Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij het debat over de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, te weten:

- de motie-Atsma c.s. over een media-expertisecentrum (28600 VIII, nr. 86).

(Zie vergadering van 17 december 2002.)

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, Leefbaar Nederland, het CDA, de ChristenUnie, de SGP, de LPF, de Groep De Jong... Het spijt mij, maar de leden van de fractie van de LPF stemmen onaangekondigd zodanig verdeeld, waartoe zij uiteraard het volste recht hebben, dat wij over deze motie hoofdelijk zullen stemmen.

Voor stemmen de leden: Bruls, Van de Camp, Çörüz, Van Dijk, Van Dijke, Eerdmans, Eski, Eurlings, Ferrier, Gerkens, De Haan, Van Haersma Buma, Haverkamp, Herben, Hessels, Ten Hoopen, Jager, Jense, Joldersma, Kant, Koopmans, Kortenhorst, Lazrak, Van Lith, Van Loon-Koomen, Marijnissen, Mastwijk, Meijer, Mosterd, De Nerée tot Babberich, Van Oerle-van der Horst, Ormel, De Pater-van der Meer, Rambocus, Rietkerk, Rouvoet, De Ruiter, Schonewille, Schreijer-Pierik, Slob, Smilde, Spies, Van der Staaij, Sterk, Stuger, Teeven, Van Velzen, Verburg, Vergeer-Mudde, Verhagen, Vietsch, Jan de Vries, Van Vroonhoven-Kok, Van Winsen, De Wit, Aasted-Madsen-van Stiphout, Alblas, Algra, Van As, Atsma en Van Bochove.

Tegen stemmen de leden: Bonke, Bos, Van den Brink, Bussemaker, Cornielje, Crone, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Van den Doel, Duivesteijn, Duyvendak, Eberhard, Van Geen, Geluk, Giskes, T. de Graaf, Th.C. de Graaf, De Grave, Groenink, Halsema, Van der Ham, Van Heemst, Van Heteren, Hofstra, Hoogendijk, Jorritsma-Lebbink, Jukema, Kalsbeek, Karimi, Klein Molekamp, Koenders, Lambrechts, Luchtenveld, Netelenbos, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oplaat, Van Oven, Palm, Rijpstra, Rosenmöller, Smulders, Terpstra, Tichelaar, Tonkens, Varela, Vendrik, Verbeet, Verbugt, Vos, B.M. de Vries, K.G. de Vries, Weisglas, Wilders, Wolfsen, Zalm, Zvonar, Van Aartsen, Adelmund, Albayrak, Arib, Azough, Bakker, Van Beek, Blaauw, Van Blerck-Woerdman en Blok.

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met 68 tegen 61 stemmen is verworpen.

Geachte medeleden. Onze volgende vergadering zal, naar ik aanneem, de vergadering van woensdag 29 januari aanstaande zijn, tevens de laatste vergadering van de Kamer in de huidige samenstelling. De vergadering van 29 januari is de gelegenheid om terug te kijken op onze gemeenschappelijke ervaringen sinds 15 mei.

Vanavond zullen velen van u eerder vooruit dan achteruit willen kijken en wellicht zullen velen zelfs met enigszins gemengde gevoelens terugkijken op de afgelopen maanden. Ik vermeld één groep leden in ons midden die zichzelf daarmee zeker onrecht zou doen. Dat zijn de woordvoerders in de debatten over de belastingonderwerpen. Zij hebben niet alleen hard gewerkt – dat hebben de andere leden ook – maar zij hebben dat gedaan met de bereidheid, zich te laten overtuigen, een essentiële eigenschap bij parlementaire besluitvorming. Zij hebben de Staat voorzien van financiële middelen, maar ook het parlement van gezag. Daarvoor wil ik hen bedanken.

Nadat ik alle andere leden heb gerustgesteld ingeval zij denken dat zij in mijn ogen geen kort reces hebben verdiend, wil ik twee andere groepen mensen noemen waarvan het lot met het onze is verbonden. In de eerste plaats onze medewerkers, fractie- en persoonlijke medewerkers uiteraard inbegrepen. Deze medewerkers hebben inmiddels een langere gemiddelde parlementaire ervaring dan wijzelf. Ik bedank hen allen voor de wijze waarop zij onder de bijzondere omstandigheden van dit jaar hun stand hoog hebben gehouden, en daarmee ook de onze.

(Applaus)

De voorzitter:

De andere groep waarvan het lot met het onze is verbonden, is die van de media. Nu zitten zij waarschijnlijk niet te wachten op lof en zelfs niet op onze dank. Ook onze al dan niet terechte kritiek wordt in die kring maar matig gewaardeerd. Vaststaat dat zij een belangrijke rol vervullen in ons democratisch bestel.

Geachte medeleden. De ervaring leert dat enige afstand nodig is om over historische gebeurtenissen te oordelen. Toch vermoed ik dat velen de in feite nu afgelopen parlementaire periode, hoewel zeer kort, hebben ervaren als een tijdperk dat veel langer heeft geduurd dan slechts zeven maanden, omdat er in en rondom de politiek zo ongelofelijk veel is gebeurd. Ikzelf heb dat gevoel in ieder geval wel.

U gaat nu over van het kerstregime in onze debatten op de kerstsfeer. Dat is de sfeer waarin wij ons met familieleden, vrienden en anderen zonder spreektijdbeperking bezinnen op datgene wat ons dierbaar is. Daarna gaan velen van ons al snel op verkiezingscampagne. Ik wens u allen en onze medewerkers, de parlementaire pers en alle bewindslieden toe dat zij in de kerstsfeer inderdaad bezinning en ontspanning zullen vinden, alvorens zich in die verkiezingscampagne te gaan storten. Tot 29 januari!

(Applaus)

Sluiting 21.35 uur

Naar boven