Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2004-2005 | nr. 23, pagina 1347-1349 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2004-2005 | nr. 23, pagina 1347-1349 |
Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over de Staat van de Europese Unie en de op 4 en 5 november 2004 te Brussel gehouden Europese Top, te weten:
- de motie-Rouvoet c.s. over het bereik van de Europese Unie (29803, nr. 3);
- de motie-Van der Laan c.s. over het stimuleren van lidstaten om doelstellingen te halen (29803, nr. 4);
- de motie-Van der Laan/Herben over een referendum bij toekomstige uitbreidingen (29803, nr. 5);
- de motie-Van der Laan over de deling van Cyprus (29803, nr. 6);
- de motie-Van der Laan/Duyvendak over een volwaardig mensenrechtenagentschap (29803, nr. 7);
- de motie-Van der Laan c.s. over een statuut voor de leden van het Europees Parlement (29803, nr. 8);
- de motie-Herben/Van der Staaij over openstelling van de G-5 voor alle lidstaten (29803, nr. 10);
- de motie-Van Bommel over loslating van de deadline van 2010 van de Lissabon-strategie (29803, nr. 11);
- de motie-Van der Staaij/Herben over mogelijkheden voor terugtreding van Europa ten gunste van de nationale staat (29803, nr. 12);
- de motie-Van Baalen/Timmermans over de aanbevelingen van de Commissie inzake de toetredingsonderhandelingen met Turkije (29803, nr. 13);
- de gewijzigde motie-Herben over voorwaarden bij het starten van toetredingsonderhandelingen met Turkije (29803, nr. 14).
(Zie vergadering van 10 november 2004.)
De voorzitter:
Aangezien de motie-Van der Laan c.s. (29803, nr. 4) is ingetrokken, maakt zij geen onderwerp van de stemmingen meer uit.
Op verzoek van de leden Van der Laan en Herben stel ik voor, de motie-Van der Laan/Herben (29803, nr. 5) van de agenda af te voeren.
Daartoe wordt besloten.
De voorzitter:
De motie-Van der Laan (29803, nr. 6) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
overwegende dat voor de uiteindelijke toetreding van Turkije de problematiek rond Cyprus moet zijn opgelost;
voorts overwegende dat dit betekent dat parallel aan de toetredingsonderhandelingen concrete stappen door Turkije en de andere betrokken partijen moeten worden gezet om de deling van het eiland voor Turkse toetreding op te heffen;
voorts overwegende dat het in dit kader noodzakelijk is dat een stappenplan wordt opgesteld, als onderdeel van een integrale vredesregeling en dat de Europese Unie daarvoor medeverantwoordelijkheid draagt en dat de uitvoering van deze regeling onderdeel moet uitmaken van de toetredingsonderhandelingen;
verzoekt de regering, tijdens haar voorzitterschap van de Europese Unie initiatieven te nemen, die uiteindelijk leiden tot een vredesregeling voor Cyprus onder de voorwaarde dat de internationaal erkende Republiek Cyprus, als lidstaat van de Europese Unie, de formele soevereiniteit over het gehele eiland uitoefent en op basis van de uitgangspunten van het plan van de secretaris-generaal van de VN,
en gaat over tot de orde van de dag.
Deze gewijzigde motie is voorgesteld door de leden Van der Laan en Van Baalen. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.
Zij krijgt nr. 15 (29803).
Op verzoek van de leden Van der Laan en Van Baalen stel ik voor, deze motie van de agenda af te voeren.
Daartoe wordt besloten.
De voorzitter:
De motie-Van der Laan/Duyvendak (29803, nr. 7) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
overwegende dat het waarborgen van de mensenrechten essentieel is voor een vrij en democratisch Europa;
voorts overwegende dat ook binnen de Europese Unie handhaving van mensenrechten een volwaardig punt van aandacht moet zijn;
voorts overwegende dat het Europees waarnemingssysteem voor racisme en vreemdelingenhaat (EUMC) in Wenen wordt uitgebreid tot een volwaardig mensenrechtenagentschap, dat mede toezicht zal houden op de mensenrechten binnen de Europese Unie;
verzoekt de regering, zich in te spannen voor de ontwikkeling van een effectief mechanisme, zodat het agentschap beter functioneert en ook een echte bijdrage kan leveren aan het bevorderen van mensenrechten binnen de Europese Unie en na te gaan op welke wijze een aparte eurocommissaris voor mensenrechten deze taak verder kan versterken,
en gaat over tot de orde van de dag.
Deze gewijzigde motie is voorgesteld door de leden Van der Laan en Duyvendak. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.
Zij krijgt nr. 16 (29803).
Deze gewijzigde motie is reeds rondgedeeld. Ik constateer dat er geen bezwaar tegen is om er direct over te stemmen.
In stemming komt de motie-Rouvoet c.s. (29803, nr. 3).
De voorzitter:
Ik constateer de motie met algemene stemmen is aangenomen.
In stemming komt de gewijzigde motie-Van der Laan/Duyvendak (29803, nr. 16).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Wilders, de Groep Lazrak, D66 en de VVD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.
In stemming komt de motie-Van der Laan c.s. (29803, nr. 8).
De voorzitter:
Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.
In stemming komt de gewijzigde motie-Herben (29803, nr. 14).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de ChristenUnie, de SGP, de LPF en de Groep Wilders voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Herben/Van der Staaij (29803, nr. 10).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van het CDA tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.
In stemming komt de motie-Van Bommel (29803, nr. 11).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Van der Staaij/Herben (29803, nr. 12).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van GroenLinks tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.
Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.
Mevrouw Van der Laan (D66):
Voorzitter. De D66-fractie zal tegen de motie van de leden Van Baalen en Timmermans stemmen. Dit wil ik graag toelichten omdat er op zich weinig nieuws in die motie staat. Zo staat er dat de onderhandelingen onmiddellijk moeten worden opgeschort als afspraken over de mensenrechten niet worden nageleefd; dat is allemaal logisch. De angel zit in de opmerkingen over het vrij verkeer van personen. Natuurlijk is dat geen automatisme, zoals in de motie staat. Door daar nu op te hameren en zo veel aandacht op te vestigen wordt echter een heel duidelijk signaal afgegeven. Het signaal dat wij Turkije en soort B-lidmaatschap willen gaan aanbieden. Dat is strijdig met het beginsel dat alle lidstaten gelijkwaardig zijn. Dat signaal willen wij niet sturen, en daarom zullen wij tegen deze motie stemmen.
In stemming komt de motie-Van Baalen/Timmermans (29803, nr. 13).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak en de VVD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20042005-1347-1349.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.