Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2010-2011 | nr. 61, item 5 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2010-2011 | nr. 61, item 5 |
Regeling van werkzaamheden
Devoorzitter:
Op verzoek van het lid Van Raak stel ik voor, zijn motie op stuk 29911, nr. 44, opnieuw aan te houden. Dit betekent dat de in artikel 69, tweede lid, genoemde termijn van twee maanden voor deze motie opnieuw gaat lopen.
Op verzoek van de GroenLinksfractie benoem ik in de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken het lid Peters tot lid in de bestaande vacature en in de vaste commissie voor Defensie het lid Peters tot plaatsvervangend lid in de bestaande vacature.
Ik stel voor om hedenmiddag ook te stemmen over de aangehouden motie-Van Veldhoven (21501-08, nr. 362).
Ik stel voor, aanstaande dinsdag te stemmen over de aangehouden motie-El-Fassed/Braakhuis (32500-V, nr. 105).
Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.
Devoorzitter:
Het woord is aan de heer Spekman.
De heerSpekman (PvdA):
Voorzitter. Ik doe een beroep op minister Leers om de onbeantwoorde schriftelijke vragen die ik op 2 februari, mede namens de leden Jansen, Schouw, Voordewind en Dibi, heb gesteld over het aantal verwesterde Afghaanse meisjes in Nederland en een uitspraak over het UNHCR-rapport zo spoedig mogelijk te beantwoorden. Waarom spoedig? Op 23 februari hebben wij een uitstelbericht gekregen, maar 30 maart speelt de zaak van Sahar bij de Raad van State. Ik vind het vrij wezenlijk dat de Kamer de antwoorden ontvangt voor de datum van 30 maart.
Devoorzitter:
Ik zal het stenogram doorgeleiden naar het kabinet en vragen om zo spoedig mogelijk te antwoorden.
Het woord is aan de heer Jasper van Dijk.
De heerJasper van Dijk (SP):
Voorzitter. De minister van Defensie heeft de Kamer onjuist geïnformeerd. Ik heb hem gisteren gevraagd of hij dat wilde toegeven en ik heb hem gevraagd of hij maatregelen wilde nemen om het vertrouwen in de Kamer te herstellen. Hij is niet op die eisen ingegaan. Daarom wil ik een motie indienen om de handelwijze van de minister af te keuren. De enige manier waarop ik dat kan doen is via een spoeddebat. Voor mij hoeft dat helemaal geen uitgebreid spoeddebat te zijn. Het enige wat ik wil, is een motie indienen. Ik vraag de Kamer om mij daarin te steunen. Het hoeft absoluut niet lang te duren.
De heerPechtold (D66):
Voorzitter. Als een collega een zo belangrijke uitspraak van de Kamer wil, vind ik dat wij dat moeten faciliteren. Inhoudelijk zal mijn fractie niet dezelfde afweging maken. Maar als een Kamerlid een uitspraak wil, steunen wij dat verzoek.
De heerBosman (VVD):
Voorzitter. Wij hebben hierover ruim kunnen spreken. Wij hebben zelfs een VAO aangevraagd. Er is ruimte geweest om alle moties in te dienen die wij willen indienen. Daarom geen steun van de VVD.
De heerKnops (CDA):
De CDA-fractie sluit zich aan bij het standpunt van de VVD.
De heerHernandez (PVV):
Voorzitter. Ook wij steunen de VVD.
MevrouwEijsink (PvdA):
Voorzitter. Ik sluit mij zeer aan bij de woorden van de heer Pechtold dat wij elkaar geen debat moeten ontnemen.
De heerEl Fassed (GroenLinks):
Voorzitter. Daar wil ik mij bij aansluiten.
MevrouwThieme (PvdD):
Steun voor het verzoek.
MevrouwWiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie):
Ik sluit mij aan bij de woorden van de heer Pechtold.
Devoorzitter:
Dan hebt u ruim voldoende steun voor een spoeddebat, mijnheer Van Dijk. Ik zal mij beraden over de planning.
De heerJasper van Dijk (SP):
Dank u wel, voorzitter. Ik benadruk nogmaals dat het heel weinig tijd hoeft te kosten.
Devoorzitter:
Het woord is aan mevrouw Voortman.
