16 Stemmingen moties Gevolgen van de verkoop van aandelen Eneco

Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het dertigledendebat over de zorgen van drie grote bedrijven over de gevolgen van de verkoop van aandelen Eneco,

te weten:

  • -de motie-Wassenberg c.s. over in publieke handen houden van Eneco (29023, nr. 230);

  • -de motie-Wassenberg/Beckerman over warmtenetten uitsluiten van mogelijke verkoop (29023, nr. 231);

  • -de motie-Beckerman/Wassenberg over de Staat of andere gemeenten laten kopen van aandelen (29023, nr. 232);

  • -de motie-Van der Lee c.s. over aanpassen van de mededingingswetgeving (29023, nr. 233);

  • -de motie-Moorlag c.s. over duurzame randvoorwaarden voor productie- en leveringsbedrijven (29023, nr. 234);

  • -de motie-Kops over behoud van banen bij de verkoop van Eneco (29023, nr. 235);

  • -de motie-Kops over een meerderheid van de Eneco-aandelen in Nederlandse handen houden (29023, nr. 236).

(Zie vergadering van 7 maart 2018.)

De voorzitter:

De motie-Wassenberg c.s. (29023, nr. 230) is in die zin gewijzigd dat zij thans is ondertekend door de leden Wassenberg, Kops, Beckerman, Moorlag, Van der Lee, Sazias en Öztürk.

Zij krijgt nr. 237, was nr. 230 (29023).

Ik stel vast dat wij hier nu over kunnen stemmen.

De heer Wassenberg verzoekt om een hoofdelijke stemming over zijn motie op stuk nr. 230.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Dik-Faber (ChristenUnie):

Dank u wel, voorzitter. Al in 2004 waarschuwde de ChristenUnie voor de gevolgen van een gedwongen splitsing van energiebedrijven. Nederland liep in de EU op de troepen vooruit. Grote geïntegreerde buitenlandse spelers hebben al twee gesplitste Nederlandse bedrijven opgekocht, met alle negatieve gevolgen van dien voor duurzaamheid en voor banen. Gedwongen splitsing is een oplossing voor een probleem dat niet bestaat.

In veel gemeenten heeft de ChristenUnie zich verzet tegen de verkoop van aandelen. Een goed voorbeeld is de gemeenteraad in Den Haag, die onder aanvoering van de ChristenUnie/SGP-fractie tegen de verkoop van aandelen heeft gestemd. Samen met een aantal partners heeft onze Haagse fractie de website "enecoblijftvanons.nl" gestart met een petitie voor het in publieke handen houden van Eneco.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Dik-Faber.

Mevrouw Dik-Faber (ChristenUnie):

Voorzitter. Vandaag ligt een motie voor van de heer Wassenberg, die uitspreekt om Eneco in publieke handen te willen houden. Hoezeer wij het ook met de heer Wassenberg eens zijn, dit is niet een zaak die op het bord van de Tweede Kamer ligt, maar op het bord van de aandeelhouders. Laten we de discussie voeren op de plek waar de echte beslissing genomen moet worden, namelijk in de gemeente. De ChristenUnie stemt daarom tegen de motie.

De voorzitter:

Dank u wel.

We gaan hoofdelijk stemmen en beginnen bij nummer 87. Het woord is aan de griffier.

In stemming komt de gewijzigde motie-Wassenberg c.s. (29023, nr. 237, was nr. 230).

Vóór stemmen de leden: Maeijer, Marijnissen, Markuszower …

Tegen stemmen de leden: Von Martels, Van Meenen, Middendorp, Van der Molen, Agnes Mulder, Anne Mulder …

De voorzitter:

Het spijt mij, we moeten helemaal opnieuw beginnen. Het is toch een beetje slecht te horen hier achter mij. We beginnen opnieuw, bij nummer 88 begrijp ik, want nummer 87 blijkt afwezig te zijn.

In stemming komt de gewijzigde motie-Wassenberg c.s. (29023, nr. 237, was nr. 230).

Vóór stemmen de leden: Maeijer, Marijnissen, Markuszower, Moorlag, Edgar Mulder, Nijboer, Van Nispen, Van Ojik, Ouwehand, Özdil, Öztürk, Özütok, Ploumen, Popken, Van Raak, Van Raan, Van Rooijen, De Roon, Sazias, Snels, Thieme, Van Tongeren, Voortman, Wassenberg, Van Weerdenburg, Westerveld, Wilders, Van Aalst, Agema, Alkaya, Arib, Arissen, Asscher, Azarkan, Baudet, Beckerman, Beertema, Martin Bosma, Van Brenk, Buitenweg, Tony van Dijck, Gijs van Dijk, Jasper van Dijk, Dijksma, Diks, Ellemeet, Fritsma, Futselaar, De Graaf, Grashoff, Graus, Helder, Hiddema, Hijink, Van den Hul, De Jong, Karabulut, Van Kent, Klaver, Kooiman, Kops, Kröger, Krol, Kuiken, Kuzu, Kwint, Laçin, Van der Lee en Leijten.

Tegen stemmen de leden: Von Martels, Van Meenen, Middendorp, Van der Molen, Agnes Mulder, Anne Mulder, Nijkerken-de Haan, Omtzigt, Van Oosten, Paternotte, Pechtold, Peters, Raemakers, Rog, Ronnes, Arno Rutte, Segers, Sienot, Sjoerdsma, Slootweg, Sneller, Van der Staaij, Tielen, Van Toorenburg, Veldman, Verhoeven, Voordewind, Aukje de Vries, Weverling, Van Weyenberg, Wiersma, Wörsdörfer, Van 't Wout, Yeşilgöz-Zegerius, Ziengs, Amhaouch, Azmani, Becker, Belhaj, Van den Berg, Bergkamp, Bisschop, Den Boer, Van den Bosch, Bosman, Bouali, Ten Broeke, Bruins, Bruins Slot, Van Dam, Diertens, Dijkhoff, Pia Dijkstra, Remco Dijkstra, Dik-Faber, Van Eijs, El Yassini, Geluk-Poortvliet, Geurts, Van der Graaf, De Groot, Groothuizen, Van Haersma Buma, Van Haga, Rudmer Heerema, Pieter Heerma, Van Helvert, Hennis-Plasschaert, Hermans, Jetten, Koerhuis, Koopmans, Kuik, Laan-Geselschap, De Lange, Van der Linde en Lodders.

De voorzitter:

Ik constateer dat deze gewijzigde motie met 69 tegen 77 stemmen is verworpen.

In stemming komt de motie-Wassenberg/Beckerman (29023, nr. 231).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, de PvdD, DENK en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Beckerman/Wassenberg (29023, nr. 232).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdD, DENK en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van der Lee c.s. (29023, nr. 233).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, de PvdD, DENK en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Moorlag c.s. (29023, nr. 234).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, de PvdD, DENK en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Kops (29023, nr. 235).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, de PvdD, DENK en de PVV voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Kops (29023, nr. 236).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, de PvdD, 50PLUS en de PVV voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven