Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Wet voorkeursrecht gemeenten (24235), en over:

- de motie-Esselink over de problematiek van dubbele belasting (24235, nr. 21).

(Zie vergadering van 13 februari 1996.)

Artikel I, onderdeel A, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Verbugt (stuk nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de SGP, het AOV, de CD en het lid Hendriks voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Verbugt (stuk nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de SGP, het AOV, de CD en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

De aanhef en punt 1 van onderdeel B worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Esselink (stuk nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de SGP, de CD en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

De punten 2 en 3 worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel B wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Esselink (stuk nr. 22) tot invoeging van een onderdeel Ba.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het AOV, de CD, D66, de RPF, het GPV, de SGP, de PvdA en het lid Hendriks voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

De onderdelen C t/m E en de aanhef van onderdeel F worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Verbugt (stuk nr. 19, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de SGP, het AOV, de CD en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 19 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

De leden 1 t/m 3 van artikel 8 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Stellingwerf (stuk nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de RPF, het GPV, GroenLinks, de SP, de groep-Nijpels, de CD en het lid Hendriks voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Lid 4 wordt zonder stemming aangenomen.

Lid 5 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 8 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 8a wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel F wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen G t/m H worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Verbugt (stuk nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de SGP, het AOV en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

De onderdelen I t/m L worden zonder stemming aangenomen.

Artikel I, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Esselink (stuk nr. 22), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen II en III worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Stellingwerf (stuk nr. 14) tot invoeging van een artikel IIIA.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de RPF, de SGP, het GPV, D66, GroenLinks, de SP, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de CD en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

De artikelen IV en V en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Alvorens het wetsvoorstel in stemming te brengen, geef ik gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Verbugt (VVD):

Mijnheer de voorzitter! De VVD-fractie huldigt de opvatting dat inbreuk van overheidswege op particulier eigendom alleen toelaatbaar is indien een groot maatschappelijk belang dit rechtvaardigt. Wij vinden ook dat de wetgever er zorg voor dient te dragen dat deze inbreuk niet groter kan zijn dan strikt noodzakelijk in het algemeen belang. De VVD-fractie is daarom van mening dat het voorkeursrecht alleen beschikbaar dient te zijn voor die gemeenten die zonder dit instrument de regiefunctie mogelijk zouden kunnen verliezen. Dat zouden de gemeenten kunnen zijn die een grote bouwopgave hebben gekregen op basis van het nationale verstedelijkingsbeleid.

Met het aannemen van het amendement op stuk nr. 22 is aan deze voorwaarde niet voldaan. Dit amendement stelt het voorkeursrecht beschikbaar voor gemeenten met een uitbreidingstaakstelling. De definitie daarvan bleek tijdens het debat niet te geven te zijn. Maar ook gemeenten waaraan een zodanige capaciteit niet is toegedacht, kunnen het voorkeursrecht via de provincie verkrijgen. Het toepassingsbereik wordt daarmee dan in principe toch àlle gemeenten, want provincies hoeven hun besluit niet te motiveren.

Wij vinden het bovendien een slecht amendement, omdat de wettekst en toelichting niet met elkaar overeenkomen. Het rammelt.

De voorzitter:

Wilt u meedelen waarom u voor of tegen bent. U bent met een termijn bezig. U moet gewoon zeggen waarom u voor of tegen bent in niet-polariserende bewoordingen.

Mevrouw Verbugt (VVD):

Voorzitter! Daar was ik mee bezig.

De voorzitter:

Dan kan een amendement niet slecht zijn. Je bent voor of tegen.

Mevrouw Verbugt (VVD):

Voorzitter! De balans opmakend is de VVD tot de conclusie gekomen dat het wetsvoorstel niet onze instemming kan wegdragen. Wij zullen tegen het wetsvoorstel stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, de SP, D66, de RPF, het GPV, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en het lid Hendriks voor het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt de motie-Esselink (24235, nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, D66, de RPF, de SGP, het GPV, de VVD, GroenLinks, de SP, de groep-Nijpels, het AOV, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven