Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Eerste Kamer der Staten-Generaal | 2013-2014 | nr. 14, item 9 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Eerste Kamer der Staten-Generaal | 2013-2014 | nr. 14, item 9 |
Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2014 (33750-VII),
te weten:
- de motie-Van Bijsterveld c.s. over het opschorten van het (wetgevings)proces inzake de vorming van een Noordvleugelprovincie (33750-VII, letter C).
(Zie vergadering van 10 december 2013.)
De voorzitter:
Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.
De heer Engels (D66):
Mevrouw de voorzitter. Ook de fractie van D66 verwacht een goede onderbouwing van het aangekondigde wetsvoorstel over de Noordvleugel. Wij gaan ervan uit dat daarbij wordt voortgebouwd op de visienota Bestuur in samenhang en de recent ontvangen nadere analyse. Mijn fractie zal op basis van het wetsvoorstel graag het debat voeren met de regering en met de andere fracties in deze Kamer. In die zin achten wij de motie politiek en inhoudelijk voorbarig, met name nu de memorie van toelichting nog niet is gepubliceerd. Dat riekt naar ons idee naar opportunisme.
Daarnaast vindt mijn fractie, hoewel in het algemeen zeer geporteerd voor staatsrechtelijke vernieuwing, het signaal dat van deze motie uitgaat staatsrechtelijk onzuiver, namelijk een signaal van de Eerste Kamer richting de regering en de Tweede Kamer om in strijd met de staatsrechtelijke volgtijdelijkheid in het wetgevingsproces een voortijdige blokkade op te werpen tegen een wetsvoorstel dat nog in voorbereiding is.
Tot slot vindt mijn fractie het niet erg hoffelijk om fracties die de motie niet hebben ondertekend en ook niet aan het begrotingsdebat hebben deelgenomen de kans te ontnemen om nog met elkaar over dit in aanbouw zijnde wetsvoorstel in debat te treden.
Daarom zal mijn fractie tegen de motie stemmen, maar dat had u wel door.
Mevrouw Vos (GroenLinks):
Voorzitter. De fractie van GroenLinks heeft de motie mede ondertekend die oproept tot opschorting van het wetsvoorstel tot fusie van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland, totdat er een deugdelijke inhoudelijke ondersteuning van het wetsvoorstel ligt. Dat betekent vanzelfsprekend niet dat de minister alle voorbereidingen met betrekking tot het wetsvoorstel uit zijn handen moet laten vallen. Een dergelijke opdracht vanuit deze Kamer zou ook staatsrechtelijk niet juist zijn. Het betekent wel dat wij de minister oproepen om niet de tijdsklem bepalend te laten zijn, maar de inhoudelijke onderbouwing. Dat is waar deze motie om vraagt: dien het wetsvoorstel niet eerder in dan dat er een goede inhoudelijke argumentatie is, die zowel ziet op deze fusie als op het eindbeeld voor de overige provincies, en dat er voldoende draagvlak is.
De voorzitter:
Mevrouw Vos, u hebt een stemverklaring afgelegd. Maar het is niet gebruikelijk dat iemand die een motie heeft ondertekend nog een verklaring aflegt. Het is nu gebeurd, maar ik meld het maar even.
Mevrouw Vos (GroenLinks):
Dat wist ik niet. Ik leer hier elke dag.
De heer Nagel (50PLUS):
Voorzitter. De partij 50PLUS is principieel voor afschaffing van de bestuurlijke provinciale laag. Wij vinden het samenvoegen van provincies daartoe een eerste goede stap. Wij hebben de minister in de Tweede Kamer hier daarom gesteund, maar ook wij hebben toen gezegd: het moet goed onderbouwd worden, er moet draagvlak zijn en bovendien moet de problematiek rond de verkiezingsdata, met gevolgen voor de samenstelling van de Eerste Kamer, op een redelijke wijze worden opgelost. Dat is naar ons gevoel op dit moment niet het geval. De motie spreekt niet van stopzetten, maar van opschorten. Derhalve zullen wij voor de motie stemmen.
Mevrouw Huijbregts-Schiedon (VVD):
Voorzitter. De VVD-fractie heeft vorige week niet deelgenomen aan het debat over de begrotingsstaten van het ministerie van BZK, omdat ze daarvoor geen aanleiding zag. Ook vond mijn fractie de brief van minister Plasterk van 14 november voldoende basis bieden om op een later tijdstip concrete wetsvoorstellen aangaande de inrichting van ons binnenlands bestuur inhoudelijk te beoordelen. De motie-Van Bijsterveld c.s. preludeert daarop en grijpt in op de voorbereidingen van het wetgevingsproces. Dat behoort volgens de VVD niet tot de rol van deze Kamer. De VVD zal die motie dan ook niet steunen.
De heer Koole (PvdA):
Voorzitter. De leden van de PvdA-fractie zullen tegen de motie-Van Bijsterveld c.s. stemmen. Hoewel veel vragen die de fractie tijdens het debat over de Nota bestuur in samenhang van juli dit jaar heeft gesteld nog steeds een adequaat antwoord behoeven, ziet de PvdA niet in waarom het debat daarover niet zou kunnen worden voortgezet op het moment dat een concreet wetsvoorstel deze Kamer bereikt. Om die reden zal de PvdA-fractie tegen de motie stemmen.
De heer Van Dijk (PVV):
Voorzitter. Het dictum van deze motie gaat wat de PVV betreft niet ver genoeg. Wat mijn fractie betreft, mag het voornemen om te komen tot een Noordvleugelprovincie niet de ijskast, maar de kliko in. Ieder voorstel om wat dan ook her in te delen of te fuseren dient te worden gedragen door de bevolking, middels een referendum. Zo niet, dan zal de PVV er niet mee instemmen.
Deze motie is in ieder geval een stap in de goede richting. Derhalve zullen wij haar steunen.
In stemming komt de motie-Van Bijsterveld c.s. (33750-VII, letter C).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de PVV, het CDA, de ChristenUnie, de SGP, GroenLinks, de SP, de Partij voor de Dieren, de OSF en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66 en de VVD ertegen, zodat ze is aangenomen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-ek-20132014-14-9.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.