Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2009-2010 | nr. 46, pagina 4380-4381 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2009-2010 | nr. 46, pagina 4380-4381 |
Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het verslag van een algemeen overleg met de minister van Economische Zaken over energie en gasopslag (31209, nr. 111), te weten:
- de motie-Wiegman-van Meppelen Scheppink over de rol van CCS in het behalen van de Nederlandse klimaatdoelstellingen (28982, nr. 92);
- de motie-Wiegman-van Meppelen Scheppink over wettelijke verankering van CCS (28982, nr. 93);
- de motie-Van der Ham over de vergunningverlening voor CO2-opslag onder locatie Ziedewij (28982, nr. 94);
- de motie-De Mos/Graus over afzien van het opslaan van CO2 onder Barendrecht (28982, nr. 95);
- de motie-Spies/Samsom over bij de evaluatie betrekken van de veiligheid en de beschikbaarheid van andere locaties (28982, nr. 96);
- de motie-Samsom/Spies over instellen van een schadefonds of -regeling voor het CO2-opslagproject in Barendrecht (28982, nr. 97);
- de gewijzigde motie-Jansen c.s. over afzien van ondergrondse CO2-opslag in Barendrecht (28982, nr. 98).
(Zie vergadering van 13 januari 2010.)
De voorzitter:
De motie-Van der Ham (28982, nr. 94) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
constaterende dat de regering vergunning wil verlenen aan CO2-opslag bij de locatie Barendrecht-Carnisselande;
overwegende dat eveneens wordt overwogen om CO2 op te slaan onder locatie Barendrecht-Ziedewij;
verzoekt de regering:
- vanaf de start van de opslag onder Barendrecht-Carnisselande aan te vangen met de monitoring van het veld;
- na het afsluiten van Barendrecht-Carnisselande drie jaar een standstill te realiseren waarin het veld wordt gemonitord;
- de monitoring zo op te zetten dat zowel de onderzoeksresultaten als de analyse ervan onafhankelijk worden beoordeeld;
- bij die beoordeling ook deskundigen te betrekken, die na overleg met de gemeente Barendrecht mee vormgeven aan een gezamenlijk vastgesteld kader waaraan getoetst zal worden;
- de uiteindelijke uitkomsten van het monitoren en de analyse daarvan openbaar te maken;
- in de tussentijd te onderzoeken of elders een gelijkwaardige locatie te vinden is,
en gaat over tot de orde van de dag.
Naar mij blijkt, wordt de indiening van deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.
Zij krijgt nr. 100 (28982).
De motie-Wiegman-van Meppelen Scheppink (28982, nr. 92) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
overwegende dat op dit moment nog onduidelijk is hoe de proef in Barendrecht past in het traject om te komen tot grootschalige CO2-opslag in het noorden van het land, waardoor een aanzienlijk deel van de nationale CO2-reductiedoelstellingen behaald moeten gaan worden;
verzoekt de regering, de Kamer binnen drie maanden te informeren over de rol van CCS in het behalen van de Nederlandse klimaatdoelstellingen en het tijdpad en de volgorde die gevolgd worden van proef, via demonstratie tot aan verplicht toegepaste techniek;
verzoekt de regering voorts, pas definitief te beslissen inzake de vergunningverlening voor CO2-opslag in Barendrecht indien na overleg met de Kamer vast is komen te staan dat in Noord-Nederland voor versnellingsmogelijkheden reëel perspectief wordt geboden om in de nabije toekomst tot een locatie voor grootschalige CO2-opslag te komen en de proef in Barendrecht daarvoor een noodzakelijke tussenstap is,
en gaat over tot de orde van de dag.
Naar mij blijkt, wordt de indiening van deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.
Zij krijgt nr. 101 (28982).
Ik stel vast dat wij nu over deze gewijzigde moties kunnen stemmen.
Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.
De heer Zijlstra (VVD):
Voorzitter. Tijdens het debat over de CO2-opslag in Barendrecht bleek dat ongeveer de helft van de Kamer tegen dit project is. De andere helft had aanvullende voorwaarden die volgens de minister niet binnen de tendervoorwaarden zouden passen. Er ligt op stuk nr. 94 een sterk gewijzigde en sterk afgezwakte motie van de heer Van der Ham. Volgens ons is deze motie echter nog steeds in strijd met de tendervoorwaarden, overigens net zoals de motie-Spies/Samsom op stuk nr. 96. Daarover had de VVD helderheid willen krijgen, maar een kleine meerderheid van de Kamer vindt dat kennelijk niet belangrijk. De VVD wil absolute helderheid voor de bewoners van Barendrecht en daarom zullen wij voor de motie-Jansen c.s. op stuk nr. 98 stemmen en tegen alle overige moties.
In stemming komt de gewijzigde motie-Wiegman-van Meppelen Scheppink (28982, nr. 101).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de ChristenUnie en het CDA voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.
In stemming komt de motie-Wiegman-van Meppelen Scheppink (28982, nr. 93).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.
In stemming komt de gewijzigde motie-Van der Ham (28982, nr. 100).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de PvdD, de ChristenUnie en het CDA voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.
In stemming komt de motie-De Mos/Graus (28982, nr. 95).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Spies/Samsom (28982, nr. 96).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.
In stemming komt de motie-Samsom/Spies (28982, nr. 97).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.
In stemming komt de gewijzigde motie-Jansen c.s. (28982, nr. 98).
De voorzitter:
Er is verzocht om hoofdelijke stemming over deze gewijzigde motie.
Vóór stemmen de leden: Dibi, Tony van Dijck, Jasper van Dijk, Elias, Fritsma, Van Gent, Gerkens, Van Gerven, Gesthuizen, Graus, Griffith, Halsema, Harbers, Irrgang, Kant, Karabulut, De Krom, Langkamp, Van Leeuwen, Leijten, Luijben, Marijnissen, Meeuwis, Van Miltenburg, De Mos, Neppérus, Nicolaï, Ouwehand, Peters, Polderman, Poppe, Van Raak, Remkes, Roemer, De Roon, De Roos-Consemulder, Rutte, Sap, Schippers, Smits, Snijder-Hazelhoff, Van der Staaij, Teeven, Thieme, Ulenbelt, Van Velzen, Vendrik, Verdonk, Van der Vlies, Wilders, De Wit, Zijlstra, Agema, Aptroot, Azough, Bashir, Van Beek, Blok, Van Bommel, Bosma, Brinkman, Van der Burg en Dezentjé Hamming-Bluemink.
Tegen stemmen de leden: Jan Jacob van Dijk, Van Dijken, Dijsselbloem, Eski, Ferrier, Van Geel, Van Haersma Buma, Van der Ham, Hamer, Haverkamp, Heerts, Heijnen, Van Hijum, Ten Hoopen, Jacobi, Jager, Joldersma, Kalma, Knops, Koopmans, Koppejan, Kraneveldt-van der Veen, Laaper, Leerdam, Linhard, Mastwijk, De Nerée tot Babberich, Ormel, Ortega-Martijn, De Pater-van der Meer, Pechtold, Pieper, Roefs, De Rouwe, Samsom, Schermers, Schinkelshoek, Schreijer-Pierik, Slob, Smeets, Smilde, Spekman, Spies, Sterk, Tang, Timmer, Van Toorenburg, Uitslag, Van der Veen, Verbeet, Vermeij, Vietsch, Voordewind, Vos, Jan de Vries, Waalkens, Wiegman-van Meppelen Scheppink, Willemse-van der Ploeg, Wolbert, Aasted Madsen-van Stiphout, Algra, Anker, Arib, Atsma, Besselink, Bilder, Biskop, Blanksma-van den Heuvel, Blom, Van Bochove, Boelhouwer, Bouchibti, Bouwmeester, Çörüz, Cramer, Van Dam en Depla.
De voorzitter:
Ik constateer dat deze motie met 77 tegen 63 stemmen is verworpen.
De heer Zijlstra (VVD):
Voorzitter. De moties op de stuk nrs. 100 en 96 zijn aangenomen. De minister heeft tijdens het debat aangegeven dat de motie op stuk nr. 96 niet in lijn was met de tendervoorwaarden. Van de motie op stuk nr. 100 weten wij dat niet. De VVD zou graag een brief van de minister ontvangen waarin zij aangeeft in hoeverre zij deze moties kán uitvoeren.
De voorzitter:
Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20092010-46-4380.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.