9 Stemmingen moties Wijziging van de Tabaks- en rookwarenwet om het reclameverbod aan te scherpen

Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Wijziging van de Tabaks- en rookwarenwet om het reclameverbod aan te scherpen,

te weten:

  • -de motie-Gündoğan/Van der Laan over de uitleg van het FCTC-verdrag herzien (35504, nr. 9);

  • -de motie-Kuik/Bikker over boetes voor overtredingen van het reclameverbod verhogen (35504, nr. 10);

  • -de motie-Maeijer over de effectiviteit van rookpreventiemaatregelen (35504, nr. 11);

  • -de motie-Bikker c.s. over geen door de tabaksindustrie gefinancierd onderzoek gebruiken (35504, nr. 12);

  • -de motie-Van Houwelingen over de aanscherping van het reclameverbod pas laten ingaan bij het verkoopverbod voor supermarkten (35504, nr. 13).

(Zie wetgevingsoverleg van 28 juni 2021.)

De voorzitter:

De motie-Gündoğan/Van der Laan (35504, nr. 9) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

Motie

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat Nederland een van de partijen is die het internationale verdrag WHO FCTC 5.3 heeft ondertekend;

constaterende dat het verdrag bindend is voor ondertekenende partijen;

constaterende dat het verdrag hiermee bindend is voor de Nederlandse staat en al haar organen, waaronder de regering, de Staten-Generaal, de rechterlijke macht en lagere overheden;

constaterende dat Kamerleden hier ook onder vallen;

overwegende dat het Presidium in een eerdere uitleg dit verdrag noch in formele zin, noch volgens de geest van het verdrag heeft uitgelegd, maar zijn uitleg baseerde op het dualistische karakter van onze parlementaire democratie;

verzoekt het Presidium zijn eerdere uitleg te herzien en deze te baseren op uitleg in formele zin en volgens de geest van het verdrag, waarmee de uitleg ook betrekking zal hebben op Kamerleden;

verzoekt de staatssecretaris deze uitleg, indien nodig, te delen met lagere overheden, waarmee raadsleden en wethouders zich hieraan zullen houden en waarmee de lobbypraktijken van de tabaksindustrie onder bestuurders en volksvertegenwoordigers onmogelijk gemaakt worden,

en gaat over tot de orde van de dag.

Zij krijgt nr. 14, was nr. 9 (35504).

Ik stel vast dat wij hier nu over kunnen stemmen.

We hebben een tweetal stemverklaringen: allereerst de stemverklaring van mevrouw Van der Plas van BBB en dan die van mevrouw Kuik van het CDA.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Van der Plas (BBB):

Dank u wel. Mijn stemverklaring luidt dat ik tegen deze motie ga stemmen, niet omdat ik zo graag sigarettenfabrikanten wil ontvangen, maar omdat ik vind dat met deze motie ernstig getornd wordt aan de vrijheid van meningsuiting in ons land. Iedereen, elk bedrijf en elke organisatie, die voldoet aan de wet, heeft er gewoon recht op om in een openbaar gebouw zoals de Tweede Kamer, waar de volksvertegenwoordiging zit, binnen te lopen. Iedereen heeft het recht om Kamerleden te informeren en om Kamerleden te e-mailen. Als we deze motie gaan aannemen, is de beer los, want dan kunnen we voor heel veel andere bedrijven en organisaties de deur dichthouden. Ik vind dat een zeer slechte ontwikkeling.

Dank u wel.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Van der Plas. Dan gaan we weer even schoonmaken en dan geef ik het woord aan mevrouw Kuik van het CDA.

Mevrouw Kuik, CDA.

Mevrouw Kuik (CDA):

Voorzitter, dank. Ook bij ons is er ongemak rondom deze motie, want het CDA wil naar een rookvrije generatie, maar tabakslobby hoort daar wat ons betreft niet bij. Ik heb daar niks mee te schaften. Ze hoeven bij mij niet aan te kloppen. Wij maken daar dus een eigen keuze in; daar verandert deze motie niks aan. Het is een goede zaak als lagere overheden nogmaals worden gewezen op naleving van het WHO-verdrag, maar tegelijkertijd ga ik er niet over wat andere fracties en Kamerleden doen. Ook gezien de grondwettelijke rol van Kamerleden zien we dit als eigen verantwoordelijkheid. We zullen dus tegenstemmen. Maar voor de helderheid: bij mij hoeven ze niet aan te kloppen.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Kuik.

Dan gaan we nu stemmen over de moties.

In stemming komt de gewijzigde motie-Gündoğan/Van der Laan (35504, nr. 14, was nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks, BIJ1, Volt, DENK, de PvdA, de PvdD, Fractie Den Haan, D66 en de ChristenUnie voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Kuik/Bikker (35504, nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks, BIJ1, Volt, DENK, de PvdA, de PvdD, Fractie Den Haan, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Maeijer (35504, nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks, Volt, DENK, Fractie Den Haan, D66, de ChristenUnie, de VVD, de SGP, het CDA, JA21, BBB, de PVV, FVD en Groep Van Haga voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Bikker c.s. (35504, nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks, BIJ1, Volt, DENK, de PvdA, de PvdD, Fractie Den Haan, D66, de ChristenUnie, de VVD, de SGP, het CDA en JA21 voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Houwelingen (35504, nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van JA21, BBB, de PVV, FVD en Groep Van Haga voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven