Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Verbugt.

Mevrouw Verbugt (VVD):

Voorzitter! Deze week bereikte ons een amendement op stuk nr. 22 (24235) op het wetsvoorstel voorkeursrecht gemeenten. Mijn fractie heeft er behoefte aan om naar aanleiding van dit amendement nader te debatteren. Ik wil u dan ook vragen om een korte heropening.

De voorzitter:

Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen en de heropening nog hedenmiddag te doen plaatsvinden, zodat wij volgende week kunnen stemmen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Apostolou.

De heer Apostolou (PvdA):

Voorzitter! Op de agenda van vandaag staan de stemmingen over het wetsvoorstel geestelijke verzorging zorginstellingen en justitiële inrichtingen. Ik zou deze stemmingen graag uitgesteld zien naar volgende week, in verband met een brief die wij ontvangen hebben van de minister en de staatssecretaris van Defensie en de minister van Justitie.

De voorzitter:

Ik stel voor, aan het verzoek van de heer Apostolou te voldoen en punt 9 van de agenda af te voeren. Dan komt het volgende week weer terug. Ik ga ervan uit dat er volgende week niet om heropening zal worden gevraagd. Mocht die behoefte er zijn, dan zou ik dat graag morgen vóór 13.00 uur willen weten. Dan kunnen wij daarover nog afspraken maken.

Aldus wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Rabbae.

De heer Rabbae (GroenLinks):

Voorzitter! Het is nu de vierde keer sinds oktober vorig jaar dat een gedetineerde zelfmoord pleegt in het huis van bewaring aan de Noordsingel in Rotterdam. Om deze reden zou ik de minister van Justitie willen vragen in een brief aan de Kamer aan te geven wat de achtergronden zijn van deze ontwikkeling en welke maatregelen zij denkt te treffen om deze, bijna structurele, ontwikkeling tegen te gaan.

De heer Dittrich (D66):

Op zich wil ik mij daarbij aansluiten. Alleen zou ik de regering ook willen vragen, haar standpunt over het rapport van de commissie-Van Dinther, dat gaat over de medische zorg in penitentiaire inrichtingen, op heel korte termijn aan de Kamer toe te sturen.

Verder verzoek ik de regering een verslag aan de Kamer te doen toekomen over wat er heeft plaatsgevonden rondom de vier sterfgevallen in het huis van bewaring aan de Noordsingel, opdat wij daarover snel kunnen praten.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Hillen.

De heer Hillen (CDA):

Voorzitter! Op 1 februari heeft de commissie-Van Traa haar eindrapport uitgebracht. Wij hebben daarvan kennis kunnen nemen. Sindsdien voltrekt de opinievorming zich op een boeiende en interessante manier, zoals gebruikelijk is.

Vanmorgen heeft de vice-voorzitter van de commissie in het openbaar uitleg gegeven over bepaalde aspecten van de conclusies en aanbevelingen. Die uitleg wijkt af van hetgeen in het rapport staat, althans, het zijn nadere duidingen ervan. Volgende week moeten wij onze vragen aan de commissie indienen. Ik zou daarom willen vragen of de commissie ons kan mededelen, of de conclusies en aanbevelingen nog onverkort gelden. Indien er nadere bijstellingen nodig zijn, zouden wij die graag tijdig ontvangen, zodat wij daarmee bij de vraagstelling rekening kunnen houden.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar de commissie. De commissie kan dan schriftelijk antwoorden.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Vos.

Mevrouw Vos (GroenLinks):

Voorzitter! Bij de begrotingsbehandeling van VROM heeft de minister van VROM op verzoek van de fractie van D66 toegezegd haar uiterste best te zullen doen om een hoofdlijnennotitie klimaat aan de Kamer toe sturen, zodat wij die samen met de energienota zouden kunnen bespreken.

Ik heb begrepen dat die notitie inmiddels gereed is. Ik zou de minister willen vragen deze hoofdlijnennotitie zo spoedig mogelijk aan de Kamer toe te sturen.

Mevrouw Augusteijn-Esser (D66):

Voorzitter! Wij sluiten ons graag aan bij dit verzoek, reeds eerder door ons gedaan. Wij hopen dat wij deze notitie inderdaad binnen enige dagen ontvangen.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Van der Linden.

De heer Van der Linden (CDA):

Voorzitter! De regering hecht groot belang aan het overleg met de Beneluxpartners. Dat geldt ook voor mijn fractie.

Vorige week heeft er een top plaatsgevonden. Ik zou de regering willen vragen, in een brief aan de Kamer te doen blijken van de resultaten van die topconferentie.

Verder is besloten, op 7 maart a.s. een nieuwe topconferentie te houden om te komen tot een gemeenschappelijk standpunt van de Beneluxlanden. Ik zou de regering willen vragen de Kamer voorafgaand aan die topconferentie te informeren over de aldaar te bespreken punten.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven