Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het spoeddebat over de situatie van dieren in de Oostvaardersplassen, te weten:

- de motie-Ormel c.s. over het per direct beëindigen van het grootschalige dierexperiment in de spoor A-gebieden (32123 XIV, nr. 181);

- de motie-Ouwehand over uitbreiding van het bevoegd personeel in de Oostvaardersplassen (32123 XIV, nr. 183);

- de motie-Ouwehand over opvolging van het advies van het IMCO (32123 XIV, nr. 184);

- de motie-Graus over bijvoeren tijdens lang aanhoudende, strenge vorstperiodes (32123 XIV, nr. 185);

- de motie-Graus c.s. over evalueren van het beleid van Staatsbosbeheer (32123 XIV, nr. 186).

(Zie vergadering van 17 maart 2010.)

De voorzitter:

De motie-Ormel c.s. (32123-XIV, nr. 181) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

van mening dat het welzijn van grote grazers in begrensde natuurgebieden ernstig wordt bedreigd als het aantal dieren groter wordt dan het gebied onder natuurlijke omstandigheden aankan;

constaterende dat overal in Nederland, behalve in de spoor A-gebieden, het aantal dieren in evenwicht wordt gehouden met het ecologisch draagvlak van het gebied;

van mening dat grote grazers in de Oostvaardersplassen en Veluwezoom ernstig ondervoed zijn en bijgevoederd dienen te worden, waardoor minder dieren de hongerdood hoeven te sterven en dus overgegaan moet worden op preventieve aantalregulatie;

van mening dat de evaluatie van het beleid in de Oostvaardersplassen dit jaar al dient plaats te vinden en dat bij deze evaluatie alternatieve mogelijkheden voor preventieve aantalregulatie zoals immunocontraceptie als mogelijk alternatief meegewogen dienen te worden;

verzoekt de regering, per direct schraal hooi in voldoende hoeveelheden ter beschikking te stellen aan de hongerende dierpopulaties in de Oostvaardersplassen en de Veluwezoom,

en gaat over tot de orde van de dag.

Deze gewijzigde motie is ondertekend door de leden Ormel, Graus, Snijder-Hazelhoff en Cramer. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 188 (32123-XIV).

Ik stel vast dat wij hierover nu kunnen stemmen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Ouwehand (PvdD):

Voorzitter. De situatie in de Oostvaardersplassen baart veel mensen zorgen. Dat is terecht. Destijds zou de Partij voor de Dieren nooit hebben ingestemd met het uitzetten van dieren in dit gebied. Nu het eenmaal is gebeurd, is het echter van het allergrootste belang dat dieren niet onnodig lijden. Staatsbosbeheer heeft de opdracht gekregen om 90% van de zieke of verzwakte dieren te euthanaseren. Dat percentage is dit jaar niet gehaald. De Partij voor de Dieren acht dat ontoelaatbaar en eist meer personeel voor het gebied. Bovendien moet het beleid vervroegd worden geëvalueerd. De minister heeft dit tijdens het debat toegezegd. De motie op stuk nr. 186 van de heer Graus is daardoor overbodig. Wij zullen deze dan ook niet steunen.

In de gewijzigde motie op stuk nr. 181, die is ingediend door CDA, VVD en Partij voor de Vrijheid, wordt gepleit voor preventieve aantalregulatie. Dat is een mooi woord voor "jacht". In de motie wordt de regering gevraagd, abrupt te stoppen met het beleid door de dieren per direct bij te voeren. Zowel bijvoeren als preventief doodschieten zorgt voor grote verstoring in de kuddes waar vooral zwakke dieren de dupe van zijn. De dieren zijn niet beter, maar slechter af. Het zorgt voor meer aanwas van dieren en het leidt tot grootschalige jachtpartijen in de komende jaren, maar dat vertellen deze partijen er liever niet bij. In het belang van de dieren steunt mijn fractie deze motie daarom niet.

De voorzitter:

U mag eigenlijk geen andere partijen noemen of benoemen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Ormel c.s. (32123-XIV, nr. 188).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de ChristenUnie, het CDA, de PVV en het lid Verdonk voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Ouwehand (32123-XIV, nr. 183).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, D66 en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Ouwehand (32123-XIV, nr. 184).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66 en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Graus (32123-XIV, nr. 185).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD en de PVV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Graus c.s. (32123-XIV, nr. 186).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de ChristenUnie, het CDA, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

De heer Ormel (CDA):

Voorzitter. Nu de motie over het per direct bijvoederen van de hongerende dierpopulaties om ernstig dierenleed te voorkomen is aangenomen, verzoek ik de regering om uiterlijk morgen duidelijk te maken op welke wijze uitvoering wordt gegeven aan deze motie.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

De heer Graus (PVV):

Voorzitter. Nu de motie op stuk nr. 186 is aangenomen, wil ik graag een reactie van de minister op de vraag welke veterinaire specialisten worden ingeschakeld.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Naar boven