Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Arib.

Mevrouw Arib (PvdA):

Voorzitter. Vorige week verscheen een rapport van het Landelijk Programmabureau Huiselijk Geweld en de Politietaak. Daaruit blijkt dat een op de drie moorden en doodslagen in Nederland het gevolg is van huiselijk geweld. Ik vind deze cijfers schokkend en was zeer verbijsterd. Ik wil hierover graag een spoeddebat aanvragen met de minister van Justitie.

Mevrouw Azough (GroenLinks):

Wij steunen dit verzoek.

De voorzitter:

Dan hebt u ruim voldoende steun voor uw verzoek. Wij zullen het spoeddebat toevoegen aan de lijst. De spreektijd is drie minuten per fractie.

Het woord is aan mevrouw Langkamp.

Mevrouw Langkamp (SP):

Voorzitter. Jaarlijks worden honderden jongeren naar jeugdzorgprojecten in het buitenland gestuurd en daar aan hun lot overgelaten. Er is geen enkele onafhankelijke controle op de veiligheid van deze jongeren en op de begeleiding die zij al dan niet krijgen. Er vinden misstanden plaats. Het ergste is dat onze minister voor Jeugd en Gezin al minstens een jaar lang daarvan op de hoogte is en tot op de dag van vandaag niets heeft gedaan. Kortom, alle reden voor een spoeddebat.

Mevrouw Van Toorenburg (CDA):

Alle steun voor een spoeddebat, maar wij willen graag eerst een brief om meer zicht te krijgen op hoe wat is uitgezonden zich verhoudt tot het antwoord op de gestelde vragen en tot het inspectierapport. Dus graag een uitvoerige brief en daarna beslist ook een debat.

Mevrouw Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD):

Wij geven volop steun aan de aanvraag voor dit spoeddebat.

De heer Dibi (GroenLinks):

Voorzitter. De fractie van GroenLinks steunt dit voorstel van harte.

De heer Voordewind (ChristenUnie):

Voorzitter. Ik begrijp dat er een meerderheid is voor een spoeddebat. Ik zou het op prijs stellen als wij eerst een brief krijgen. Wat mij betreft kan een en ander besproken worden in een gewoon AO.

De heer De Mos (PVV):

Voorzitter. Wij steunen het verzoek om een spoeddebat.

De heer Dijsselbloem (PvdA):

Een AO lijkt mij in alle opzichten meer voor de hand te liggen. Laten wij eerst de brief afwachten.

De voorzitter:

Mevrouw Langkamp, u hebt steun voor een spoeddebat. De spreektijd is drie minuten. Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet. Mocht u aanleiding zien om eerder een algemeen overleg te houden, dan merk ik dat wel.

Het woord is aan mevrouw Karabulut.

Mevrouw Karabulut (SP):

Voorzitter. Ik wil graag een interpellatiedebat met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvragen. Terwijl minister Donner bezig is met een onrechtvaardige maatregel die ertoe strekt de pensioenleeftijd te verhogen naar 67 jaar, worden er honderdduizenden mensen gediscrimineerd door werkgevers. Vandaag bleek uit een onderzoek van de CNV dat supermarktdirecteuren mensen wegsturen op hun achttiende omdat zij dan al te oud en eigenlijk te duur zijn.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Karabulut, het is een regeling van werkzaamheden.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter. Ik had mondelinge vragen aangemeld over deze kwestie. Die zijn helaas niet doorgegaan. Het lijkt mij zinnig dat wij op korte termijn een reactie krijgen van het kabinet over het rapport van de CNV Dienstenbond, want er is echt wel iets aan de hand. Aan de hand daarvan kunnen wij dan spoedig een debat voeren. Ik heb een voorkeur voor een spoeddebat of voor een spoedig AO, in plaats van een interpellatiedebat.

De voorzitter:

Mevrouw Karabulut, u hebt op dit moment nog niet voldoende steun. Wij zullen het stenogram doorgeleiden. Wellicht komt u hier nog terug.

Mevrouw Karabulut (SP):

Voorzitter. Ik wil nog even reageren op de opmerking van mevrouw Van Gent. Zij steunt mijn verzoek om een spoeddebat.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Eerst een brief.

Mevrouw Karabulut (SP):

Ja, eerst een brief en daarna een spoeddebat.

De voorzitter:

Dat hadden wij al begrepen. Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan de heer Elias.

De heer Elias (VVD):

Voorzitter. Ik vraag een VAO aan naar aanleiding van het algemeen overleg over regeldruk, dat op 20 januari jongstleden heeft plaatsgevonden.

De voorzitter:

Wij zullen dit toevoegen aan de agenda.

De heer Elias (VVD):

Als het helpt: alleen de staatssecretaris van EZ zou daarbij aanwezig hoeven te zijn, niet ook die van Financiën.

De voorzitter:

Dat helpt.

Het woord is aan mevrouw Leijten.

Mevrouw Leijten (SP):

Voorzitter. Eind 2007 bleek dat het computersysteem van het Centraal Administratie Kantoor zo slecht is ingericht, dat de klachten alle mailboxen uitliepen. Meer dan twee jaar en meer dan twee beloftes van de staatssecretaris dat het opgelost zou worden, later, is het nog steeds niet opgelost. Daarom wil ik de staatssecretaris interpelleren over de puinhopen bij het CAK.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter. Ik krijg graag op korte termijn een brief van de staatssecretaris over de feiten, genoemd in de uitzending van Kassa van zaterdagavond. Het is allemaal niet prettig wat daar aan de hand is. Het lijkt me dat we daarover snel in debat moeten met de staatssecretaris, want dit moet echt snel worden opgelost.

