Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over diverse onderwerpen rondom het middelbaar beroepsonderwijs, te weten:

- de motie-Jasper van Dijk over overleg met het mbo over niet ontslaan van onderwijzend personeel (27451, nr. 107);

- de motie-Jasper van Dijk over draagvlak voor de fusie tussen het Regiocollege en het Horizoncollege (27451, nr. 108).

(Zie vergadering van 19 maart 2009.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf. Wellicht ten overvloede zeg ik nog eens dat het niet de bedoeling is om namen van personen te noemen in de stemverklaring.

De heer Depla (PvdA):

Voorzitter. Het gaat over de motie op stuk nr. 108 van een lid van deze Kamer over de fusie tussen twee roc's in Noord-Holland. De staatssecretaris van Onderwijs heeft meerdere malen zeer duidelijk laten weten buitengewoon kritisch te staan tegenover de fusie van de twee roc's waar deze motie over gaat. Bovendien ligt er sinds gisteren een nieuw en streng toelatingsbeleid voor fusies in het middelbaar beroepsonderwijs. De staatssecretaris hanteert het "nee, tenzij"-principe.

In de motie draagt de SP-fractie de staatssecretaris op een onderzoek te doen naar draagvlak onder docenten voor de fusie van die twee roc's in Noord-Holland: het Regio- en het Horizoncollege. Met deze motie wordt zo afbreuk gedaan aan het "nee, tenzij"-principe en de suggestie gewekt dat deze fusie wel zou mogen. Daarmee schept men verwarring en wordt het duidelijke signaal van de staatssecretaris doorkruist. Daarom moet de motie worden verworpen en stemmen wij ertegen.

In stemming komt de motie-Jasper van Dijk (27451, nr. 107).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de PvdD en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Jasper van Dijk (27451, nr. 108).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven