10 Stemmingen

Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2014 (33750-X),

te weten:

  • - de motie-Kuiper c.s. over het nakomen van budgettaire internationale verplichtingen aangaande het defensiebudget (33750-X, letter C).

(Zie vergadering van 10 december 2013.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf, te beginnen met de heer De Graaf. Voor de duidelijkheid, de heer Thom de Graaf. Daarna Marcel de Graaff.

De heer Thom de Graaf (D66):

Voorzitter. Excuses, wij zijn met te velen hier in deze Eerste Kamer! Ik heb het niet over de fractie van D66; daarvan mogen er wel meer zijn.

De motie-Kuiper c.s. vraagt vrij expliciet om verhoging van het defensiebudget. We hebben op zichzelf sympathie voor de betrokkenheid en de zorg die de motie uitspreekt. Maar het niveau van het defensiebudget vraagt om een breed en diepgaand debat, in het licht van het buitenlandse en het veiligheidsbeleid van de regering en de samenwerking in Europees verband. Deze motie heeft te zeer een geïsoleerd karakter om ad hoc een dergelijke vergaande uitspraak te rechtvaardigen. In de tweede plaats vindt mijn fractie dat de veiligheidsinspanningen van de Nederlandse regering in evenwichtige verhouding moeten staan met de overige inspanningen op het vlak van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Dat evenwicht vinden we in de motie helaas niet terug. Om die reden zullen wij tegen deze motie stemmen.

De heer Marcel de Graaff (PVV):

Voorzitter. De fractie van de PVV kan zich aansluiten bij het dictum van deze motie, en zal er om die reden ook voor stemmen. Maar ze maakt wel de kanttekening dat bij de overwegingen toch wel erg nadrukkelijk wordt verwezen naar het Europese samenwerkingsverband en naar meer van dergelijke internationale afspraken, waarin de PVV zich niet herkent. Daarvan nemen wij afstand.

Mevrouw Vlietstra (PvdA):

Voorzitter. Wij hebben in onze fractie diepgaand gesproken over deze motie. We hebben uiteindelijk besloten haar te steunen, omdat wij het van belang vinden om een grondig inzicht te krijgen in enerzijds de veiligheidsstrategie en anderzijds de relatie van die veiligheidsstrategie met de omvang van de defensiebegroting. Op basis daarvan zou een breed debat moeten worden gevoerd. Dat inzicht is er op dit moment onvoldoende. Wij verwachten dat dat bij de uitvoering van de motie komt. Maar het betekent uitdrukkelijk niet dat wij ons committeren aan welk percentage dan ook.

De heer Van der Linden (CDA):

Voorzitter. Het is merkwaardig dat Marcel de Graaff, die ondertekend heeft, het dictum voor een belangrijk deel onderuithaalt, maar dat terzijde. De CDA-fractie sluit zich graag aan bij de argumentatie die de heer De Graaf van D66 heeft gegeven. Zij ziet deze motie als een belangrijk signaal dat verdere bezuinigingen op Defensie moeten stoppen. Dat is ook de enige overweging waarom zij dit signaal afgeeft. De CDA-fractie leest in het dictum dat het Defensiebudget nadrukkelijk moet worden geplaatst in het licht van de internationale verplichtingen en de zeer noodzakelijk versterkte Europese defensiesamenwerking, met coördinatie van de begrotingen en een efficiënter gebruik van de middelen. Uitsluitend om die overwegingen komt zij tot de conclusie dat zij dit signaal moet afgeven: stoppen met verder bezuinigen. Zij sluit zich dus aan bij de overwegingen, maar komt tot een andere afweging, want zij zal voor de motie stemmen.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de PVV, de VVD, het CDA, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de OSF, 50PLUS, de PvdD, D66, de SP en GroenLinks daartegen, zodat ze is aangenomen.

Dit is vooralsnog het einde van de stemmingen. Zoals ik u eerder heb gezegd, hebben de stemmingen over het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2014 (33750-XVII) vanavond plaats, zodra we stemmen over de wetsvoorstellen die gisteren en vandaag zijn behandeld en over de moties die daarbij zijn ingediend.

Ik schors de vergadering dadelijk even kort in afwachting van de komst van minister Blok voor Wonen en Rijksdienst en van staatssecretaris Weekers van Financiën. Voordat het zover is en ik de hamer even laat vallen, zal ik u zeggen dat er vanmiddag om 17.30 uur een korte bijeenkomst is in de Amalia van Solmsgalerij. Dat is de galerij boven de wandelgang die uitziet op het Binnenhof. Er wacht u daar een kleine verrassing. Het is geen muzikale verrassing, voor het geval sommigen denken: dat moeten we niet hebben. Dat is het dus niet. Het is wel een kleine verrassing.

Om 17.45 uur bent u uitgenodigd in de Hall, waar de inhuldigingsmedailles aan de leden worden uitgereikt. Vervolgens is het kerstdiner van de Kamer, om 18.00 uur of rond die tijd. Om 19.30 uur gaan we verder met onze debatten en daarna zijn er weer stemmingen.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven