7 Vragenuur

Vragen van het lid Van der Steur aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, bij afwezigheid van de minister van Veiligheid en Justitie, over het bericht "Extreme doses werkzame stof in xtc" waardoor alleen in Limburg al vier doden zijn gevallen.

De heerVan der Steur (VVD):

Voorzitter. De aanpak van drugs door dit kabinet is hard nodig. Wij horen veel en vaak over de succesvolle strijd tegen hasj en wiet, met name in Brabant. Maar wij horen minder over de aanpak van de productie van, de handel in en het gebruik van xtc. Is het juist, zoals de Volkskrant afgelopen zaterdag berichtte, dat er inderdaad doden vallen door het gebruik van xtc, een harddrug die wat de VVD betreft ten onrechte ook wel een partydrug wordt genoemd? Wat is de omvang van het probleem? Hoe bestrijdt dit kabinet xtc?

StaatssecretarisTeeven:

Voorzitter. Het is ernstig en zorgelijk dat er mensen zijn overleden, want dat is concreet gebeurd na het gebruik van xtc-tabletten. Toxicologisch onderzoek heeft uitgewezen dat er in drie gevallen sprake was van xtc-tabletten met een heel hoge dosering in combinatie met het overmatig gebruik van deze middelen. Dat is buitengewoon betreurenswaardig, maar het is wel gebeurd.

De heer Van der Steur weet dat de bestrijding van synthetische drugs al jaren een speerpunt is van de nationale recherche en van het landelijk parket. Het is zelfs een van de zeven speerpunten van de nationale recherche en er is een coördinerend officier voor synthetische drugs. De laatste tijd wordt veel aandacht besteed aan Zuid-Limburg; die zaken lopen ook op dit moment. Ik kan namens de minister van VWS melden dat er wordt gewerkt aan een Drugs Informatie en Monitoring Systeem, dat op dit moment al in werking is. Het was bekend dat er schadelijke xtc-pillen in omloop waren en er is ook voor gewaarschuwd, maar het heeft desondanks geleid tot die zeer betreurenswaardige sterfgevallen. Dat willen wij natuurlijk voorkomen.

De heerVan der Steur (VVD):

De staatssecretaris geeft geen antwoord op mijn vraag wat de omvang van het probleem is, of het incidenten zijn dan wel een structureel probleem. Ik beluister een beetje het laatste. Ik heb er nog een andere vraag over. Het is de VVD bekend dat drugshonden onder andere zijn getraind om xtc op te sporen. Is het mogelijk en wenselijk – gaat de minister dat ook doen? – om drugshonden in te zetten bij die feesten, zodat deze vorm van drugs niet meer voor handen zal zijn op die feesten?

In recente vragen van onder anderen de collega's van D66 en de PvdA wordt gesuggereerd dat er een taak voor de overheid zou zijn om op feesten de kwaliteit van drugs te controleren. De VVD-fractie wil heel graag van de staatssecretaris horen dat hij niet voornemens is die kwaliteitscontroles door de overheid te laten uitvoeren. De VVD-fractie vindt dat je geen handleiding geeft voor inbrekers om veilig in te breken. Zo moet de overheid ook niet het gebruik van illegale drugs stimuleren.

StaatssecretarisTeeven:

Ik kan namens de minister van Veiligheid en Justitie zeggen dat er op dit moment al streng wordt gecontroleerd bij feesten, party's en dergelijke. Er wordt gefouilleerd op drugs en als het noodzakelijk is, worden daarbij ook drugshonden ingezet ter opsporing van harddrugs. Dat gebeurt op dit moment al. Daar zullen wij ook mee doorgaan. Dat beleid zal ook blijvend worden geïntensiveerd. Het is het beleid van het kabinet om dat te doen. Wat wij niet zullen doen, is stelselmatig controleren op de kwaliteit van drugs, doodeenvoudig niet omdat dit kabinet vindt dat dit niet in overeenstemming is met het bestrijden van middelen die op lijst 1 van de Opiumwet staan. Wij vinden gewoon dat xtc niet thuishoort in het uitgaansmilieu en dat zowel de productie ervan als de handel erin moet worden bestreden en dat dientengevolge ook het gebruik ervan moet worden tegengegaan. De overheid is er niet voor om de kwaliteit te gaan controleren, want dat zou in strijd zijn met het beleid dat dit kabinet voorstaat. Dus dat zullen wij niet gaan doen.

De heerVan der Steur (VVD):

Voorzitter. Ik ben zeer blij met de beantwoording en dank de staatssecretaris voor zijn opmerkingen.

De heerVan der Ham (D66):

Voorzitter. Het is natuurlijk zeer betreurenswaardig dat er door vervuilde xtc slachtoffers zijn gevallen. Wij zien bij xtc wel vaker dat die versneden wordt met middelen die er al helemaal niet in thuishoren. Ik ben het met de staatssecretaris eens dat de overheid op zichzelf niet een taak heeft om daarin controlerend op te treden. Echter, er zijn instellingen, zoals Jellinek, die wel kunnen informeren waar je op moet letten, teneinde risico's te voorkomen. Los van de vraag of je nu voor of tegen xtc-gebruik bent, is het wel van groot belang dat mensen in het uitgaansleven weten waar ze mee bezig zijn. Ik hoop dat deze regering er nog wel voor staat dat dit soort informatie gegeven kan worden en dat er geen verbod komt om dat soort informatie te geven, want daarmee kunnen we heel veel problemen voorkomen.

StaatssecretarisTeeven:

Voorzitter. In antwoord op de vragen van de heer Van der Steur heb ik al gesproken over het Drugs Informatie en Monitoring Systeem. In dat kader is voorlichting natuurlijk heel erg van belang, zowel aan gebruikers als aan potentiële gebruikers. Met die voorlichting over de schadelijkheid van het gebruik van drugs zal het ministerie van VWS doorgaan. Natuurlijk is het niet zo dat dit niet past in het beleid van het kabinet, maar wat wij niet gaan doen is de kwaliteit controleren op het moment dat die drugs in omloop zijn.

MevrouwBouwmeester (PvdA):

Voorzitter. De PvdA is erg blij dat deze staatssecretaris aangeeft dat er wordt gejaagd op degenen die deze gevaarlijke pillen maken. Daar moeten wij inderdaad van af; het past ook absoluut niet bij het uitgaanscircuit. We weten echter inmiddels wel dat je honderdduizenden verboden kunt afkondigen maar dat dit niet werkt. Daarom ben ik heel blij dat de staatssecretaris zegt dat preventie in stand moet worden gehouden om mensen voor te lichten om ze van die gevaarlijke middelen weg te houden. Maar hoe verhoudt dit zich dan met de enorme bezuiniging op preventie? Dit kabinet bezuinigt bijna de hele preventie weg. Hoe verhoudt dit zich dan met de uitspraak die de staatssecretaris zo-even deed?

StaatssecretarisTeeven:

Voorzitter. Ik heb zojuist het DIMS genoemd als een systeem van de zijde van het ministerie van VWS in combinatie met de voorlichting die wij niet helemaal wegbezuinigen. Ik bestrijd dan ook dat wij dat laatste zouden doen. Daar gaan wij dus gewoon mee door. Preventie, het voorkomen dat mensen drugs gebruiken en het wijzen op de schadelijke effecten van drugsgebruik, vindt het kabinet heel erg belangrijk, maar wat wij op dit moment ook erg belangrijk vinden, is het heel hard aanpakken van de productie en de handel. Dat is ook precies wat wij op dit moment in Limburg aan het doen zijn. Dat is ook een van de redenen waarom dit kabinet de Opiumwet wil aanpassen, hogere straffen wil realiseren en de pakkans wil vergroten.

Devoorzitter:

Ik dank de staatssecretaris voor de beantwoording en voor de vervanging van de minister. Dan zijn wij hiermee gekomen aan het einde van het mondelinge vragenuur.

Ik deel aan de Kamer mee dat het lid Paulus Jansen zich heeft afgemeld.

Deze mededeling wordt voor kennisgeving aangenomen.

Devoorzitter:

Op de tafel van de Griffier ligt een lijst van ingekomen stukken. Op die lijst staan voorstellen voor de behandeling van deze stukken. Als voor het einde van de vergadering daartegen geen bezwaar is gemaakt, neem ik aan dat daarmee wordt ingestemd.

Naar boven