Aan de orde is de eindstemming in verband met het wetsvoorstel Regels ter bescherming van in het wild levende planten- en diersoorten (Flora- en faunawet) (23147).

(Zie vergadering van 21 oktober 1997.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Poppe (SP):

Voorzitter! De SP-fractie is het debat over de Flora- en faunawet ingegaan met de inzet om een einde te maken aan de plezierjacht. Dat is niet gelukt. De Kamer heeft via amendering, dus via tekstwijziging, de wet aanzienlijk verbeterd. Ook de SP-fractie heeft daaraan bijgedragen. Wij zijn er nog lang niet, maar desondanks zal de SP-fractie de Flora- en faunawet steunen.

Mevrouw Vos (GroenLinks):

Voorzitter! De fractie van GroenLinks blijft grote problemen houden met de Flora- en faunawet. Wij waren niet de enigen, gezien het grote aantal amendementen dat door de Kamer is ingediend. De plezierjacht had de wereld uit geholpen kunnen worden, wanneer alle fracties die daarover beloften hadden gedaan, deze waren nagekomen. Dat is helaas niet gebeurd. Wat voor ons daarnaast een bijzonder probleem is, is het feit dat via een zeer ruim ontheffingenstelsel veel dieren vogelvrij zullen blijven en dat het voor een aantal dieren zelfs de vraag is of zij er met deze wet niet op achteruitgaan. Ook een aantal afschuwelijke jachtmethoden, zoals de drijfjacht op zwijnen en het gebruik van lokeenden, blijven mogelijk. GroenLinks vindt dan ook dat deze wet onder de maat is. Wij zullen tegen het wetsvoorstel stemmen.

De voorzitter:

Ik stel voor, de wijzigingen die door de regering zijn voorgesteld op stuk nr. 126, aan te brengen.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van GroenLinks tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Naar boven