Aan de orde zijn de stemmingen over elf moties, ingediend in het nota-overleg over onder meer de aanstellingswijze van burgemeesters, te weten:

- de motie-De Cloe c.s. over het recht van aanbeveling voor de gemeenteraad (21427, nr. 131);

- de motie-De Cloe c.s. over een toegesneden wachtgeldregeling voor burgemeesters (21427, nr. 132);

- de motie-Rehwinkel/Te Veldhuis over de mogelijkheid van tussentijdse verkiezing (21427, nr. 133);

- de motie-Te Veldhuis/Van der Heijden over bepalingen in de Grondwet (21427, nr. 134);

- de motie-Te Veldhuis over homogene systemen (21427, nr. 135);

- de motie-Te Veldhuis c.s. over een fundamentele discussie over het functioneren van gemeenteraden en provinciale staten in het algemeen (21427, nr. 136);

- de motie-Scheltema-de Nie c.s. over het tijdig beschikbaar zijn van profielschetsen (21427, nr. 137);

- de motie-Scheltema-de Nie/Oedayraj Singh Varma over het tijdig op de hoogte stellen van de vertrouwenscommissie (21427, nr. 138);

- de motie-Scheltema-de Nie/De Cloe over rechtstreekse verkiezing van de burgemeester door de gemeenteraad (21427, nr. 139);

- de motie-Stellingwerf/Van den Berg over niet-homogene colleges (21427, nr. 140);

- de motie-Stellingwerf over recht van advies voor de commissaris van de koningin (21427, nr. 141).

(Zie nota-overleg van 1 april 1996.)

In stemming komt de motie-De Cloe c.s. (21427, nr. 131).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, GroenLinks, SP, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor de motie hebben gestemd.

Ik moet vaststellen dat er een hoofdelijke stemming nodig is. Niet alle leden zijn aanwezig; dat kunnen wij reeds vaststellen. Bij de eerdere hoofdelijke stemming is gebleken dat in ieder geval één lid niet aanwezig is, die ik ook thans niet zie. Ik stel daarom voor om zo snel mogelijk, bijvoorbeeld bij de stemmingen die eventueel op donderdag zullen plaatsvinden, ook over de motie op stuk nr. 131 te stemmen. Kan de Kamer daarmee instemmen?

Ik hoor leden om hoofdelijke stemming vragen. De Kamer krijgt kennelijk de smaak te pakken. Ik had nog geen eindconclusie getrokken, dus het lijkt mij verstandig dat wij nu hoofdelijk stemmen.

Vóór stemmen de leden: Boogaard, Van den Bos, Van Boxtel, M.M. van der Burg, De Cloe, Crone, Dijksma, Dijksman, Dittrich, Duivesteijn, Fermina, Van Gelder, Van Gijzel, Giskes, De Graaf, Van Heemst, Hendriks, Hoekema, Houda, Jeekel, Jorritsma-van Oosten, Kalsbeek-Jasperse, De Koning, Lambrechts, Leerkes, Liemburg, Lilipaly, Marijnissen, Middel, Van Nieuwenhoven, Nijpels-Hezemans, Noorman-den Uyl, Oedayraj Singh Varma, Oudkerk, Van Oven, Van der Ploeg, Poppe, Rabbae, Rehwinkel, Van 't Riet, Roethof, Rosenmöller, Scheltema-de Nie, Schimmel, Sipkes, Sterk, Van Traa, Valk, Ter Veer, Verkerk, Versnel-Schmitz, Verspaget, Vliegenthart, Van Vliet, H. Vos, M.B. Vos, Vreeman, Wallage, Van Walsem, Van Wingerden, Witteveen-Hevinga, Wolffensperger, Woltjer, Ybema, Van Zijl, Zijlstra, Van Zuijlen, Adelmund, Aiking-van Wageningen, Apostolou, Augusteijn-Esser en Bakker.

Tegen stemmen de leden: Van Blerck-Woerdman, Bolkestein, Bremmer, Bukman, V.A.M. van der Burg, Van de Camp, Cherribi, Cornielje, Dankers, Deetman, Van Dijke, Doelman-Pel, Van Erp, Esselink, Essers, Gabor, Van Heemskerck Pillis-Duvekot, Heerma, Hessing, Hillen, Hofstra, Van Hoof, Hoogervorst, De Hoop Scheffer, Ten Hoopen, Janmaat, De Jong, H.G.J. Kamp, Keur, Klein Molekamp, Koekkoek, Korthals, Lansink, Leers, Van der Linden, Mateman, Van Middelkoop, Mulder-van Dam, Passtoors, Reitsma, Remkes, Van Rey, Rijpstra, Van Rooy, Rouvoet, Schutte, Schuurman, Smits, Soutendijk-van Appeldoorn, Van der Stoel, Terpstra, Te Veldhuis, Verbugt, Verhagen, Van der Vlies, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, B.M. de Vries, J.M. de Vries, Weisglas, Wolters, Zonneveld, Van Ardenne-van der Hoeven, Assen, Beinema, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Blaauw en Blauw.

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met 72 tegen 69 stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-De Cloe c.s. (21427, nr. 132).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de CD en de SP tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Rehwinkel/Te Veldhuis (21427, nr. 133).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de CD, de RPF en de SGP tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Te Veldhuis/Van der Heijden (21427, nr. 134).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, het CDA, de RPF, de SGP, het GPV en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Te Veldhuis (21427, nr. 135).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, het CDA, het AOV, de CD, de RPF, de SGP, het GPV, de SP en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Te Veldhuis c.s. (21427, nr. 136).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP en het GPV tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Scheltema-de Nie c.s. (21427, nr. 137).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de CD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Scheltema-de Nie/Oedayraj Singh Varma (21427, nr. 138).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van D66, GroenLinks, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Scheltema-de Nie/De Cloe (21427, nr. 139).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de PvdA, GroenLinks, de SP, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Stellingwerf/Van den Berg (21427, nr. 140).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de RPF, de SGP, het GPV, de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD, de SP en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Stellingwerf (21427, nr. 141).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de RPF, de SGP en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven