6 Vragenuur

Vragen van het lid Kuiken aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, bij afwezigheid van de minister van Veiligheid en Justitie, over het bericht "Goudgeld voor korpschef".

MevrouwKuiken (PvdA):

Voorzitter. Dit weekend bereikte ons het bericht dat het korps Flevoland van plan was om een interim-korpschef aan te stellen ter vervanging van de vertrekkende politietop. Deze interim zou € 1600 per dag gaan verdienen. Een hoop geld als je bedenkt dat de gemiddelde politieagent op maandbasis met minder thuiskomt. Extern inhuren doe je bovendien alleen als er intern geen alternatieven zijn. Die mening deelde minister Opstelten met de Kamer. Na commotie en verontwaardiging in de pers in het afgelopen weekend konden we via zijn woordvoerder vernemen dat er inderdaad een alternatief mogelijk was en dat hij vier kandidaten zou voorstellen om in het korps Flevoland aan de slag te gaan.

Daarmee is de kous af, zou je zeggen. Ik heb toch een vraag. Hoe kan burgemeester Jorritsma zeggen dat zij al twee maanden bezig is om met de minister tot een oplossing te komen voor de vervanging van deze korpschef, terwijl de minister in de pers doet voorkomen dat hij van niets weet en eigenlijk met de vinger naar Jorritsma wijst alsof zij het verkeerd begrepen zou hebben? Die vraag zou ik graag beantwoord zien.

StaatssecretarisTeeven:

Voorzitter. Ik dank mevrouw Kuiken voor deze scherpe vraag. Ik dacht ook even dat de kous daarmee af was, zoals ze zelf zei. Je zou zeggen dat minister Opstelten het probleem had opgelost en het daarmee uit de wereld had geholpen.

Ambtelijk is er langdurig overleg geweest tussen de korpsbeheerder van Flevoland, mevrouw Jorritsma, en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het zou best kunnen dat dit zo'n zes weken heeft geduurd. Het eind van het verhaal is dat er inmiddels een aantal kandidaten gemeld is bij mevrouw Jorritsma. Zij kan die kandidaten gaan ontvangen. De hoop bestaat dat wij aanstaande donderdag duidelijkheid kunnen geven over een tijdelijke vervanger voor de functie van korpschef in Flevoland. Laten we wel zijn: het is nooit de bedoeling van de minister van Veiligheid en Justitie geweest om een buitenstaander in deze functie te benoemen. Het is steeds de bedoeling geweest dat er iemand komt die politieman is, die blauw is, die blauw geverfd is, en die ervaring heeft in de politieorganisatie en weet wat het werk inhoudt. Dat is de gang van zaken op dit moment. De korpsbeheerder van Flevoland voert gesprekken met een aantal kandidaten en aanstaande donderdag hoopt de minister van Veiligheid en Justitie iemand aan te stellen als plaatsvervanger. Dat is mijn antwoord.

MevrouwKuiken (PvdA):

Ik vind het een wat zielig antwoord en ik vind het ook niet chic om je te verschuilen achter ambtelijke overleggen, terwijl de minister dan wel de staatssecretaris altijd eindverantwoordelijk is voor gesprekken die worden gevoerd. Of het nu de ambtelijke top of de minister is, wetende dat er al twee maanden overleg wordt gevoerd over deze functie, is het ook niet chic dat als er in de politiek reuring over ontstaat er opeens gezegd wordt: nee, dat gaan wij inderdaad niet zo doen; ik, de almachtige Opstelten, kom met een oplossing. Dat is een beetje de manier waarop het wordt geschetst. Zoals ik al zei, vind ik dat niet chic. Ik wil graag nog een nadere uitleg. Hoe kan het dat de burgemeester twee maanden lang nul op het rekest kreeg omdat er geen oplossing mogelijk was, maar dat onder druk schijnbaar alles vloeibaar wordt? We gaan roerige tijden tegemoet, want de minister wil een reorganisatie doorvoeren; misschien moeten er nog meer korpschefs of politieleidinggevenden opstappen. Hoe regelen wij dit; hoe doen wij dit als wij weer op zoek moeten naar externen dan wel vervangers van leidinggevenden die vertrekken? Welke rol speelt de ABD daarin?

StaatssecretarisTeeven:

Volgens mij was mijn antwoord namens de regering heel chic. Het is ook chic omdat het van respect getuigt voor kandidaten die in de procedure zitten. Het lijkt mij helemaal niet afwijkend dat er gedurende een aantal weken ambtelijk overleg tussen het departement en de korpsbeheerder in Flevoland wordt gevoerd. Wellicht had de korpsbeheerder in Flevoland een ander idee dan het ministerie van Veiligheid en Justitie over de kandidaten, de namen en hun vaardigheden, die haar hebben bereikt. Ik probeer ook geenszins te zeggen dat minister Opstelten de verantwoordelijkheid daarvoor niet zou willen nemen, want dat wil hij heel graag. Hij heeft dat ook heel duidelijk gedaan, niet door "het vuiltje in de voeten van de korpsbeheerder in Flevoland te schuiven" zoals mevrouw Kuiken lijkt te suggereren, maar door te zeggen: ik wil nu duidelijkheid scheppen. Er was behoefte aan duidelijkheid. Die duidelijkheid is er nu en aanstaande donderdag is er een plaatsvervanger. Volgens mij moeten wij daar blij mee zijn.

MevrouwKuiken (PvdA):

Ik constateer nog steeds dat de burgemeester en de minister de verantwoordelijkheid op elkaar afschuiven. Het gaat echter om gemeenschapsgeld, een salaris van € 1600 per dag. Het is belangrijk dat je daarvoor verantwoording aflegt en dat je er eerlijk over bent als er commotie over ontstaat en geen politieke spelletjes speelt. Zowel de Kamer als de mensen in de regio moeten namelijk weten waar zij aan toe zijn.

StaatssecretarisTeeven:

Ik kan alleen maar zeggen dat volgens mij niemand politieke spelletjes wil spelen. Er is onduidelijkheid geweest en dat verbloem ik hier ook niet. De minister van Veiligheid en Justitie heeft het afgelopen weekend duidelijkheid geschapen. Er is nu duidelijkheid en volgens mij moeten wij daar blij mee zijn. Er komt een goede vervanger voor de vertrokken korpschef in Flevoland. Dat is belangrijk, want de burgers van Flevoland verdienen het dat daar goed naar wordt gekeken.

MevrouwKuiken (PvdA):

Voorzitter, er is nog één vraag niet beantwoord.

Devoorzitter:

Nee, mevrouw Kuiken, het spijt me zeer maar uw tijd is om.

De heerVan Raak (SP):

De SP heeft zaterdagochtend het gegraai bij de politietop in Flevoland openbaar gemaakt in De Telegraaf. Zaterdagmiddag heeft de minister daarop ingegrepen. Mijn complimenten, grote complimenten, maar er is nog veel meer mis bij de politietop. Men heeft computersystemen gemaakt die niet werken, waardoor 400 mln. in het putje is gegooid. Men heeft zoveel bureaucratie gemaakt, dat agenten 60% van hun tijd kwijt zijn aan schrijven. Men is ook al jaren bezig om elkaar heel veel geld te geven. De minister heeft zaterdagmiddag laten zien dat het kan; is hij ook bereid om in te grijpen bij de andere problemen?

StaatssecretarisTeeven:

Ik kan heel kort zijn in mijn antwoord voor de heer Van Raak. Hij heeft de minister van Veiligheid en Justitie leren kennen als iemand die er niet voor terugdeinst om in te grijpen als het nodig is. Dank voor de complimenten op dit terrein. Hij heeft veelvuldig met de minister van gedachten gewisseld in een algemeen overleg over de computersystemen en andere problemen bij de politie. Wij zijn nu in die reorganisatie. De minister is bezig het regeerakkoord en het gedoogakkoord uit te voeren, ook op dit punt. Hij gaat dat werk afmaken. Als u onregelmatigheden constateert, zoals de SP-fractie en ook andere fracties af en toe constateren, wordt daarop ingegrepen.

De heerBrinkman (PVV):

Inderdaad complimenten voor het snelle optreden van de minister en ook van de staatssecretaris! Ik heb mevrouw Jorritsma nog niet horen zeggen dat zij ook na donderdag niet iemand gaat aannemen. Hoe je het wendt of keert, zij heeft nog steeds de bevoegdheid om een dergelijke persoon als korpsbeheerder aan te nemen. Kan de staatssecretaris mij garanderen dat in verband met de reorganisatie van Flevoland en Gooi en Vechtstreek die mevrouw Jorritsma zo graag wil om in ieder geval korpsbeheerder te blijven, er binnen Flevoland niemand ad interim wordt aangenomen voor dergelijke absurde bedragen?

StaatssecretarisTeeven:

De minister van Veiligheid en Justitie is daarover al duidelijk geweest. Ik wil die duidelijkheid nogmaals geven: dat zal niet gebeuren voor dergelijke hoge bedragen. Er zijn nu vijf kandidaten voorgesteld en van die namen heeft mevrouw Jorritsma kennisgenomen. Zij zal met die kandidaten spreken en donderdag komt er een opvolger. Dat is iemand die in ieder geval verstand heeft van de politie en niet voor exorbitante bedragen aan het werk gaat. Dat kan ik u toezeggen.

Naar boven