Aan de orde is de voortzetting van de behandeling van:

het wetsvoorstel Wijziging van de Tijdelijke wet noodcapaciteit drugskoeriers (28627).

(Zie vergadering van 18 december 2002.)

De algemene beraadslaging wordt hervat.

Minister Donner:

Voorzitter. Gisteren heb ik het amendement van de heer Wolfsen kort toegelicht. Nadien is het gewijzigd. Ik heb daar een brief over aan de Kamer gestuurd. Ik constateer dat de technische bezwaren met de wijziging zijn ondervangen. De inhoudelijke bezwaren zijn echter precies dezelfde gebleven. Als de Kamer dit amendement aanneemt, kan iedereen die na 1 maart 2003 wordt veroordeeld voor de invoer van cocaïne zijn straf in het gewone gevangeniswezen uitzitten. De capaciteitsproblematiek zal daardoor aanzienlijk worden verzwaard. Als het de bedoeling is dat wij drugskoeriers voortaan alleen 16 dagen in voorlopige hechtenis nemen en verder laten gaan, kunnen wij net zo goed in de krant zetten dat je via Schiphol vrij cocaïne kunt invoeren. Daar komt dit amendement op neer.

De heer Wolfsen (PvdA):

Dat is een typische juridische debating truc: redeneren tot in het oneindige om het tegendeel aan te tonen. De bedoeling is vrij simpel. De koeriers komen Nederland binnen. De drugs worden afgepakt. Zij kunnen veertien dagen worden vastgehouden en dan moeten zij achter in de rij aansluiten voor berechting. Als zij worden veroordeeld, zijn wij een jaar, anderhalf jaar verder. Tegen die tijd is de tijdelijke wet allang opgeheven, want die wordt hooguit voor twee jaar verlengd.

De tijdelijke noodwet kan dus blijven bestaan. Het beleid kan worden gehandhaafd. De mensen kunnen te zijner tijd gewoon worden opgesloten. Wat wij willen afdwingen en wat wij willen voorkomen, is dat deze koeriers, doordat zij in voorlopige hechtenis worden genomen, voorrang krijgen bij de berechting. Wij vinden dat fundamenteel onjuist.

Minister Donner:

Dat wordt nu niet met dit amendement bereikt. De mensen die binnenkomen, krijgen een dagvaarding en moeten veroordeeld worden. Het huidige beleid houdt in dat de personen na de voorlopige hechtenis naar huis kunnen totdat er gestraft wordt. Als zij gestraft worden, komen zij in de noodcapaciteit. Het effect van dit beleid is echter dat zij in de reguliere gevangenissen terecht komen. In de noodvoorzieningen kan ik twee tot acht personen op een cel hebben, maar in de reguliere gevangenissen vooralsnog één persoon. Op deze manier wordt het probleem in wezen verzesvoudigd na 1 maart 2003. Ik blijf bij mijn stelling – en dit is geen debating truc – dat wij dan ten aanzien van de cocaïne-invoer de wet niet meer handhaven.

De heer Wolfsen (PvdA):

Er is momenteel sprake van grote verdringingseffecten. De mensen die nu veroordeeld zijn en in de noodcapaciteit zitten, kunnen daar juist blijven. Dat is dus een verbetering. Wat de minister zegt, klopt echt niet.

De algemene beraadslaging wordt gesloten.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Teeven (Leefbaar Nederland):

Voorzitter. Ondanks de reactie van de minister op het amendement-Wolfsen, zal mijn fractie dit amendement steunen. Enige maanden geleden heeft de regering toegezegd dat er bodyscans zouden worden geplaatst op Curaçao, met name om de instroom van koeriers versneld tegen te gaan. Op basis van ambtsberichten uit de Antillen heeft mijn fractie moeten constateren dat dat niet is gebeurd. Met de heer Wolfsen ben ik van mening dat er sprake is van verdringingseffecten in het arrondissement Haarlem. Dat is een zeer schadelijke situatie en daarom zullen wij dit amendement steunen.

De aanhef van artikel I en onderdeel A worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

De heer Van Haersma Buma verlangt hoofdelijke stemming over het gewijzigde amendement-Wolfsen op stuk nr. 11 tot invoeging van een nieuw onderdeel Aa.

Voor stemmen de leden: Van Geen, Gerkens, Giskes, Th.C. de Graaf, T. de Graaf, Halsema, Van der Ham, Van Heemst, Van Heteren, Jense, Kalsbeek, Kant, Karimi, Koenders, Lambrechts, Lazrak, Marijnissen, Netelenbos, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Van Oven, Rosenmöller, De Ruiter, Stuger, Teeven, Tichelaar, Tonkens, Van Velzen, Vendrik, Verbeet, Vergeer-Mudde, Vos, K.G. de Vries, De Wit, Wolfsen, Adelmund, Albayrak, Arib, Azough, Bakker, Bos, Bussemaker, Crone, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Duivesteijn en Duyvendak.

Tegen stemmen de leden: Eerdmans, Eski, Eurlings, Ferrier, Geluk, De Grave, Groenink, De Haan, Van Haersma Buma, Haverkamp, Herben, Hessels, Hofstra, Hoogendijk, Ten Hoopen, Jager, Joldersma, Jorritsma-Lebbink, Jukema, Klein Molekamp, Koopmans, Kortenhorst, Van Lith, Van Loon-Koomen, Luchtenveld, Mastwijk, Meijer, Mosterd, De Nerée tot Babberich, Van Oerle-van der Horst, Oplaat, Ormel, Palm, De Pater-van der Meer, Rambocus, Rietkerk, Rijpstra, Rouvoet, Schonewille, Schreijer-Pierik, Slob, Smilde, Smulders, Spies, Van der Staaij, Sterk, Terpstra, Varela, Verbugt, Verburg, Verhagen, Vietsch, B.M. de Vries, Jan de Vries, Van Vroonhoven-Kok, Weisglas, Wilders, Van Winsen, Zalm, Zvonar, Van Aartsen, Aasted-Madsen-van Stiphout, Alblas, Algra, Van As, Atsma, Van Beek, Blaauw, Van Blerck-Woerdman, Blok, Van Bochove, Bonke, Van den Brink, Bruls, Van de Camp, Cornielje, Çörüz, Van Dijk, Van Dijke en Van den Doel.

De voorzitter:

Ik constateer dat het gewijzigde amendement met 80 tegen 48 stemmen is verworpen.

In stemming komt het amendement-Van Gent (stuk nr. 7) tot invoeging van een nieuw onderdeel Aa.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik meld nog voor alle stemmingen dat de Groep De Jong en de Groep Wijnschenk afwezig zijn.

De onderdelen B t/m I worden zonder stemming aangenomen.

Artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel II en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de VVD, Leefbaar Nederland, het CDA, de Groep De Jong, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Het zal duidelijk zijn dat de Groep De Jong inmiddels aanwezig is!

Naar boven