MevrouwVoortman (GroenLinks):
Voorzitter. Minister Schippers heeft zojuist een interview gegeven op RTL Z waarin zij heeft aangegeven dat het heel moeilijk zal worden om 12.000 extra verzorgenden in de zorg erbij te krijgen. Vorige week hebben wij hierover nog een debat gehad. Toen gaf de minister aan: wacht u maar rustig op de arbeidsmarktbrief die over enkele maanden komt. Wij vinden het gek dat zij er nu in de media wel mededelingen over kan doen. Daarnaast heeft zij in hetzelfde interview aangegeven dat er een overschrijding op haar begroting zit aan te komen. Naar verluidt zou dat gaan om een bedrag van 800 mln. Dus al met al is er volgens ons genoeg reden voor een spoeddebat.
MevrouwAgema (PVV):
Voorzitter. De begroting voor dit jaar is nog gemaakt door het vorige kabinet. In 2012 komt het bedrag erbij waarmee de zorginstellingen 12.000 mensen aan kunnen nemen. Het is onzinnig om in 2011 daarom keer op keer daarover een debat te voeren. Wij hebben vorige week een debat over de arbeidsmarkt gehad. Wij krijgen volgende week nog een VAO. Het heeft geen zin om dat iedere week te gaan doen.
Het tweede is dat wij pas meer informatie krijgen over eventuele tekorten op de cure bij de Voorjaarsnota. Daarvoor is er dus geen reden tot een debat.
MevrouwUitslag (CDA):
Voorzitter. Ook voor het CDA is er geen reden voor een debat. Wij hebben vorige week hierover uitgebreid gesproken. De minister komt nog met plannen. Volgende week krijgen wij een VAO. Laten wij daarop wachten en laten wij dan eerst eens kijken wat de plannen inhouden. Dus geen steun voor een spoeddebat op dit moment.
MevrouwDijkstra (D66):
Voorzitter. De 3000 agenten komen er niet, de bezuinigingen komen er niet, maar de lastenverzwaringen wel. De 12.000 verzorgenden komen er nu ook niet, dus ik steun van harte het verzoek om een spoeddebat.
MevrouwLeijten (SP):
Voorzitter. De staatssecretaris heeft ons vorige week gezegd dat de teller nu begint te tikken met extra personeel en zei: heb vertrouwen in ons beleid voor extra personeel.
Devoorzitter:
Dit gaat iets te veel naar de inhoud.
MevrouwLeijten (SP):
Het geeft geen vertrouwen als de minister dan op de televisie zegt dat die 12.000 extra handen er niet komen. Dus ik steun het verzoek.
Devoorzitter:
Ik snap dat het verleidelijk is om hier al naar de inhoud te gaan, maar we moeten proberen het zakelijk te houden en ons te beperken tot de procedure.
MevrouwWiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie):
Voorzitter. Als het gaat om problemen met de begroting, dan denk ik dat de Voorjaarsnota een goed moment is. Vorige week hebben wij een uitgebreid AO gehad over het arbeidsmarktbeleid, maar daarbij was niet aan de orde wat de minister vandaag in een interview heeft gezegd. Ik vind wel dat er reden is om een debat te hebben. Dus steun voor een spoeddebat.
MevrouwLodders (VVD):
Ik sluit mij graag aan bij de woorden van de woordvoerders van de PVV en het CDA.
MevrouwKuiken (PvdA):
Voorzitter. Als de minister in een debat het ene zegt en vervolgens een paar dagen later in de krant het andere, is dat inderdaad reden voor een spoeddebat, met name over de 12.000 extra personeelsleden voor de zorg.
Devoorzitter:
Ja, mevrouw Leijten, ik weet dat mevrouw Kuiken het ook doet, maar ik kan dat nu nog moeilijk verbieden omdat iedereen het doet. Ik vraag in het algemeen of mensen niet bij de procedure naar de inhoud willen gaan, want dan wordt de procedure al de start van het debat.
Mevrouw Voortman, u hebt ruime steun, althans meer dan 30 leden, voor het spoeddebat. Dus ik zal het gaan plannen.
MevrouwAgema (PVV):
Voorzitter. Ik dacht niet dat dit gebruikelijk is als het VAO nog plaats moet vinden over een debat dat net is geweest, als ik daarover toch om opheldering mag vragen.
Devoorzitter:
Dat mag u vragen. Er zijn, zoals u weet, voor het spoeddebat geen criteria, behalve dat er 30 leden nodig zijn. Dat was de vorige periode zo en dat is deze periode zo. Dat kan veranderen, maar alleen maar als daar een meerderheid voor is, en die is er tot op heden niet. Er zijn geen criteria. Dus mevrouw Voortman heeft 30 leden achter zich. Dat is de regel, al heel lang. Volgens mij weet u dat ook.
Voor het spoeddebat geldt een spreektijd van drie minuten per fractie.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20102011-61-5.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.