, nr. 34).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het AOV, de CD, het GPV, de SGP en de RPF voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Ter Veer (24782, nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de PvdA, de SP, de VVD, de groep-Nijpels, de SGP, de RPF, het GPV en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-M.B. Vos (24782, nr. 30).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-M.B. Vos (24782, nr. 31).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-M.B. Vos (24782, nr. 32).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven