Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Vos.

Mevrouw Vos (GroenLinks):

Voorzitter! Wij hebben gisteren met minister Jorritsma gesproken over een aantal tracébesluiten. Ik wil u verzoeken het overleg plenair te agenderen.

De heer Reitsma (CDA):

Voorzitter! Ook mijn fractie zal vermoedelijk behoefte hebben om op enig moment met de minister hier nader over te spreken. Gezien de voorbereidingsgesprekken die nog plaats moeten vinden, lijkt het ons echter onverstandig om dat op heel korte termijn te doen.

De heer Van Heemst (PvdA):

Voorzitter! Volgens mij heeft iedereen volop de gelegenheid gehad om dat AO goed voor te bereiden. Het is zelfs een keer uitgesteld. Het is belangrijk dat wij deze week de puntjes op de i kunnen zetten. Ik steun dan ook het verzoek om, als het kan morgen, het afrondende debat te houden.

Mevrouw Verbugt (VVD):

Voorzitter! Ik stel vast dat er nog geen verslag van dit algemeen overleg is. Dat zou ik willen afwachten, om daarna de zaak plenair af te handelen.

De voorzitter:

Het gaat om een twee-minutendebat en het kenmerk daarvan is dat het gevoerde overleg wordt afgerond door het indienen van een motie, niet meer en niet minder. Het gaat niet om een voortzetting van het debat. Het gaat ook niet om een herhaling van het debat, maar om het indienen van een motie, waarover dan een korte gedachtenwisseling kan plaatsvinden in één termijn. Daarna vindt er stemming plaats. Indien men concludeert dat er weliswaar een twee-minutendebat nodig is, maar dat de voorbereidingen niet zijn voltooid, is mijn simpele conclusie dat er eerst nog een algemeen overleg moet worden gevoerd, lettend op de bedoelingen van het twee-minutendebat. Iedereen is echter vrij al dan niet aan zo'n debat deel te nemen. Het gaat er alleen maar om, leden – dat zijn individuele leden, die soms spreken namens hun hele fractie – de gelegenheid te geven een motie in te dienen, omdat dat nu eenmaal niet kan tijdens een algemeen overleg. Als er een motie is ingediend, heeft men altijd nog de ruimte om, als men de inhoud te voorbarig vindt, te vragen of een motie kan worden aangehouden en men kan ook tegen de motie stemmen.

Met andere woorden, het gaat om een individueel verzoek van mevrouw Vos om naar aanleiding van het gevoerde overleg een twee-minutendebat te hebben. Mij lijkt het correct aan dit verzoek te voldoen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Lettend op de afspraken, zal het twee-minutendebat in de loop van deze avond plaatsvinden, omdat wij morgen niet veel ruimte hebben, aangezien wij rond 12.00 uur de vergadering zullen beëindigen. Ik stel dan ook voor, dit punt voor vanavond aan de agenda toe te voegen.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven