10 Stemmingen moties Mijnbouw/Groningen

Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het tweeminutendebat Mijnbouw/Groningen,

te weten:

  • -de motie-Van Haga over een onderzoek naar Nederlandse energiesoevereiniteit (33529, nr. 1123);

  • -de motie-Van Haga over op een veilige manier doorgaan met produceren uit het Groninger gasveld (33529, nr. 1124);

  • -de motie-Van Haga over een tijdpad voor de uitrol van geothermie (33529, nr. 1125);

  • -de motie-Beckerman over een rechtvaardige regeling voor immateriële schade (33529, nr. 1126);

  • -de motie-Beckerman over de inzet van de landsadvocaat tegen gedupeerden opschorten (33529, nr. 1127);

  • -de motie-Kops over de aanbevelingen van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen overnemen en onmiddellijk implementeren (33529, nr. 1128);

  • -de motie-Kröger/Nijboer over het uitsluiten van afvalwaterinjectie in Drenthe (33529, nr. 1129);

  • -de motie-Kröger/Nijboer over extra randvoorwaarden voor borging van een goed lokaal milieu bij het besluit over de nieuwe eigenaren van de kleinere olie- en gasvelden (33529, nr. 1130);

  • -de motie-Nijboer/Kröger over geen enkele vergunning verstrekken voor gaswinning onder de Wadden (33529, nr. 1131);

  • -de motie-Van Wijngaarden over het gebruik door de NAM van elektrische boilers bij oliewinning (33529, nr. 1133).

(Zie vergadering van 22 maart 2023.)

De voorzitter:

Op verzoek van mevrouw Kröger stel ik voor haar moties (33529, nrs. 1129 en 1130) aan te houden.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

De heer Kops verzoekt om een hoofdelijke stemming over zijn motie op stuk nr. 1128.

Voordat we gaan stemmen, zijn er een aantal stemverklaringen, allereerst mevrouw Beckerman, dan de heer Nijboer, de heer Omtzigt en de heer Baudet.

Mevrouw Beckerman (SP):

Dank u wel. De conclusies van de parlementaire enquête Gaswinning zijn terecht snoeihard. De belangen van de Staat, Shell en Exxon en hun winst gingen boven onze veiligheid en onze toekomst, nog steeds. De minister-president was twaalf jaar lang verantwoordelijk en heeft niet het verschil gemaakt voor Groningen, nog steeds niet.

Wij zien argumenten om voor de motie-Kops te stemmen. Een maand na het uitkomen van het rapport is er nog geen begin van een antwoord van het kabinet. De minister-president was eerst te moe om te reageren, bood zijn excuses aan dat hij verkeerd had gereageerd, maar komt nog steeds niet met een inhoudelijke reactie, en dat doet pijn. Maar het dictum van de motie vraagt om alle aanbevelingen direct over te nemen. Daarin zit het probleem voor mijn partij. Waar de conclusies van de enquête hard zijn, zijn de aanbevelingen voor de SP niet verregaand genoeg. Je kunt niet enerzijds concluderen dat er sprake is van ongekend systeemfalen en anderzijds het systeem intact laten. Er is veel meer nodig. Wij stemmen tegen de motie. Wat ons betreft komt het kabinet snel met een reactie en hebben we snel een inhoudelijk debat.

Dank u.

De voorzitter:

Dank u wel. Dan de heer Nijboer, PvdA.

De heer Nijboer (PvdA):

Dank u wel, voorzitter. Ik doe de stemverklaring over de motie op stuk nr. 1128, van het lid Kops, over de conclusies van de parlementaire enquêtecommissie. Een uur geleden kwam het Groninger Gasberaad met aanbevelingen naar aanleiding van de enquêtecommissie. Dat zei: gun ons tijd voor erkenning en dwing ons niet tot snelle conclusies. Voor Groningers duurt het allemaal veel te lang. Maar in een debatje over Groningen, waar er meer dan 100 van zijn geweest, een motie van de PVV in hoofdelijke stemming brengen, doet in ieder geval geen recht aan de Groningers en de consequenties die het voor Groningers heeft. Om die reden, en niet om inhoudelijke redenen, stemmen de PvdA-fractie, de fractie van GroenLinks en de fractie van Volt …

De voorzitter:

Gaat u verder.

De heer Nijboer (PvdA):

"Ze" zitten te loeien. Ook de fractie van de Partij voor de Dieren, de fractie van de VVD, D66 en de ChristenUnie stemmen om die reden niet voor die motie. Ik doe een heel serieuze stemverklaring en de PVV zit erdoorheen te brullen. Zelfs de heer Wilders mengt zich erin.

De voorzitter:

Neeneenee, we gaan daar niet op reageren.

De heer Nijboer (PvdA):

Maar het doet geen recht aan de Groningers om op zo'n manier met de enquête om te gaan. Daarom stemmen we tegen.

De voorzitter:

Dank u wel. Dan de heer Omtzigt. O, het was ook namens het CDA, hoor ik.

