Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Regels inzake vergunningen voor de aanleg, de instandhouding en de exploitatie van kabelgebonden telecommunicatie-infrastructuur (Vergunningenwet kabelgebonden telecommunicatie-infrastructuur) (24164).

(Zie wetgevingsoverleg van 19 februari 1996.)

De voorzitter:

Wellicht ten overvloede merk ik op, dat het amendement-Van Rooy (stuk nr. 10) is ingetrokken.

De artikelen 1 t/m 9 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-H.G.J. Kamp/Van Zuijlen (stuk nr. 12) tot invoeging van een artikel 9a.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de RPF, de SGP, het GPV, de PvdA, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

De artikelen 10 t/m 14 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-H.G.J. Kamp/Van Zuijlen (stuk nr. 13, II).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, D66, de RPF, de SGP, het GPV, de PvdA, GroenLinks, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en de CD voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 13 voorkomende gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Het opschrift van hoofdstuk IV wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 15, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-H.G.J. Kamp/Van Zuijlen (stuk nr. 13, III), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 16, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-H.G.J. Kamp/Van Zuijlen (stuk nr. 13, IV), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 17, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-H.G.J. Kamp/Van Zuijlen (stuk nr. 13, V), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 18 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 19, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-H.G.J. Kamp/Van Zuijlen (stuk nr. 13, VI), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 20, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-H.G.J. Kamp/Van Zuijlen (stuk nr. 13, VII), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 21, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-H.G.J. Kamp/Van Zuijlen (stuk nr. 13, VIII), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 22 t/m 25 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 26, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-H.G.J. Kamp/Van Zuijlen (stuk nr. 13, IX), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 27 en 28 worden zonder stemming aangenomen.

De beweegreden, zoals zij is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-H.G.J. Kamp/Van Zuijlen (stuk nr. 13, I), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en het lid Hendriks tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen achteraf.

Voorkeursrecht gemeenten

Mevrouw Van der Burg (PvdA):

Voorzitter! De fractie van de Partij van de Arbeid heeft voor het amendement op stuk nr. 22 op het wetsvoorstel Wijziging van de Wet voorkeursrecht gemeenten gestemd. Wij vinden dat het vestigen van het voorkeursrecht in die gemeenten moet kunnen plaatsvinden waar dit nodig is. Daar gaat het om. De grens tussen waar nodig en waar niet nodig is echter moeilijk eenduidig te trekken. Daarom kozen wij voor alle gemeenten. Wij vinden dat het criterium dat de uitbreidingsmogelijkheden duidelijk boven de eigen behoefte uitgaan, niet hard te maken is. Echter, in de tekst van het amendement op stuk nr. 22 is getracht voor het trekken van deze grens wel een heldere basis te leggen. Naar onze mening is deze poging goed gelukt. Daarom heeft de fractie van de Partij van de Arbeid voor dit amendement gestemd.

De fractie van de Partij van de Arbeid heeft tegen de motie-Esselink over de problematiek van dubbele belasting gestemd, omdat de uitvoering ervan al door de minister is toegezegd.

Naar boven