Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, dinsdag aanstaande te stemmen over de moties ingediend bij het notaoverleg over het klimaatbeleid en bij de wetgevingsoverleggen over het jaarverslag van het ministerie van Justitie 2008 en het jaarverslag van het ministerie van Defensie 2008. Tevens stel ik voor, te stemmen over de wetsvoorstellen Goedkeuring van het op 25 oktober 2007 te Lanzarote tot stand gekomen Verdrag van de Raad van Europa inzake de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik (Trb. 2008, 58) (31808) en Uitvoering van het op 25 oktober 2007 te Lanzarote tot stand gekomen Verdrag van de Raad van Europa inzake de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik (Trb. 2008, 58) (31810).

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de VVD-fractie benoem ik in de vaste commissie voor Defensie het lid Van Miltenburg tot lid in plaats van het lid Van Baalen.

Het woord is aan de heer Pechtold.

De heer Pechtold (D66):

Voorzitter. Ik was verrast door de opmerking van de afscheid nemende secretaris-generaal van de NAVO, de heer De Hoop Scheffer, dat het een verkeerde keuze is geweest om in Afghanistan landen aan specifieke provincies te koppelen. Verder zei hij dat er weinig internationale samenwerking bestaat.

Voorzitter. U snapt het: ik wil graag een debat met de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Defensie en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking over de vraag of zij van deze analyse van de top van de NAVO afwisten toen zij voorstelden om de Nederlandse missie in Afghanistan te verlengen.

De heer Boekestijn (VVD):

Zeer binnenkort hebben wij een algemeen overleg over de voortgang. Naar ik meen, krijgen wij aanstaande vrijdag de standvanzakenbrief. Laten wij de regering vragen om in deze brief in te gaan op de opmerking van de heer De Hoop Scheffer. Wij kunnen dan heel snel daarna in debat met de minister van Defensie. Dat lijkt mij een heel goede oplossing.

De heer Haverkamp (CDA):

Ik sluit mij aan bij de heer Boekestijn.

Mevrouw Peters (GroenLinks):

Dit punt is een debat waardig, maar wat mij betreft vragen wij om een brief, die betrokken kan worden bij het algemeen overleg.

Mevrouw Eijsink (PvdA):

Een algemeen overleg in juli.

De voorzitter:

Mijnheer Pechtold, u hebt steun voor een debat in een AO.

O, mijnheer Brinkman, ik had u niet gezien.

De heer Brinkman (PVV):

Op 1 juli hebben wij een algemeen overleg. Misschien is het handig als D66 een keer verschijnt.

De heer Pechtold (D66):

Een debat aangaan met de Partij voor de Vrijheid: dat zou ik hier nou graag een keer doen! Dat is weer eens iets anders dan via de buis te moeten reageren op uw uitspraken. Ik kijk ernaar uit.

Voorzitter. Ik ben mij zeer bewust van het algemeen overleg op 1 juli. De uitspraken van de secretaris-generaal zijn in mijn ogen echter zo ontwrichtend voor het beeld van de afgelopen jaren dat zij niet in een algemeen overleg over de voortgang besproken zouden moeten worden. Voor mijn fractie was dit namelijk reden om de tweede missie niet te steunen. Ik houd dus vast aan mijn verzoek om een apart debat. Als het mag, zou ik dit toch nog graag aan mijn collega's voorleggen.

De voorzitter:

Nee, nee, zo gaan wij dat niet doen.

De heer Pechtold (D66):

Ach, wat jammer.

De voorzitter:

U heeft geen steun voor een debat, maar wel om erover te praten in het voortgangs-AO en het stenogram door te geleiden naar het kabinet, zodat u ook aanvullende informatie krijgt.

De heer Pechtold (D66):

Voorzitter. Een verzoek. Ik ken de voortgangsbrieven. Dat zijn brieven vol brave alinea's. Ik zou graag een aparte, meer politieke, brief ontvangen over de uitlatingen van de secretaris-generaal. Die uitlatingen horen namelijk niet besproken te worden in een gewone brief over de voortgang. Het is cruciaal voor de besluitvorming tot nu toe en de stand van zaken nu.

De voorzitter:

U hebt uw punt gemaakt. Ik zal het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan mevrouw Karabulut. Mevrouw Gesthuizen, gaat u het doen? Wat feestelijk ... U mag alles meenemen wat dit bespoedigt.

Het woord is aan mevrouw Gesthuizen.

Mevrouw Gesthuizen (SP):

Voorzitter. Namens het lid Karabulut wil ik u vragen, het VAO seksegelijkheid in relatie tot integratie op de plenaire agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Wij zullen dit VAO toevoegen aan de agenda.

En dan uw eigen punt.

Mevrouw Gesthuizen (SP):

Ik wil u verzoeken om een debat met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Economische Zaken over de situatie bij TNT. Ik doe dit verzoek naar aanleiding van het onderzoek dat door het bedrijf onder het personeel naar de door de bonden afgewezen cao is ingesteld en de brief daarover van het kabinet, die gisteren binnenkwam.

De voorzitter:

Dank u wel. U kunt heel snel praten. Dat is knap.

Mevrouw Vos (PvdA):

Dit is geen zaak van de Kamer, maar van de ondernemingsraad.

De voorzitter:

Nu gaat u het uitleggen. Mag ik hieruit afleiden dat u geen steun geeft aan dit debat?

Mevrouw Vos (PvdA):

Ik geef geen steun aan dit debat.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Ik verlang soms ook terug naar onderhandelingen en naar mijn oude baan, maar hier gaan wij dus niet over. Als mevrouw Gesthuizen een brief wil van de regering om nog eens te vragen hoe zij hiertegen aankijkt, zal ik mij daar niet tegen verzetten. Een debat vind ik op dit moment een tikkeltje te wild.

De heer Atsma (CDA):

Ik heb geen behoefte aan een debat.

De heer Van Beek (VVD):

Mijn fractie vindt dit geen onderwerp waarover wij op dit moment op deze plaats zouden moeten discussiëren.

De voorzitter:

Mevrouw Gesthuizen, u hebt geen steun.

Mevrouw Gesthuizen (SP):

Voorzitter. Ik begrijp het. Heel spijtig. Tegen mevrouw Van Gent zeg ik dat de brief gisteren is gekomen. Naar aanleiding daarvan zou ik een debat willen. Wij zullen het onderwerp morgen meenemen in het algemeen overleg met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Tony van Dijck.

De heer Tony van Dijck (PVV):

Voorzitter. Het korten van pensioenen is het laatste redmiddel. Toch zijn nu twintig fondsen van plan om dit de komende jaren te gaan doen. Daarom wil ik graag een spoeddebat met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om hierover opheldering te vragen.

De heer Omtzigt (CDA):

Het is buitengewoon serieus wat het ANP net meldde en waaraan de heer Van Dijck refereert. Wij willen de minister vragen om voor het algemeen overleg over pensioenen, dat op 25 juni plaatsvindt, een brief aan de Kamer te sturen met de inhoud van de herstelplannen en om de herstelplannen openbaar te maken.

De heer Tang (PvdA):

Een terecht punt van de heer Van Dijck. Ik steun ook het verzoek van de heer Omtzigt. Ik wijs er wel op dat er volgende week een AO is waarin dit ook aan de orde kan komen.

De voorzitter:

Dat zei de heer Omtzigt ook. Dat AO is op 25 juni.

De heer Luijben (SP):

Ik steun het verzoek van de heer Omtzigt.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Ook mijn fractie sluit zich aan bij de heer Omtzigt.

De heer Van Beek (VVD):

Dat geldt ook voor de VVD-fractie.

De voorzitter:

U hebt steun, mijnheer Van Dijck, maar alleen als u het toevoegt aan het geplande AO. Het stenogram zullen wij doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan de heer Atsma.

De heer Atsma (CDA):

Voorzitter. Ik zou het verslag van het algemeen overleg van vanmorgen over de Landbouw- en Visserijraad graag op de plenaire agenda geplaatst zien. Dat hoeft uiteraard niet deze week.

De voorzitter:

Als niemand daartegen bezwaar heeft, zullen wij het toevoegen aan de agenda van volgende week.

Het woord is aan mevrouw Peters.

Mevrouw Peters (GroenLinks):

Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag van het AO over de Europese Raad nog heden op de plenaire agenda te plaatsen, inclusief stemmingen over een motie die ik wil indienen.

De voorzitter:

Wij zullen dit onderwerp aan de agenda toevoegen, aansluitend aan deze regeling van werkzaamheden. Aansluitend daarop zullen wij stemmen. Ik wijs u er wel op dat wij een vorm van het kerstregime toepassen, dus het moet heel kort.

De stemmingen die voor donderdag waren aangekondigd, zullen wij ook meteen houden. Dan hoeven wij morgen misschien niet te stemmen en kunnen wij een keer stemmen uitsparen.

Naar boven