Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij de behandeling van de begroting van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, te weten :

- de motie-Van der Ham over de walvisjacht (29800 XIV, nr. 49).

(Zie vergadering van 23 november 2004.)

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de ChristenUnie en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen. Daarmee zou de uitslag 75 stemmen voor en 75 stemmen tegen zijn, als wij het doen zoals wij dat bijna altijd doen. Ik geef iedereen de gelegenheid om te protesteren, want wat mij gisteren is overkomen, overkomt mij maar één keer in mijn voorzitterschap.

De heer Van der Ham (D66):

Omdat de heer Wilders en de heer Lazrak niet aanwezig zijn, is de motie volgens mij aangenomen.

De voorzitter:

Nee, je moet wel 76 stemmen hebben om iets aan te nemen. Het 151ste Kamerlid is er nog niet.

Mevrouw Vos (GroenLinks):

Dit is exact dezelfde situatie als afgelopen dinsdag, behalve dat de heren Lazrak en Wilders afwezig zijn, maar dat valt tegen elkaar weg, denk ik.

De heer Rijpstra (VVD):

Kunt u voor de zorgvuldigheid nog even zeggen wie voor hebben gestemd?

De voorzitter:

Voor stemde de SP. Dat is acht leden. GroenLinks was ook voor met acht stemmen. Dat is 16 stemmen bij elkaar. PvdA was ook voor met 42 stemmen. Bij elkaar is dat 58. Met de stemmen van D66 komen we op 64 en met die van de ChristenUnie erbij is het 67. De LPF telt 8 leden, waarmee we bij elkaar op 75 stemmen uitkomen. Om een stemming te winnen in dit huis heb je 76 stemmen nodig. Zo is het en niet anders. Op deze manier heb ik alles van gisteren kunnen goedmaken. Ik constateer dat wij hoofdelijk moeten stemmen.

Ik breng daartoe wederom in stemming de motie-Van der Ham (29800-XIV, nr. 49).

Vóór stemmen de leden: Van der Ham, Hamer, Herben, Hermans, Huizinga-Heringa, Kalsbeek, Kant, Karimi, Koenders, Koser Kaya, Kraneveldt, Kruijsen, Van der Laan, Lambrechts, Leerdam, Nawijn, Noorman-den Uyl, Roefs, Samsom, Slob, Smeets, Smits, Straub, Stuurman, Tichelaar, Timmer, Timmermans, Tjon-A-Ten, Tonkens, Vendrik, Verbeet, Verdaas, Vergeer, Vos, Klaas de Vries, Waalkens, De Wit, Wolfsen, Adelmund, Albayrak, Arib, Van As, Azough, Blom, Boelhouwer, Van Bommel, Bos, Van den Brink, Bussemaker, Crone, Van Dam, Depla, Van Dijken, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Douma, Dubbelboer, Duivesteijn, Duyvendak, Eerdmans, Eijsink, Fierens, Van Gent en Gerkens.

Tegen stemmen de leden: Haverkamp, Hessels, Van Hijum, Hofstra, Ten Hoopen, Jager, Joldersma, Jonker, Koomen, Koopmans, Kortenhorst, De Krom, Van Lith, Mastwijk, Van Miltenburg, Mosterd, De Nerée tot Babberich, Van Oerle-van der Horst, Omtzigt, Oplaat, Örgü, Ormel, De Pater-van der Meer, Rambocus, Rijpstra, Schippers, Schreijer-Pierik, Smilde, Snijder-Hazelhoff, Spies, Van der Staaij, Sterk, Szabó, Veenendaal, Verburg, Verhagen, Visser, Van der Vlies, Bibi de Vries, Jan de Vries, Van Vroonhoven-Kok, Weisglas, Van Winsen, Aasted Madsen-van Stiphout, Aptroot, Atsma, Van Baalen, Balemans, Van Beek, Van Bochove, Brinkel, Bruls, Van de Camp, Cornielje, Çörüz, Dezentjé Hamming, Van Dijk, Van Egerschot, Eski, Ferrier, Van Fessem, Geluk, Griffith en Van Haersma Buma.

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met 65 tegen 64 stemmen is aangenomen.

De vergadering wordt enkele minuten geschorst.

Voorzitter: Ten Hoopen

Naar boven