8 Stemmingen

Aan de orde zijn de stemmingen over het wetsvoorstel Wijziging van onder meer de Mediawet 2008 in verband met onder meer aanpassing van de rijksmediabijdrage en overheveling van het budget voor de bekostiging van de regionale omroepen van het provinciefonds naar de mediabegroting (33664).

(Zie vergadering van 10 december 2013.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Thissen (GroenLinks):

Voorzitter. Mijn fractie heeft niet meegedaan aan dit debat. Als wij hadden meegedaan, zouden wij één zin hebben uitgesproken. Bij het vorige debat over de wijziging van de Mediawet die leidde tot fusies van omroepen, hebben wij al onze verbazing erover uitgesproken dat er al verregaande stappen worden gezet in het medialandschap, terwijl de staatssecretaris advies aan de Raad voor Cultuur heeft gevraagd over de toekomst van de publieke omroep. Daarom zijn wij tegen deze wet. Laten wij eerst ordentelijk dat advies afwachten en dan dit soort wijzigingen op de Mediawet doorvoeren. Mijn fractie zal tegenstemmen.

Mevrouw De Vries-Leggedoor (CDA):

Voorzitter. Wij hebben vorige week gesproken over het belang dat de CDA-fractie hecht aan de regionale omroepen en de identiteit en betrokkenheid van mensen. Wij hebben ook geconstateerd dat het hierbij gaat over een recentralisatie van middelen en dat wij niet het gevoel willen hebben dat wij daarmee de bijl aan de wortel van de regionale omroepen zetten. De staatssecretaris heeft bijna aan het eind van de behandeling gezegd: als ze met een gezamenlijk voorstel komen, zou ik toch wel gek zijn als ik dat niet zou omarmen. Wij hebben daarover nagedacht en wij gunnen hem het voordeel van de twijfel. Wij hebben wel een winstwaarschuwing: vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PVV, de VVD, de PvdA, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en D66 voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de OSF, 50PLUS, de PvdD, de SP en GroenLinks ertegen, zodat het is aangenomen.

Naar boven