De heer Jan de Vries (CDA):

Voorzitter. De signalen verontrusten ook de CDA-fractie, maar nog maar twee weken geleden hebben we als vaste commissie hierover vragen gesteld aan de staatssecretaris. Mijn voorstel is die antwoorden af te wachten, eventueel nog aanvullende vragen te stellen en vervolgens te kijken welke procedure we daarin kiezen.

Mevrouw Wolbert (PvdA):

Voorzitter. De PvdA-fractie kan zich daarin vinden.

Mevrouw Leijten (SP):

Voorzitter. Ik wil reageren op wat de heer De Vries zegt. Wij hebben gevraagd of de organisatie publiek- of privaatrechtelijk moet zijn, we hebben niets gevraagd over de problemen die mensen nu ondervinden ...

De voorzitter:

Dank u wel.

Mevrouw Leijten (SP):

... met verkeerde rekeningen.

De voorzitter:

Mevrouw Leijten, dit is geen debat, maar de regeling van werkzaamheden. U hebt de reactie van de overige leden gehoord. We gaan het stenogram doorgeleiden, en u komt eventueel na ommekomst van de brief hier terug.

Het woord is aan mevrouw Gesthuizen.

Mevrouw Gesthuizen (SP):

Voorzitter. Bij TNT zullen 11.000 banen verdwijnen. Politiek bedankt, schrijven honderden postbodes op Reddepostbode.nl. Ik vraag hierover een spoeddebat aan met de staatssecretaris van EZ en de minister van SZW.

De heer Graus (PVV):

Voorzitter. Wij zijn niet alleen de Partij voor de Vrijheid, maar ook de partij voor de postbodes, dus van harte steun voor dit verzoek.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter. Vorige week hebben wij een algemeen overleg gehad over deze kwestie. Er is wel degelijk iets aan de hand als het gaat om de post en de postbezorgers. GroenLinks maakt zich daar ook zorgen over. Maar wij gaan hier niet over cao-onderhandelingen. Vorige week is afgesproken dat het kabinet zo snel mogelijk terugkomt op deze kwestie. Dat wil ik toch echt even afwachten.

Mevrouw Vos (PvdA):

Voorzitter. Het lijkt mij ook in het belang van de postbezorgers dat we het niet over niets hebben. Dit is wel behoorlijk belangrijk, maar we hebben gewoon afgesproken dat, zodra er nieuws is, bijvoorbeeld over het hoger beroep, we net zo snel als de vorige keer weer een AO houden. Ik verzoek om daarmee rekening te houden.

Mevrouw Van Vroonhoven-Kok (CDA):

Voorzitter. De CDA-fractie sluit zich aan bij GroenLinks en de Partij van de Arbeid.

De heer Elias (VVD):

Voorzitter. De problemen op de postmarkt zijn voor een groot deel veroorzaakt doordat de overheid zich er nu juist te veel mee bemoeit. Het laatste wat wij willen, is steun geven aan dit spoeddebat.

De voorzitter:

Mevrouw Gesthuizen, u hebt voldoende steun voor het spoeddebat. We zullen het op de lijst zetten. Spreektijden drie minuten per fractie.

Het woord is aan de heer Irrgang.

De heer Irrgang (SP):

Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag van het algemeen overleg over de initiatiefnota van mevrouw Gesthuizen over een nieuwe nationale investeringsbank op de plenaire agenda te zetten.

De voorzitter:

We zullen het toevoegen aan de agenda.

Het woord is aan de heer Van Gerven.

De heer Van Gerven (SP):

Voorzitter. Mede namens de fractie van GroenLinks wil ik een spoeddebat aanvragen over het actief donorregistratiesysteem en de Wet op de orgaandonatie.

De voorzitter:

We zullen het toevoegen aan de lijst. Spreektijden drie minuten per fractie.

Het woord is aan de heer Jasper van Dijk.

De heer Jasper van Dijk (SP):

Voorzitter. "De student moet steeds meer betalen, terwijl het onderwijspeil blijft dalen." De studenten voeren actie tegen mogelijke megabezuinigingen op het hoger onderwijs en de basisbeurs. Ik wil graag een spoeddebat met de minister van OCW om te horen of hij nog voor de kwaliteit en de toegankelijkheid van het hoger onderwijs staat.

De heer Dibi (GroenLinks):

Voorzitter. Ik ben bang dat een spoeddebat over potentiële bezuinigingen en een mogelijk sociaal leenstelsel weinig zal opleveren. Ik kan mij wel vinden in een spoedig AO.

De voorzitter:

U hebt het gehoord, dank u wel.

Dan gaan wij nu stemmen.

De heer Heerts (PvdA):

Voorzitter. Ik meende dat er nog een verzoek om uitstel van stemmingen over de moties ingediend bij het VAO over de tapstatistieken. zou worden gedaan door de SP-fractie. Nu dat niet het geval is ...

De voorzitter:

Dat staat op de stemmingslijst.

De heer Heerts (PvdA):

Oké.

De voorzitter:

Dan gaan wij nu echt stemmen. Ik meld dat mevrouw Verdonk afwezig is.

Naar boven