De heer Omtzigt (Lid Omtzigt):

Voorzitter. Ik heb een stemverklaring over dezelfde motie, mede namens JA21. De voorliggende motie van de heer Kops vraagt om de aanbevelingen van het enquêterapport over te nemen en uit te voeren. We hebben sympathie voor het grote werk van de collega's van de enquêtecommissie, die de enquête uitgevoerd hebben. We willen graag in debat over de aanbevelingen die daaruit volgen, maar dat doen we pas nadat we met de commissie in debat zijn geweest en nadat we van het kabinet een reactie ontvangen hebben op deze aanbevelingen en in debat gegaan zijn. Pas dan kun je erover stemmen.

Ik merk wel op richting het kabinet dat er bij de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag binnen een maand een kabinetsreactie lag. Die maand is voor Groningen nu verstreken. Ze zitten dus wel in de extra tijd om die kabinetsreactie te schrijven.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Omtzigt.

De heer Omtzigt (Lid Omtzigt):

De tegenstem moet niet uitgelegd worden als een stem tegen de aanbevelingen zelf.

De voorzitter:

Helder. Dan de heer Baudet, Forum voor Democratie.

De heer Baudet (FVD):

Dank u wel. Wij zullen stemmen voor het direct implementeren van de aanbevelingen om de Groningers per direct te compenseren, om er vaart achter te zetten, om druk achter de regering te zetten. Maar ik wil één ding heel duidelijk maken, namelijk dat deze stem voor ons niet betekent dat wij tegen verdere gaswinning zouden zijn. Wij vinden dat de gaswinning moet worden opgeschroefd. We moeten de Groningers natuurlijk ruimschoots compenseren en de bodemstabiliteit herstellen, maar dat gas moeten wij uit de grond blijven halen. Dat moet doorgaan. Dat zou wat ons betreft weleens versneld door mogen gaan.

De voorzitter:

Dank u wel.

In stemming komt de motie-Van Haga (33529, nr. 1123).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, DENK, Fractie Den Haan, Lid Omtzigt, de SGP, BBB, JA21, de PVV, FVD en Groep Van Haga voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Haga (33529, nr. 1124).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van JA21, FVD en Groep Van Haga voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Haga (33529, nr. 1125).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks, BIJ1, Volt, DENK, Fractie Den Haan, de PvdA, de PvdD, Lid Gündoğan, D66, Lid Omtzigt, de ChristenUnie, de VVD, de SGP, het CDA, BBB, JA21 en Groep Van Haga voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Beckerman (33529, nr. 1126).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Beckerman (33529, nr. 1127).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Kops (33529, nr. 1128).

Vóór stemmen de leden: Kops, Madlener, Maeijer, Markuszower, Van Meijeren, Edgar Mulder, De Roon, Van Weerdenburg, Wilders, Agema, Baudet, Beertema, Martin Bosma, Tony van Dijck, Ephraim, Fritsma, De Graaf, Graus, Helder, Van Houwelingen, Jansen en Léon de Jong.

Tegen stemmen de leden: Kamminga, Kat, Kathmann, Van Kent, Klink, Koerhuis, De Kort, Kröger, Krul, Kuik, Kuiken, Kuzu, Kwint, Van der Laan, Van der Lee, Leijten, Maatoug, Marijnissen, Van Meenen, Michon-Derkzen, Minhas, Mohandis, Agnes Mulder, Mutluer, Nijboer, Omtzigt, Ouwehand, Palland, Paternotte, Paul, Paulusma, Peters, Piri, Van der Plas, Podt, Pouw-Verweij, Van Raan, Raemakers, Rahimi, Rajkowski, Sahla, Chris Simons, Sylvana Simons, Sjoerdsma, Slootweg, Smals, Sneller, Van der Staaij, Strolenberg, Teunissen, Thijssen, Tielen, Valstar, Verkuijlen, Wassenberg, Van der Werf, Werner, Westerveld, Van Wijngaarden, Van der Woude, Wuite, Aartsen, Alkaya, Amhaouch, Azarkan, Van Baarle, Becker, Beckerman, Van den Berg, Bergkamp, Van Beukering-Huijbregts, Bevers, Bikker, Bisschop, Bontenbal, Boucke, Boulakjar, Boutkan, Brekelmans, Bushoff, Van Campen, Ceder, Dassen, Dekker-Abdulaziz, Inge van Dijk, Drost, Eerdmans, El Yassini, Ellemeet, Ellian, Eppink, Erkens, Van Esch, Geurts, Van Ginneken, Van der Graaf, Grevink, Grinwis, Peter de Groot, Tjeerd de Groot, Gündoğan, Den Haan, Hagen, Haverkort, Rudmer Heerema, Heinen, Hermans, Hijink, Van den Hil, De Hoop, Idsinga en Romke de Jong.

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met 22 stemmen voor en 112 stemmen tegen is verworpen.

Er ging net even iets mis bij het oplezen van de namen. Dat kan gebeuren.

In stemming komt de motie-Nijboer/Kröger (33529, nr. 1131).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks, BIJ1, Volt, DENK, de PvdA, de PvdD, Lid Gündoğan en BBB voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Wijngaarden (33529, nr. 1133).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van DENK, Fractie Den Haan, Lid Gündoğan, D66, de ChristenUnie, de VVD, de SGP, het CDA, BBB en Groep Van Haga voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven